Mottó

2012. február 25., szombat

Olívaszappan babérolajjal

Nem sokat morfondíroztam akkor, amikor az egyik hipermarketben megláttam a formás kis babérbokrocskát, hogy hazavigyem-e...Pont a napokban készítettem egy olyan szappant, amely illatos babér macerátumot is tartalmaz (nyár vége óta áztak a babérlevelek finom extra-szűz olívaolajban). Legközelebb már friss, saját babérleveleket is használhatok szappanba és persze főzéshez is egyaránt.

A babér régen ismert fűszer, a mediter-ráneumban vadon is termő, Kis-Ázsiában honos, a Földközi-tenger környékén széles körben termesztett örökzöld fa vagy cserje. Régen a dicsőség, a hírnév, a győzelem jelképe volt. A rómaiak azt tartották, hogy babérba nem üt a mennykő. Tiberius császár fején babérkoszorúval vészelte át a viharokat, úgy látszik, sikerrel, mert az ég megkímélte a villámcsapástól... :)
A felül fényes, alul matt, bőrszerű, lándzsa alakú levelek jellemző fűszeres szagúak és kesernyés ízűek, illóolajat, csersavat és keserűanyagot tartalmaznak. Fűszernek a növény levelét használjuk. Virágzata fürtös, fehér, termése fekete bogyó.

A babérnak elsősorban a bogyóját és a levelét hasznosítják. A bogyókat éretten szüretelik le és belőle nyerik a babérvaj nevű olajat. A levelek sok cineolban gazdag illóolajat tartalmaznak, amely a kámfor-csoportba tartozó vegyület. Nyákoldó, fájdalomcsillapító, antiszeptikus hatású ( ezért alkalmasak a magas cineoltartalmú olajok a fertőző légzőszervi megbetegedések kezelésére).
Napjaink háztartásában leginkább fűszereink között tartjuk számon, ahol levesek és párolt készítmények között főzve, természetes hatásai csupán nyomokban érvényesülnek. Gyógyhatásai között még a babérolaj nyugtató hatását is számon tartják. Forrázatát belsőleg, külsőleg pedig fürdővízbe téve az idegeket elernyesztő és az alvást segítő tulajdonságát tapasztalták. A babérlevél olaj allergén összetevőket is tartalmazhat, ezért használata érzékeny bőrűeknél és kisgyermekeknél fokozottabb figyelmet igényel.

Ez a szappan reményeim szerint az eddigiekhez képest is fokozott ápoló tulajdonsággal bír majd, mert az összetevők 96%-a olívaolaj, illetve az extra szűz olívaolajból készített babérolaj. Kevésbé fog habzani és puhább lesz az állaga is. A magas olívaolaj tartalom miatt jóval hosszabb az érési ideje, legalább két hónapot kell várjunk, mire kipróbálhatjuk... A minta saját tervezésű és készítésű "szappannyomda", csavaralátétnek való szilikonlapból vágtam ki. A mintázás nem volt egyszerű, családtagjaim kíváncsian-aggódva figyelték, épségben maradnak-e a szappankák - az egyébként hagyományosnak mondható -  gumikalapácsos módszer alkalmazása után, de megnyugtattam őket, hogy az eredeti Aleppo szappanok is hasonló módon   nyerik el végső formájukat.. :)
(Több videót is megnéztem, ez tetszett a legjobban. Bár nem rövid, nagyon szépen, részletesen mutatja be, hogyan készítik Aleppo-ban több száz éve az olívaszappant).

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj (60%), babér-macerátum extra szűz olívaolajból (36%), kókuszvaj, ricinusolaj, pálmavaj, extra ápolóként is babérolajat tettem hozzá. Hozzáadott illóolajat nem tartalmaz. 
Majdnem hófehér, friss, enyhe illatú szappan főként száraz bőrre.

6 megjegyzés:

  1. Imádom ezt a fehérséget!!:))

    Nem is mondtad, hogy van blogod.:))
    Nem akarod beírni a "tudodhova"?

    VálaszTörlés
  2. Szia Judit! "Bloglista" is van? Megnézem... :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ötletes és szép a szappanok díszítése!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Tűzpadka!
    Köszönöm szépen, tőled különösen jólesik ezt hallani!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon különleges dologgal foglalkozol Ildikó! Bizonyára tudod hogy én főleg a reneszánsz gasztronómiával foglalkozom. (hobby)Húsvétkor megyünk Füzérre egy reneszánsz rendezvényre. Speciális ajándékokkal apróságokkal szeretném meglepni ottani barátaimat. Kérdésem: Szerinted Mátyás korában milyen szappanokat használhattak? Levendulás, kecsketejes, ez elképzelhető?

    VálaszTörlés
  6. Igen, Tűzpadka, a blogod alapján felmerült bennem, hogy efféle (remek)hobbyd lehet :)
    (ismerem-kedvelem a mesés-ízes blogodat :)

    Mátyás korában készíthettek már akár nem csak állati zsiradékokból, marhafaggyúból, disznózsírból főzött szappanokat, hanem -mivel az udvarban az olasz szépségápolási kultúra is elterjedt-, tudomásom szerint használhattak illóolajakat, növényi olajokat, balzsamokat is a szappanfőző mestereik és kencekészítőik. A kecsketej ezen használatáról - ebben a korban- nem találtam még konkrét információt, de nem tartom kizártnak.
    Mindent egybevetve, azt gondolom, eredeti ajándék lehetne egy egyszerű, levendulás (kecsketejes) háziszappan a barátaid számára.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...