Mottó

2012. január 15., vasárnap

Diószappan Valentin-napra

Kedves barátnőm meglepett a minap egy remek szappanöntő formával (innen is hálás köszönet érte!) ami eredetileg muffin forma, de nálunk "természetesen" az első perctől szappanos funkciót tölt be. Nagysága, formája tökéletes szappannak, és így, Valentin-nap közeledtével pedig lehet mondani, a legjobbkor érkezett.

Ugyan nem vagyok szívbéli rajongója a számunkra új, modern-idegen ünnepeknek, de el kell fogadnom, hogy mára már beilleszkedtek a többi közé, úgyhogy nincs mese: Valentin-napi szappant készíteni kell..

Különleges forma és az egyik kedvenc szappan: úgy gondoltam, csak jó párosítás lehet, ezért a jól bevált diószappan receptemet vettem elő megint.
Nyár vége óta érik az extraszűz olívás (macerált) dióolajam, nagy becsben tartom. Mára méregzöld, fanyar, mégis kellemes illatú, testes olaj lett, ebbe a szappanba nem csak alapolajként, hanem extra ápolóként is tettem belőle a shea vajon és a kakaóvajon kívül. (Extra ápoló, vagyis "superfat" az az olajmennyiség, amit a szappankészítés "trace" fázisánál, vagyis a pudingosodás elérésekor teszünk a szappanmasszához. Ez a zsírfelesleg már nem szappanosodik el, így pluszban lesz jelen a szappanban, és mintegy testápoló funkcionál)
♦ A diólevél aktív gyógyhatású savakat, és illóolajat is tartalmaz, keserű nyálkahártya-összehúzó, tonizáló hatása van. Tápláló, a bőr regenerációját serkentő és gyógykrémek, valamint samponok kedvelt alapanyaga (gomba- és baktériumellenes hatása miatt zsíros, korpás fejbőrre is ajánlják, ezért tervbe vettem egy gyógyhatású samponszappan készítését is).
♦ A kakaóvaj gazdag telítetlen zsírsavakban, fehérjékben, vitaminokban, foszforban, káliumban, mangánban, koncentráltan tartalmaz antioxidánsokat. Védelmet nyújt a környezeti ártalmakkal szemben, lassítja a bőr öregedését, a sérült bőrt regenerálja, hidratálja, puhítja. Könnyen felszívódik, elősegíti más hatóanyagok mélyebbre jutását.
♦ A shea vaj a Közép-Afrikában élő karité fa csonthéjas gyümölcséből készül. Tartalmaz telített, egyszeresen telítetlen, többszörösen telítetlen zsírsavakat, sokáig megőrzi magas A, E és F vitamin tartalmát. A bőrápolás minden területén alkalmazzák: ekcéma, pikkelysömör, allergia, rovarcsípés, napozás, borotválkozás után, bőrkeményedés, terhességi csíkok, sőt kisebb égési sérülések esetén is. A shea vaj bőrre gyakorolt hatásai : a sejtregenerációt elősegíti, hosszantartó hidratáló hatása van, serkenti a bőr öngyógyító képességét, ránctalanít, gyulladáscsökkentő hatású.

Szappanom összetevői: szappanosított extraszűz olívaolaj, dióolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, termelői méhviasz, ricinusolaj, kakaóvaj, shea vaj, diófőzet, méz, fahéj; jázmin-, pálmarózsa-, geránium- és ylang-ylang illóolaj. A szívecskés szilikonformába öntötteken kívül készítettem még hagyományos fadobozosat is, a diószappan masszájába rózsaszín agyagos szappanból készített szívecskéket tettem.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szivesen :-)
    Még sok-sok ilyen romantikus szappanka készítést kívánok :-)
    mimimama

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! Tényleg romantikus :))
    Elkészült a második adag is, gerániumolajas-levendulás, halvány rózsaszín.. Majd viszek mutatóba' :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...