Mottó

2012. február 5., vasárnap

Bounty szappan

Kitartóan esik a hó, néhol féllábszárig ér már...ilyenkor a legjobb bekuckósodni, megtervezni egy szappant, majd komótosan kiméregetni a jóféle olajokat, megfőzni a gyógyteákat, összeszedni a többi hozzávalót : szárított gyógynövényeket, fűszereket, illóolajakat, aztán fadobozt bélelni... elmegy vele az egész délután, ha nem kapkodja el az ember lánya, márpedig miért is kapkodná el, amikor minden percét élvezi? Szín-, illat- és ízorgia minden szappanöntés (mert persze a gyógyteákból annyi készül, hogy kortyolgatni valónak is maradjon), és a meglepetések tárháza is : nem lehet előre tudni, csak sejteni, hogy hogyan fog viselkedni a massza, milyen lesz a színe, az illata, lehet-e önteni, vagy csak kanalazni a dobozba...arról nem is beszélve, hogy még ott a másnap, a szeletelés napja, amit mindig úgy várok, mint régen a reggelre megérkező Mikulást.. :)
Tehát jócskán el lehet a szappanozással pepecselni...most is így történt, és mivel még mindig kitartóan azt képzelem innen a hólepel alól is, hogy nemsokára itt a tavasz, megint egy bőrradírozó, vérkeringést serkentő szappankát terveztem: csokis - kókuszosat.

A Csendes-óceán szigetein a nők több ezer éve használják a kókuszolajat és a kókusztejet hajuk és bőrük szépségének, egészségének megőrzése érdekében. A szépségükről híres polinézek mind a mai napig előszeretettel fogyasztják a kókusztejet és a kókuszolajat, kenik bőrüket természetes kókuszolajjal egészségük, fényes hajuk és puha bőrük megőrzése érdekében. A kókuszolajat és a kókusztejet tehát nem csak étkezési célokra, hanem bőrük hidratálására, arcvíz, szappan, valamint hajápoló és más szépségápolási termékek készítésére is használják.
Manapság a modern kozmetikai ipar is előszeretettel használja a kókuszolajat és kókusztejet , mert
• antioxidánsként működik, védi a bőrt a káros környezeti hatásoktól
• erősíti, rugalmassá teszi a bőr szöveteit
• hidratáló hatása miatt késlelteti a bőr öregedését és ráncosodását
• nem csak a száraz, hanem a zsíros bőr ideális tápláló olaja is faggyúmirigy-szabályozó hatása miatt
• enyhíti a bőrgyulladást, az ekcémát, a pikkelysömör tüneteit és a korpásodást, segít eltüntetni a pattanásokat.
Jó ideje arc- és szemfestéklemosóként is használom a kókuszvajat : egy kiürült tégelybe teszek belőle, vattakorongra téve egy kis darab szilárd kókuszvajjal törlöm át az arcomat (és a nyakat, dekoltázst is persze), miközben a vaj elolvad a testmelegtől, és eltávolítja a szennyeződéseket. Bármelyik szuper kétfázisú szemfestéklemosónál könnyebben távolítja el a szempillaspirál nyomait, miközben ápolja is a szempillákat és a szemkörnyék bőrét. Természetesen utána langyos vizes arcmosás következik, a végén pedig hideg-meleg vizes váltófürdő: érdemes nem csak reggel, hanem este is ezzel "tornáztatni" a bőrt.

A bőrradírozó, vérkeringést serkentő hatást ebben a szappanban a pudingosodásnál hozzáadott kókuszreszelék, valamint a fahéj- és borsmenta illóolaj adja. Kicsit féltem ettől az illópárosítástól, de nem lett rossz, az After Eight csokiéra hasonlít.

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, kakaóvaj, shea vaj, kókusztej, kókuszreszelék, kakaópor; fahéj- és borsmenta illóolaj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...