Mottó

2012. április 1., vasárnap

Húsvéti tojások - nem csak szappanból

A húsvét napjainkban a keresztények legfontosabb ünnepe, valamint a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Az eredetileg zsidó vallási ünnep (héber nyelven pészah) az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés. A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak, azaz nem esnek a Julián-naptár szerinti év ugyanazon napjára minden évben. A Nap mozgása mellett a Hold mozgásától is függ a dátum némileg a héber naptárhoz hasonló módon.

Tavaly ilyentájt több időm volt, így húsvétra készítettem gombos hímes tojásokat és tojáshéjból mécsest. A gombos hímes tojás elkészítésében az egyik legnehezebb fázis fehér tojást venni, a többi már megy, mint a karikacsapás : a kifújt vagy főtt tojásokat tetszés szerinti színekre festjük valamilyen vízfestékkel (jó, ha több rétegben visszük fel a festéket). Rövidáruboltban vásárolt szegőket és horgolt csipkeszalagot, majd icipici, úgy két milliméter nagyságú, rózsaszínű virág alakú gombokat ragasztottam a tojásokra. El lehet vele pepecselni, nem mondom... :)

A mécses készítése szintén nem bonyolult dolog. Egy finom tükörtojás vagy rántotta (esetleg süti) készítésekor úgy törjük fel a tojásokat, hogy a héjuk - amennyire lehet - épen maradjon. Alapos mosás és szárítás után kívül-belül kifestettem őket. Egy egyszerű fehér gyertyát egy kiürült nagyobb konzervdobozban felolvasztottam (azért konzervdobozban, mert egyszerűbb utána kidobni, mint a gyertyaviasztól megszabadítani egy kislábast), a kanócot feldaraboltam. Tojástartóba állítva a kifestett, megszáradt tojáshéjakat úgy háromnegyedig öntöttem az olvadt viasszal, majd nem kis türelemmel a közepükre igazgattam a kanócokat (hurkapálca vagy gyufa segítségével könnyebb), és már csak a dermedésre kellett várni.

Természetesen hímes tojás alakú (levendulás-kecsketejes) szappanok is készültek, tojás formájú szilikon muffin formában. Kiszedni elég nehéz volt az aprólékos minta miatt úgy, hogy szép is maradjon, de lehet, hogy legközelebb csak türelmesebbnek kell lennem, és nem a szappanöntés utáni másnap, hanem csak két - három nap múlva fogom kivarázsolni a szappanokat a formákból.
Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, shea vaj, kakaóvaj, lenmagolaj, levendulafőzet, kecsketej, kevés levendula és ylang-ylang illóolaj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...