Mottó

2011. július 30., szombat

Kamillás, levendulás háziszappan

Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria recutita) a őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó gyógynövény. Egyéb elnevezései: Szent-Iván pipitér, nemes pipitér, pipiske, anyafű, szikfű, szüzekanyja, bubulyka.
A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Az ország minden táján megtalálható, kedveli a szikes legelőket, száraz réteket. Jellegzetes fehér szirmú, sárga fészkű virág. 20-40 cm magas, egyéves növény.A növény fészekvirágzatát használjuk gyógyászati célokra.
A virágzat 0,4-1 százaléka illóolajat tartalmaz. A tiszta olaj színe kék. Illóolaj tartalmát leginkább görcsoldásra, gyulladásgátlásra és fertőtlenítésre használják.
A kamillavirág egyik legismertebb gyógynövényünk, a legtöbb állam gyógyszerkönyvében is megtalálható hivatalos drog. Gyógyhatása sokrétű, külsőleg, belsőleg egyaránt használható.

A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak. Külsőleg bőrbetegségeket, pattanást (akne), tályogot, nehezen gyógyuló sebeket illetve körömágygyulladást kezelnek vele.
Olyan antibakteriális összetevőket tartalmaz, amelyek elősegítik a fertőzések megszűnését. Kamillaolajat már az ókorban is használtak bedörzsölésre, fájdalomcsillapításra.
A kamillás fürdők és lemosások nyugtatóak, az egész idegrendszerre nagyon jó hatással vannak.
Ez a szappan levendula főzetet és szirmokat is tartalmaz a kamillán kívül, ezzel is fokozva a nyugtató, gyulladáscsökkentő hatást.

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, pálmaolaj, kókuszvaj, napraforgó olaj, kukorica-csíra olaj, ricinus olaj, extra ápolóként avokádó olajjal és shea vajjal gazdagítottam. Illóolajat nem tartalmaz, illatát a levendula- és kamillavirágok főzete adja. Szárított levendula- és kamillavirágot is szórtam bele.
Krémesen, jól habzó, tiszta, enyhe illatú szappan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...