Mottó

2012. május 29., kedd

Rozmaringos-levendulás gyógynövényszappan

Régen íródott az utolsó bejegyzés, az sem szappanos volt...hiába, akinek kertje van, tavaszidőn jobbára a odakint tesz-vesz, ültet, vet, gyomlál, kapál, öntöz, vagy egyszerűen csak lesi, hogy kel-e már, virágzik-e, mennyit nőtt tegnap óta....vagy egyszerűen csak kiül a kerti padra, harmatos füvet néz reggel, miközben issza a forró feketét, vagy tücsökciripet és madárcsicsergést hallgat este, jólesően elfáradva. Kicsit csicsásan hangzik, de ha egyszer  így van... :)

Fentiek miatt  jócskán megcsappant a szappankészletem, no meg hiányzott  is már a boszorkánykonyhás tevékenykedés, és mivel a fűszerkert már illatos növényektől pompázik, adva volt, milyen szappant készítsek.

Friss rozmaringot, levendulát, mentát  és kakukkfüvet szedtem a főzethez, tavaly eltett szárított rozmaringot, csalánt őröltem, és egy frissítő, kertészkedés után a fáradt izmoknak, ízületeknek is jóleső, lazító és aromás illatú szappant terveztem. 
Rozmaringos szappant már készítettem , az első szappanok egyike volt. Az emlékbe eltett utolsó darab még most is enyhén illatos, az őrölt gyógynövények jól magukba zárják az illóolajokat. A tavalyi rozmaringos szappan Édesapám kedvence lett, mert nem csak aromás, friss illata volt kellemes a használat során, hanem a kertészkedés utáni makacs szennyeződéseket is remekül eltávolította a bőrről.

A fűszernövények nagy részéhez hasonlóan, a rozmaring is a Földközi-tenger körüli európai és afrikai országokból származik. Dél-Európában és Nyugat-Ázsiában, valamint Észak-Afrikában őshonos, ahol még most is vadon él. Ősidők óta ismert fűszer- és gyógynövény, az ókori görögök szerint serkenti az agyműködést, ezért a diákoknál mindig volt egy-egy rozmaringágacska. Később a szerelmesek hűségének a jelképe lett, s mint a hűség és a tisztaság jelképe, a mai napig az esküvői asztalok gyakori dísze. Illat-, gyógy- és fűszernövényként a mediterrán vidéken kívül Észak-Amerikában, Németországban és az enyhébb telű Nagy-Britanniában is termesztik. A biokertészek igen nagyra becsülik, főzetének kitűnő rovarirtó hatást tulajdonítanak. A levelekben előforduló rozmarinsav gátolja a lipoxigenáz aktivitását s így gyulladáscsökkentő hatású. Kiválóan használható a reumás panaszok enyhítésére, idegzsábánál bedörzsölő vagy gyógyfürdőként, ajánlják alacsony vérnyomás, illetve a lábak keringési elégtelenségeinél is.

 A levendula főzete és olaja antibakteriális, gyulladáscsökkentő, vérkeringést serkentő, gombaölő hatású, nyugtató és lazító hatását pedig aromaterápiás tulajdonságainak köszönheti. A levendulaolaj alkamazá-sának ugyancsak fontos területeként említhető meg a reumás, neuralgiás és egyéb krónikus fájdalmak kezelése, melyeknél elsősorban masszázs- és fürdőolajok, bedörzsölőszerek és kenőcsök alkotórészeként használatos. A fájdalom mérséklődését a fent említett készítményeknél az ellazulást elősegítő hatásnak tulajdonítják.

 A borsosmentaolaj hűsítő, értágító és fájdalomcsillapító hatását a migrén kezelésében hasznosítják különböző koncentrációjú bedörzsölőszerek alkotórészeként, önmagában vagy más illóolajokkal társítva. Hűsítő, helyi érzéstelenítő hatását mozgásszervi bántalmak és sportsérülések kezelésénél is hasznosítják, részben masszázs- és fürdőolajok, részben terápiás céllal ajánlott készítmények (gélek, krémek, kenőcsök, tapaszok) alkotórészeként. Hasonló célra használják az olaj fő alkotórészét, a mentolt is. Mindezek mellett különböző bőrápoló készítmények (pl. viszketést csillapító szerek) alkotórészeként, ill. rovarcsípések következtében kialakuló gyulladások kezelésére alkalmas készítményekben találkozhatunk vele.

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, pálmaolaj, kókuszvaj, méhviasz, ricinusolaj, shea vaj, kakaóvaj, kukoricacsíra olaj, zöld agyag, őrölt rozmaring és csalán; friss levendula, rozmaring, menta és kakukkfű főzete; rozmaring, levendula, borsosmenta és fenyő illóolaj. Frissítő, izom- és léleklazító szappan felnőtteknek.

6 megjegyzés:

  1. nagyon szép és jó szappan lett!!

    VálaszTörlés
  2. Bámulatos!!! Megérte várni rá! Mindent tud!
    Nyugodtan kertészkedj, üldögélj a padon, ha utána ilyen szappan születik a kezed alatt :))

    VálaszTörlés
  3. Margoo, egy tündér vagy, köszönöm!! :))

    VálaszTörlés
  4. Aztamindenit, de irigyellek..:) Remélem, nekem is össze fog majd jönni ez az életforma. Szuper lehet a szappan is, tele minden jóval!

    VálaszTörlés
  5. Szia Timka, köszönöm!
    Szurkolok, hogy összejöjjön neked is, mert nagyon jó.. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...