Mottó

2012. február 4., szombat

Kávészappan II.

Bár most épp hihetetlennek tűnik, mert nagy pelyhekben, sűrűn hull a hó, de egyszer lesz még itt tavasz, sőt nyár is, és addigra bizony jó lenne, ha a bőrünk is a legjobb formáját hozná, hogy nyugodtan vehessünk fel lengébb ruhát, fürdőruhát.
A narancsbőr (ginoid lipodisztrófia) kialakulásának egyik oka (a genetikailag  arra hajlamosaknál, főként nőknél) a zsírsejtek bőr felé való kitüremkedése és  ödémás pangása. Hogy valamelyest megelőzzük vagy csökkentsük a cellulit tüneteit, a folyadékbevitelen, a rendszeres  (leginkább intenzív, kardio jellegű)  mozgáson és a megfelelő táplálkozáson kívül segítségünkre lehet egy jóféle vérkeringést serkentő, dörzsis szappan is: a kávészappan.

A kávé legismertebb hatóanyaga a koffein néven ismert alkaloid. A koffein fokozza a szívműködést, az anyagcserét és a légzést, növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet, tágítja az agyi ereket, szűkíti a bélben levő ereket, vizelethajtó. Megszünteti az álmosságot, javítja a hangulatot, stimulálja az agykérget, gyorsítja a gondolkodást, átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő.

A narancsbőr kialakulásának többféle oka is lehet: az egészségtelen életmód, a mozgáshiány, a rossz vérkeringés (gondoljunk csak arra, mennyit ülünk szinte mozdulatlanul a számítógép előtt), a túlzásba vitt szénhidrátfogyasztás, a hormonháztartás felborulása (túlzott ösztrogéntermelődés), de elsődlegesen  örökletes tényezők  befolyásolják.
Emésztésünk megfelelő működéséhez, a káros salakanyagok kiürüléséhez sok-sok rostanyagra, valamint napi két-három liter (nem édesített) folyadék elfogyasztására is szükség van. Ellenkező esetben a ki nem ürült felesleget (salakanyagokat) kötőszövetünk tárolja, a sejtek között megrekedő só, víz és zsír a kötőszövetek elváltozását okozza.
Ez a darált kávészemcséket és jó erős kávéfőzetet is tartalmazó szappan  hatásosan távolítja el az elhalt hámsejteket, ezáltal simává teszi a bőrt, másrészt a masszírozás, dörzsölés serkenti a vérkeringést, ezáltal erősíti a kötőszöveteket és elősegíti a méreganyagok gyorsabb távozását a mélyebb rétegekből is. Hogy a hatást fokozzuk, érdemes hideg-meleg váltózuhannyal masszírozni az érintett területeket.

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmavaj, ricinusolaj, méhviasz, kukorica-csíra olaj, kakaóvaj, shea vaj, lenmagolaj, kávéfőzet, őrölt kávé és fahéj. Illóolajat most nem adtam hozzá, így jobban érvényesül enyhe kávéillata. A világosabb részbe aloe vera gélt turmixoltam, a sötétebb tartalmazza az őrölt kávét és a fahéjat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...