Mottó

2012. június 22., péntek

Rózsaszappan


A levendula és a leanderek mellett legkedvesebb virágom a rózsa. Ahogyan Gombóc Artúrnak mindegy volt a csoki íze, formája, úgy én is minden rózsát szeretek, legyen az fehér, rózsaszín vagy mélybordó, telt virágú angol rózsa, futórózsa, törpe vagy illatos tearózsa... :) Csodálatos, hogy ennyiféle változata létezik, és mind gyönyörű. Amikor házikó tulajdonosok lettünk, a rusztikus és talán eklektikusnak is mondható kerttel örököltünk néhány szép rózsabokrot is. Azóta bővítettük az állományt, és sok-sok levendulát ültettünk a közelükbe : szeretik egymás társaságát, és kiemelik a másik szépségét, arról nem is beszélve, hogy jóval kevesebb tetűvel találkozunk a rózsákon azóta. 

A Rosa név a görög rhodon szóból származik, jelentése piros, mivel az ókori Görögországban termesztett rózsák kárminpiros színűek voltak. A rózsa volt az első virág, amelyből illóolajat és frissítő arcvizet pároltak le egykor Perzsiában. A virág jótékony hatásait bizonyítja, hogy a különböző kultúrájú népek évezredek óta használják szépítő célokra. A rózsa és a rózsavíz a 17. században oly nagy népszerűségre tett szert, hogy gyakran fizetőeszközül is szolgált. Ma Bulgáriában, Ukrajnában, Moldáviában, Törökországban, Franciaországban és Marokkóban is termesztenek olajrózsákat. A szirmokat hajnalban kezdik szüretelni, mert délelőtt már csökken az olajtartalmuk. Egy hektárról egy-másfél millió virágot szednek le, ez 1500–3000 kg szirmot jelent. A szirmokból lepárlással nyerik a rózsa illóolajat. A rózsafajok közül a Centifolia, a Gallica és a Damaszkuszi tartalmazza a legtöbb illóolajat.

  Egy liter tiszta rózsaolaj előállításához körülbelül 5000 kg szirom szükséges, ezért a rózsa illóolaj igen drága. A rózsaesszencia öregedésgátló, erősíti a sejtfalakat, csökkenti a stressz és az irritáció hatásait. A leforrázott rózsalevél nyugtató, tonizáló és antiszeptikus hatású, borogatásként is alkalmazható. A rózsavíz kiváló bőrtisztító, hűsítően hat az arcra. Megnyugtatja a fáradt, irritált szemet. A rózsás kozmetikumok mindenkinek javasoltak. Száraz, vízhiányos és érzékeny bőrtípusra is kiválóan alkalmazhatók. Öregedő bőrre különösen ajánlottak. Mivel a rózsa hatóanyagai gyulladásgátló és fertőtlenítő tulajdonságúak, zsíros és pattanásos bőr kezelésére is kitűnőek a rózsás termékek, valamint enyhítik a pikkelysömör és az ekcéma tüneteit. Aromaterápiás hatása miatt alkalmazható fejfájásra, oldja a szorongást, és csökkentik az izomgörcsöket.

A rózsavíz a rózsaolajból készülő parfüm előállításának folyamán keletkező melléktermék. Indiában és az arab országokban édességeket, tejből készült ételeket ( pl. a rizspuding)  ízesítenek vele. Indiában kedvelt ital a „lassi”, amely joghurt, cukor és gyümölcslevek kombinációja, Indonéziában pedig a „bandung” nevű ital egyik összetevője. A muszlim szakácsok a rózsavizet a vörösbor és az alkoholok helyett használják a konyhában. Nálunk is egyre elterjedtebb a rózsa gasztronómiai felhasználása : lekvárt, szörpöt, fagylaltot is készítenek belőle. Az arcbőrön használva a rózsavíz   a leginkább tisztító hatású arclemosó.  Tökéletesen eltávolítja a bőrről a napi szennyeződéseket, a zsíros lerakódásokat, tonizálja és üdévé teszi a bőrt. Hatásos az arcbőr öregedésének késleltetésében is, mert simává varázsolja az arcbőrt, csökkenti a ráncok mélységét, hűsítő, frissítő hatású.

Nem hagyhattam ki tehát a rózsavíz és a rózsaszappan készítést, és hogy ne csak a bőrünket, hanem a szemünket is kényeztessem átvitt értelemben, illatos, pici minirózsa-bimbókat és rózsaszín agyagot, orvosi szenet is használtam a készítésekor. Szappanom összetevői: olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, kakaóvaj, ligetszépe olaj, shea vaj, kakaóvaj, rózsavíz, rózsaszín agyag, orvosi szén, pálmarózsa, rózsafa és ylang-ylang illóolaj, szárított mini rózsabimbók.

2 megjegyzés:

  1. Megint csodaszépet és igazán tartalmasat alkottál! Igazán szemet és szívet gyönyörködtető a látvány, köszönjük! :)

    VálaszTörlés
  2. Én köszönöm, nagyon kedves Tőled! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...