Mottó

2011. július 29., péntek

Rozmaringos-mentás szappan

Frissítő nyári szappan a ház urának (is): rozmaringos-mentás szappan csipetnyi kakukkfűvel és levendulával. A rozmaring és a menta rendkívül intenzív illatot áraszt, fürdéskor hűsít és élénkít. A nemrég készült szappanok fűszeres aromája most betölti az egész szobát..

A fűszernövények nagy részéhez hasonlóan, a rozmaring is a Földközi-tenger körüli európai és afrikai országokból származik. Dél-Európában és Nyugat-Ázsiában, valamint Észak-Afrikában őshonos, ahol még most is vadon él. Ősidők óta ismert fűszer- és gyógynövény, az ókori görögök szerint serkenti az agyműködést, ezért a diákoknál mindig volt egy-egy rozmaringágacska. Később a szerelmesek hűségének a jelképe lett, s mint a hűség és a tisztaság jelképe, a mai napig az esküvői asztalok gyakori dísze.
Illat-, gyógy- és fűszernövényként a mediterrán vidéken kívül Észak-Amerikában, Németországban és az enyhébb telű Nagy-Britanniában is termesztik. A biokertészek igen nagyra becsülik, főzetének kitűnő rovarirtó hatást tulajdonítanak.
A levelekben előforduló rozmarinsav gátolja a lipoxigenáz aktivitását s így gyulladáscsökkentő hatású. Kiválóan használható a reumás panaszok enyhítésére, idegzsábánál bedörzsölő vagy gyógyfürdőként, ajánlják alacsony vérnyomás, illetve a lábak keringési elégtelenségeinél is.

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, pálmaolaj, kókuszvaj, napraforgó olaj, extra ápolóként kukoricacsíra-olajat is adtam hozzá. Tartalmaz még a fűszerkertemben termett mentát (kétfélét is), kakukkfüvet, rozmaringot és friss levendulát. Ezek főzete és a beleturmixolt levélkék teszik kellemesen frissítő illatúvá ezt a szappant.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...