Mottó

2011. augusztus 7., vasárnap

Diós - mézes szappan II.

Az első diólevél-főzetet és dióolajat tartalmazó szappanom a mai napig is a kedvencem. Fanyar, kellemes, enyhe dió illata és selymes állaga miatt, no meg mert fogytán van már, a következő szappant ismét dió-főzettel és olajjal készítettem, de most több mézet tettem bele, és megbolondítottam egy kis fahéjjal is, nem is annyira az illata, hanem a színe és hatása miatt.

A mézet már az ókori Egyiptomban is kenőcsként használták, sebeket kezeltek vele, melyek így nem fertőződtek el. Cukortartalma magas (egy rész vízből és négy rész gyümölcs- illetve szőlőcukorból áll), pH-tartalma alacsony, szerves savtartalma (elsősorban citrom- és almasav) jelentős. A római gladiátorok a mézet általános fizikai erőnlétük javítására fogyasztották. Ennek is van tudományos alapja: a méz szénhidráttartalma magas, így kiváló energiaforrás.

Vitaminok tekintetében a méz szintén nem kell, hogy szégyenkezzen : A-, C-, E-vitamin, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantoténsav) és B6 gazdagon található benne – melyek közül külön is érdemes kiemelni a pantoténsavat, mely a mellékvese hormontermelődésének serkentésével lassítja az öregedést. A méz igen gazdag ásványi anyagokban is: vasat, kalciumot, foszfort, ként, magnéziumot, káliumot, nátriumot és cinket is tartalmaz.
A méznek több, mint háromszáz változatát ismerjük, melyek színük, ízük alapján térnek el. Legjellegzetesebb sajátosságaikat természetesen a bázisul szolgáló virágok nektárja határozza meg.

A méhek az előgyomrukban gyűjtik a virágok nektárjából és a mézharmatból a méz alapanyagát, mely a gyomornedvekkel keveredve vegyileg átalakul. Ezt a híg, magas víztartalmú mézet a kaptár hatszögletű lépsejtjeiben tartalék táplálékként raktározzák el. A kaptárban dolgozók a szárnyukkal keltett légárammal párologtatják el a felesleges vizet. A tömény mézben nem képesek az élesztőgombák és más mikroorganizmusok elszaporodni, így ez a cukros - főként fruktózból és dextrózból álló, de egy kevés virágport, viaszt, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazó - anyag nem romlik meg. A történelem során a mézet a legváltozatosabb módokon használták gyógyszerként - a legérdekesebb pedig az, hogy ezeket a módszereket később a tudomány is igazolta.

A mézet, amellett, hogy finom és egészséges eledel, előszeretettel használják kozmetikai alapanyagként számos jó tulajdonsága miatt :

* nyugtatja az érzékeny vagy irritált bőrt
* megtartja a nedvességet és megakadályozza a kiszáradást
* hidratálja, táplálja, simává és rugalmassá teszi a bőrt
* hatásos antioxidáns
* gyógyítja és megelőzi a pattanásokat
* segíti a bőrsejtek megújulását, regenerációs képességét
* hatásos akné, ekcéma és más bőrproblémák esetén
* hatóanyagai és vízmegkötő - képessége lassítja a bőr öregedését

Szappanom összetevői: szappanosított dió-macerátumos olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, méhviasz, méz, extra ápolóként kukorica-csíra olaj, extra szűz olívaolaj, shea vaj és kevés ricinusolaj is került bele. A folyadék ebben a szappanban is diólevél-főzet volt. Krémes, selymes állagú, kellemes dióillatú szappan. Előrelátóan most nem csak egy nagyobb tömböt, hanem több kicsi szappant is öntöttem.

2 megjegyzés:

  1. http://mimimamakonyhaja.blogspot.com/2011/09/dijat-kaptam.html
    Néked tőlem szeretettel :-) éva

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...