Mottó

2011. augusztus 4., csütörtök

Körömvirágszappan shea vajjal és ricinusolajjal

A ricinus (Ricinus communis) gyors növekedésű, örökzöld, lágy szárú növény. Egyéb elnevezései: csodafa, sárfű, törökmag, istenkenyere, vakondokfa.
Eredeti élőhelyén, a trópusokon 10-12 méter magasságot is elérő évelő, Magyarországon csak egyéves növény, így csak mintegy 50 cm – 3 m magasra nő meg. A levelek a mélyzöld különböző árnyalataiban pompáznak, néha vöröses vagy lilás beütéssel. A termés három részre hasadó toktermés, melyet száraz tüskék borítanak.

Napfény, meleg és vízigényes, rövid tenyészidejű faj. Magvait augusztustól az első fagyokig folyamatosan takarítják be, elkülönítve szárítják és tárolják. Értékes olaját hidegen préselik, majd a mérgező ricint denaturálják, így teszik alkalmassá a humán felhasználásra. A növény tudományos és népi nevei egyrészt habitusából, másrészt hatásából erednek.
A latin ricinus név jelentése kullancs, tetű. A ricinus magja mind színre, mind alakra a megduzzadt, vérszívó kullancsra hasonlít. Sárfű elnevezése hashajtó hatásán alapul. Vakondokfa elnevezését arról a hiedelemről kapta, hogy elűzi az alkalmatlankodó vakondot a földekről. Melius így ír erről: „Ez fű valahol vagyon, a vakondag ott nem lakik. Igen gyűlöli a vakondag ez csodafát.”

A ricinusolaj felhasználása sokoldalú. Gyógyhatásait már a középkorban is ismerték, ma pedig alkalmazzák a gyógyászatban, a kozmetikában és bőrgyógyászatban, sőt ipari kenőanyagokat is készítenek belőle. Több fajtáját dísznövényként is ültetik, noha ez nagy odafigyelést igényel mérgező magvai miatt.
A ricinusolaj külsőleg elsősorban bőrpuhítóként érdemel említést. Megszünteti a bőr szárazságát, szabályozza a faggyúmirigy-működést, növeli a bőr nedvességfelvevő-képességét, hidratálja a bőrt, valamint jó habzást is ad a szappannak.

Ez a szappan folyadékként erős körömvirág-főzetet tartalmaz, így alkalmas az érzékeny, irritált bőr ápolására is. Hidratáló hatását fokozza a méz és az extra ápolóként hozzáadott ricinusolaj, valamint a shea vaj is.
Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, pálmaolaj, kókuszvaj, kukorica-csíra olaj, méhviasz, méz, extra ápolóként ricinusolajjal, avokádó olajjal és shea vajjal gazdagítottam. Friss körömvirágszirmok valamint egy kevés kurkuma adja a felső réteg színét, pár csepp narancs illetve citromilló pedig a körömvirágon kívül az illatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...