Mottó

2011. július 28., csütörtök

Kecsketejes levendulaszappan

Legkedvesebb nyári virágom a levendula...több bokrom is van, az illatos virágcsokrokat a sufniban szárítgatom. Nem véletlen, hogy az első szappanom levendula-főzet és szárított levendulavirág felhasználásával készült. S ha lúd, legyen kövér alapon mindjárt kecsketejjel...

A kecsketej jótékony hatását évszázadok óta ismerik. A tehéntejnél koncentráltabban tartalmazza az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat.A kecsketejből készült szappanok az egyik legkedveltebb készítmények a természetes anyagok híveinek körében.

Testápolásra már az ókori Rómában és Egyiptomban is használták. A módosabbak víz helyett gyakran kecsketejben fürödtek. Később rájöttek, hogy szappanba keverve hasonló hatást érhetnek el, mint egy-egy fürdéssel. Nem csoda tehát, hogy máig az egyik leghatásosabb testápoló szer. Olyan fontos vitaminokat tartalmaz, mint az A vitamin, amely hiánya esetén bőrünk funkciói nem működnek megfelelően vagy az E vitamin, amely lassítja a bőr öregedését. Emellett aminosavakban, Q10 koenzimben és telítetlen zsírsavakban is gazdag.

Hatóanyagainak köszönhetően a legkülönfélébb bőrproblémákra használhatjuk. A száraz és érzékeny bőr ápolására kiválóan alkalmas gyulladáscsökkentő hatása miatt. Segít meggátolni a pattanások kialakulását, enyhíti az ekcéma és a pikkelysömör tüneteit is. Alfa-hydroxy savakban szintén gazdag, így segíti a régebbi bőrrétegek eltávolítását és az új rétegek képződését. Alacsony olvadáspontja miatt könnyen felszívódik és a bőr mélyebb rétegeibe is behatol.

A levendula antibakteriális, gyulladáscsökkentő, vérkeringést serkentő, fájdalomcsillapító, gombaölő hatású. Nyugtató és lazító hatását pedig aromaterápiás tulajdonságainak köszönheti.

Szappanom összetevői: szappanosított édes-mandula olaj, pálmaolaj, kókuszvaj, olívaolaj, kecsketej, levendula-főzet, levendula illó, szárított levendulavirág. Üde, mégis nyugtató illatú, jól habzó és tisztító szappan

8 megjegyzés:

  1. Ez idáig csak szimatolgattam és simogattam a fürdőszobámban ezt a legelsőként készített és ajándékba kapott szappankát, miközben örömmel töltött el a várakozás, hogy nemsokára kipróbálhatom. Ma eljött a nap és már az első kézmosás újabb élményekkel tett gazdagabbá! A mindig száraz, érdes kezem kora reggel óta balzsamosan puha és kellemesen sima tapintású:) Ezt eddig a ragacsos, foltot hagyó kézkrémekkel is csak ideig-óráig sikerült elérnem. Szívből ajánlom a Kecsketejes levendula szappant mindenkinek: kicsiknek, nagyoknak, problémás és egészséges bőrűeknek, esztétikai élményekre éhezőknek! Hálás köszönet a készítőjének!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, hogy leírtad az első tapasztalatodat, el sem tudod képzelni, mennyire örülök... :) Használd egészséggel, legyen a szappankákban olyan sok örömöd, mint amennyit nekem okozott az elkészítésük! :)

    VálaszTörlés
  3. Ami egy hét után kiderült róla, hogy nemcsak bőrbarát, de fürdőszoba barát is:) Ugyanis gyakori használat esetén sem puhul fel a szappantartóban, nem reped szét, ha kiszárad, végig dekoratív marad a használat során és megőrzi tiszta környezetét. Öröm vele együtt élni:)

    VálaszTörlés
  4. Jaj,de jó ezt hallani.. :))
    Tegnap elkészült a következő adag kecsketejes-levendulás szappanadag, röpke hónap, és használható lesz.
    Ma pedig zabtejes-kakaóvajas készült aranybarna nádcukorral, bőrradírozónak szánva. Alig várom a holnap délutánt, hogy kivehessem a dobozból :)

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Kb 20 perce leltem a blogra és azóta is olvasok és olvasok. :)
    Második csemetém születése óta küzdök a kezemen az ekcémával, ami egyre rondább lesz. :( Korábban semmi ilyen gondom nem volt. Sok levendula bokrom van, szívesen kipróbálnám a szappan készítést. Nem találtam erről információt, ezért is írok most: Megosztod a szappanok receptjeit, vagy tudsz segítséget nyújtani, hogyan induljak neki, anélkül, hogy felrobbantom a házat. :) Nagyon hálás lennék. És természetesen elképesztőek az alkotásaid!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Detti! Örülök, hogy tetszenek a szappanjaim :)

      Úgy láttam a szappanozásnak anno, hogy szappanos fórumokat olvastam, van néhány, ahol segítőkészek a lányok-fiúk (igen, fiúk is szappanoznak). Ez jó néhány hetet és több ezer hozzászólást jelentett, és sok-sok videó megtekintését a technikákról. Sokat olvastam-tanultam szintén autodidakta módon a gyógynövényekről, olajakról-vajakról és illóolajakról. Én ezt a részét is nagyon élveztem és élvezem a szappanozásnak a mai napig. A neten (is) gyakorlatilag minden megtalálható, receptektől az alapanyag lelőhelyekig, igaz, szűrni kell néha az információkat. Ha beírod a keresőbe, hogy házi szappan készítés, háziszappan, homemade soap, rengeteg jó oldalt találsz majd. Én talán csak az első szappanomat készítettem talált-kapott recept alapján, illetve már azon is csavartam kicsit...a szappan összetételét, a külcsínt megtervezni épp olyan jó, mint elkészíteni, ettől kár lenne megfosztani magad, másrészt pedig az a biztos, amit te számolsz ki a szappanrecept-számlálóval :)

      Tehát némi elméleti és "távgyakorlati (a videókra gondolok) képzés" után mertem csak hozzáfogni, illetve úgy gondolom, így volt érdemes, mert így tudom, hogy mit és miért csinálok.

      Ajánlom neked a Soap Queen oldalát, aztán Illatos Szappanét, ott nagyon jól le vannak írva a technikák, és recepteket, fórumot is találsz. Én a Soap Calc számlálóját használom, nekem ez vált be, de van magyar nyelvű is, A Szappan és kecsketejszappan fórumot is érdemes végigolvasnod, komplett tanfolyam.. :) A Youtube-on megtalálod a videókat, soap making címen keresd.
      Ekcémás bőrre kecsketejes körömvirágos, Holt-tengeri iszapos, Himalájai sós és / vagy tiszta olívaszappant ajánlok. E legutóbbit tényleg nem nehéz elkészíteni, csak az érését kivárni...na az türelmet próbáló (3-4 hónap minimum).
      Ami még fontos: nem csodaszerekről, hanem mesterséges összetevőktől mentes gyógynövényszappanokról van szó, de sok esetben már ez is bőven elég a tünetek javulásához, de persze a (bőr)problémák okait sem árt megkeresni, vagy legalább megkísérelni.

      Remélem segítettem, és neked is sok örömet fog okozni a szappanozás! :)

      Törlés
  6. Húúú, tényleg nagyon köszönöm! Mindent elmentettem és utána fogok járni, mert nagyon érdekel. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...