Mottó

2011. november 20., vasárnap

Mézes-méhviaszos szappan dióolajjal

Egy mohazöld teafás-csalános, és egy étcsoki színű (természetesen csokis) szappan folytatta volna itt a sort, ha nem kaptam volna kellemes illatú, szép sárga méhviaszt, és persze nem készítettem volna belőle rögtön szappant..

A méhviasz a természetben fellelhető természetes viasz, melyet a 12 – 17 napos fiatal munkásméhek virágport fogyasztva választanak ki a potrohuk hasi oldalán lévő viaszmirigyeikből. Ekkor méhviasz még teljesen átlátszó, de fehér színt kap azután, hogy a méhek rágásukkal képlékennyé teszik. Az ismert sárgás-barnás színt pedig a pollenekben található olajok és a propolisz hatására nyeri el.
A méhek a méhkaptárban méhviaszból hatszögletű sejtek sokaságát építik fel, az úgy nevezett lépet. A lépsejtekbe nektárt és pollent gyűjtenek, majd egy vékony viaszréteggel légmentesen lefedik őket. Így védik a begyűjtött mézet a megromlástól. A sejtekben nevelik a méhek utódjaikat is.
A méhviasz bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, baktériumölő hatású, a bőrt puhítja, táplálja és feszessé teszi, fokozza a bőrsejtek regenerációs képességét.

A méhviaszon kívül mézet is tettem ebbe a szappanba bőven. A méz nemcsak belsőleg, hanem a bőrre is jótékonyan hat : vitaminokat , ásványi anyagokat tartalmaz, hidratálja, táplálja, rugalmassá teszi,  segíti a bőrsejtek megújulását, hatásos akné, ekcéma és más bőrproblémák esetén, nyugtatja az érzékeny vagy irritált bőrt.

A szappanba folyadékként a kecsketejen kívül diólevél főzet került, és saját készítésű dióolajjal is dúsítottam (még a nyáron aprítottam friss dióleveleket extra szűz olívaolajba, mára méregzöld színű, erős, fanyar illatú olaj lett). Az, hogy a diólevél gyógyító anyagok raktára, egyre szélesebb körben ismert. Csersavat, flavonoidokat, juglont (=5-hidroxi-1,4-naftolkinon, többek között e hatóanyagának köszönhető antibakteriális és gomba ellenes hatása), valamint más, aktív gyógyhatású savakat, és illóolajat is tartalmaz. A diólevélnek nyálkahártya-összehúzó, tonizáló hatása is van.

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, pálmaolaj, kókuszvaj, dióolaj, ricinusolaj, termelői méhviasz, kecsketej, diólevél-főzet, kamilla-főzet, méz. Kellemes, enyhén diós-mézes illatú, krémesen habzó bőrtápláló szappan minden bőrtípusra.

4 megjegyzés:

  1. Ez gyűjteményem legújabb és ezáltal persze a legpompásabb darabja:) Mindig így van ez... Társaihoz hasonlóan most még róla is azt gondolom, hogy örökös dekoratív eleme marad a fürdőszobámnak. Őszintén szólva azonban ezidáig még egyikőjüknél sem működött túl sokáig a "mindent a szemnek, semmit a kéznek" elvem, mert az esztétikai és illat élmény mellett vágyom az érintés varázsát is...

    VálaszTörlés
  2. Használd őket bátran, mindből készül számodra is az utánpótlás... :) Innen is nagyon boldog névnapot kívánok szeretettel! :)*

    VálaszTörlés
  3. Szeretném megkérdezni, hogy a méhviasz mikor teszi a masszához és nem csapódik ki vagy csomósodik?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...