Mottó

2011. november 27., vasárnap

Színek II. - Zöld agyagos szappan

Egy korábbi bejegyzésben szó volt már a kézműves szappanok színezéséről, arról, hogy bár az élénk színekről többnyire le kell mondanunk (a pasztellszínek híveként nekem nem is esik nehezemre) a minőség érdekében, azért nem olyan szűk a lehetőségek tárháza.
Mesterséges színezők helyett ezek a szappanok olyan ásványi anyagokat, fűszereket, gyógynövényeket és ezek főzetét tartalmazzák, amelyek nem csak színesítik, illatosítják a szappanokat, hanem a bőrre is jótékony hatással vannak.

A zöld agyag több mint tízezer évvel ezelőtt rakódott le mélyen a földben, így civilizációnk ártalmas környezeti hatásai nem szennyezhették el. Igen gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben, mint pl. a szilícium, vas, magnézium, kalcium, kálium, nátrium, cink, szelén vagy a kobalt. Színét a benne található réztartalmú anyagoknak köszönheti. Kiterjedt lelőhelyeit elsősorban Franciaországban találhatjuk, ahol felhasználásának is nagy hagyományai vannak. A kitermelés után az agyagot tűző napon szárítják, majd további felhasználástól függően különböző méretű szemcsékre őrlik. Külsőleg és belsőleg is használják, táplálékkiegészítők, gyógypakolások, fürdősók, kozmetikumok részeként.

A zöld agyag natúrkozmetikai jelentőségét tisztító, méregtelenítő, puhító, hámsejt eltávolító hatása adja. A 3-5 rétegű ásványi szerkezet minden más agyagnál erősebben vonzza magához a szennyeződéseket, így használata után a bőr megújult, puha és sima lesz. A zsíros, pattanásos bőrre rendkívül jótékony tisztító, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő hatása miatt, de nyugtató hatása érzékeny, ekcémás bőrre való használatra is alkalmassá teszi.
A rózsaszín agyagos, mozaikmintás szappan testvére is lehetne akár ez a zöld agyagos, mert ugyanazt a technikát használtam: a massza egy részét zöld agyaggal, csalán- és uborkaporral színeztem-dúsítottam, míg a másik felébe felkockázott dió-, mézes-méhviaszos, körömvirágos, teafás és csokiszappan-kockák kerültek.

Update: néhány hét elteltével a zöld rész halványult, bár nem olyan mértékben, mint a csak zöld növényi összetevőkkel színezett szappanjaim.

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, búzacsíra olaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, extra szűz olívaolaj, kakaóvaj, shea-vaj, csalánlevél-főzet, zöld agyag, csalánlevél és uborkahéj-őrlemény; dió-, mézes-méhviaszos, körömvirágos, teafa- és csokiszappan kockák; erdei fenyő, kakukkfű, eukaliptusz és rozmaring illóolaj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...