Mottó

2012. február 29., szerda

Szappanvég

Tegnap vágtam fel a két napja készült körömvirágos-kecsketejes szappanokat. Ez semmihez sem fogható érzés, a szappanosok biztosan tudják, miről beszélek...

Nem csak a szappankülső tervezése élvezetes feladat, hanem az olajok összeállítása is...olyasféle  dolog lehet ez, mint a ruhatervezés, meg kell találni az összhangot az anyag minősége, színe és   formája között. Amikor megvan a terv, jöhet a méricskélés, összekeverés, aztán a színezés (persze csak természetesen) és az illatosítás. Figyelni kell, mit, mennyit és mikor tesz hozzá az ember, mert könnyen érhetik meglepetések.....például, hogy hogyan viselkedik a bekevert szappanmassza. Néha alig lehet a dobozba, formákba kanalazni, dermed, nehezen engedelmeskedik. Máskor pedig szépen lehet önteni, persze pont akkor, amikor azt szeretném inkább, hogy szilárduljon már végre, hogy rusztikusabbá tehessem a tetejét.

Aztán már csak figyelni kell a következő pár órában, mert nem mindig lehet megjósolni, mi történik a masszával (ez az összetételtől is függ, tartalmaz-e méhviaszt, mézet, kecsketejet, "melegítő illóolajokat", pl. fahéj- vagy szegfűszeg-illót). A tegnapi szappantömb teljes terjedelmében átforrósodott, géles lett (ahogy visszahűlt, ez eltűnt, maga a szappan már nem lesz átlátszó). A szappanmassza a dobozban ilyenkor egyre sötétebb lesz, szinte gőzölög, résen kell lenni, nehogy túlmelegedjen. Ha nem tudnám, hogy ennek a folyamatnak egyszer vége lesz, akár meg is ijednék... Bátrabb szappanozók bebugyolálva magára is hagyják a dobozt, én itt még nem tartok (kíváncsiságomat nehéz legyőzni), mindent látnom kell.. :) Aztán már csak a következő napot kell kivárni, míg szeleteléskor kiderül, hasonlít-e a megtervezett szappanhoz az, ami kikerült a kezem közül...majd még legalább egy hónapot a próbáig.
A képen a tömbbe öntött körömvirágos-kecsketejesből (még lesz róla szó) megmaradt vékonyka szappanvég a fás szappannyomdával, fény felé fordítva. Véletlenül vettem észre, milyen szép, nem hagyhattam szó (azaz kép) nélkül...

4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon szép! Biztos "finom" is lesz ha beérik :-)

    VálaszTörlés
  2. Ez egy fél centiméter "vastag" darabka, lehet, hogy majd belekockázom egy másik szappanba...de a társai szerintem tényleg finomak lesznek :)

    VálaszTörlés
  3. Szia, ez tényleg nagyon szép! :) Milyen öntőformát használsz, hogy ilyen szép a széle?

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok, csodás szappanok.:) Ezt a mintát is szappanpecséttel készíted? Meseszép. Ha van egy tuti szappan recepted jelentkezz a házi szappan recept pályázatra, ahol a legjobb alapreceptet keressük.
    http://tudatosmetropolita.blogspot.hu/2014/05/szappanrecept-palyazat.html

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...