Mottó

2011. szeptember 10., szombat

Kókuszos-kókusztejes szappan

A Dél-Amerika trópusi területein, Sri Lankán és a Maláj szigeteken őshonos kókuszpálmát a trópusi népek isteni adománynak tartják, Indiában pedig úgy tartják, aki kókuszpálmát ültet, az egész életére gondoskodott a családjáról. A kókuszpálma a Föld egyik legjelentősebb hasznos kultúrnövénye. A tápláló, ízletes kókuszbélt frissen fogyasztják, vagy szárítva és reszelve (kopra) fűszerként használják különféle ételekhez, süteményekhez és édességekhez. A vízbe áztatott és végül kipréselt kókuszbél az ún. kókusztej, amelyet Ázsiában ételekhez adnak, tejport, pépet vagy keményített krémeket állítanak elő belőle. A zsiradékban gazdag bélből világszerte ismert étkezési zsírt (kókuszvaj, kókuszolaj) préselnek.
A fiatal termések ízletes, édes kókuszvize nagyon kedvelt üdítőitalt szolgáltat; közvetlenül a csúcsán felvágott, héjazatlan termésből isszák ki; Ázsiában főzéshez is használják. A kókuszpálma minden része értékesíthető. A termések rostos köpenyéből fonalat fonnak, amely kötél, takaró, háló, táska, ruhanemű, szőnyeg és sok más termék előállítására alkalmas. A kókuszolajat a test- és hajápolásban alkalmazzák; gyógyászati olajok és szappanok alapanyaga is. A "csontos" belső héját edényként használják. A pálmanedvből, amely a megvágott virágzatokból csepeg, pálmabort, arakot, ecetet, cukrot és szirupot állítanak elő. A kókuszpálma levelei és törzse építőanyag a trópusokon.

A Csendes-óceán szigetein a nők több ezer éve használják a kókuszolajat és a kókusztejet hajuk és bőrük szépségének, egészségének megőrzése érdekében. A szépségükről híres polinézek mind a mai napig előszeretettel fogyasztják a kókusztejet és a kókuszolajat, kenik bőrüket természetes kókuszolajjal egészségük, fényes hajuk és puha bőrük megőrzése érdekében. A kókuszolajat és a kókusztejet tehát nem csak étkezési célokra, hanem bőrük hidratálására, arcvíz, szappan, valamint hajápoló és más szépségápolási termékek készítésére is használják.
Manapság a modern kozmetikai ipar is előszeretettel használja a kókuszolajat és kókusztejet , mert
• antioxidánsként működik, védi a bőrt a káros környezeti hatásoktól
• erősíti, rugalmassá teszi a bőr szöveteit
• hidratáló hatása miatt késlelteti a bőr öregedését és ráncosodását
• nem csak a száraz, hanem a zsíros bőr ideális tápláló olaja is faggyúmirigy-szabályozó hatása miatt
• enyhíti a bőrgyulladást, az ekcémát, a pikkelysömör tüneteit és a korpásodást, segít eltüntetni a pattanásokat.

Szappanom összetevői: szappanosított kókuszolaj, olívaolaj, pálmaolaj, kakaóvaj, shea vaj, méhviasz, kókusztej, zabtej, méz, kókuszreszelék. Extra ápolóként shea vajat és kakaóvajat pluszban is adtam hozzá, így nem csak egy kellemesen, enyhén bőrradírozó, hanem egyúttal a bőrt fokozottan is ápoló szappan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...