Mottó

2011. november 6., vasárnap

Színek...és két levendulaszappan

A jó pap is holtig tanul, tartja a mondás...és tanulni ráadásul jó! Szappanozást is... Rendszeresen kutakodom új szappanöntési és színezési technikák után, most vettem a bátorságot, hogy a jól bevált és biztonságos fadobozos módszer után kipróbáljam a "lapos" öntést két színnel. A szappanmasszát két részre osztottam, az egyik maradt natúr, a másikat rózsaszínű kozmetikai agyaggal dúsítottam, ettől kapta a színét is. A továbbiakban sem kívánok túl élénk színeket használni, egy natúrszappantól - ami csak természetes alapanyagokat tartalmaz - szerintem elvárható, hogy ne legyen neonzöld vagy nagyonpiros' a szintetikus festékektől. Természetes színezőanyag pedig akad azért, ha épp színesebb szappanra vágyunk :

♦ sárga színt kölcsönöznek : curry, körömvirág szirma, kurkuma, kamilla, édeskömény, sáfrányos szeklice, sütőtök püré
♦ zöld színt adnak : csalán, algák, menta, spenót, uborka, kapor, zsálya, rozmaring, zöld agyag
♦ narancs- illetve krém színt eredményez a paradicsom, a pirospaprika, a sárgalépalé, narancslé, az édesnarancs-olaj, a narancshéj és a chayenne bors
♦ barna szappan készíthető kávéval, kakaóporral, csokoládéval, fahéjjal (ettől szép mályvásbarna lesz), az árnyalat a hozzáadott mennyiséggel szabályozható
♦ kék színt indigó cserjével és festőcsüllenggel kaphatunk,
♦ lilás szín érhető el bordó hibiszkuszvirággal, feketeszederrel , báránypirosítóval, szantálfaporral
♦ szürke (vagy akár fekete) lesz a szappan a szénportól és a Holt tengeri iszaptól,
♦ vöröset vörös agyaggal,
♦ rózsaszínű szappant rózsaszín agyaggal és festőbuzérral készíthetünk.

Persze a fenti felsorolást fenntartással kell fogadni, ezt már saját tapasztalatból is tudom. A szappan színe nem csak a hozzáadott természetes színezőktől és ezek mennyiségétől függ, hanem az alapolajoktól, a hozzáadott folyadékoktól, a hőmérséklettől, még attól is, hogy készítés után hol tároljuk a szappant. Egy napsütötte szappantartóban például napok alatt megbar-nulhat, vagy akár megsárgulhat egy zöld gyógynövényes szappan. Ez persze nem változtat a szappan minőségén és jó hatásain, csak az esztétikai élmény lesz más...mindenesetre nálunk átkerült a szappantartó a mosdó árnyékosabb oldalára..

Az egyik szappan tehát törtfehérben és rózsaszínben pompázik, az összetevőinek köszönhetően krémes, közepesen habzó, az érzékeny bőrt is ápoló, tartalmas szappan,  mind az extra ápoló olajoknak  és vajaknak (búzacsíra olaj, shea vaj, kakaóvaj), mind a rózsaszín agyagnak köszönhetően. Levendula illóolajat és gerániumolajat használtam illatosítóként, s mivel a folyadék ebben az esetben levendulafőzet volt, akár duplalevendulásnak is nevezhetném.

A másik amolyan régimódi, igazi háziszappan, kecsketejjel, levendula-főzettel és -szirmokkal, és persze a nagyanyáinkat idéző friss, ropogós tisztaságot, egyszerűséget sugárzó formával és illattal. A szappanmassza itt maradt natúr színű, csak a levendula-szirmok teszik kissé rusztikussá és színesebbé a szappanokat.

A szappanok összetevői :

Rózsaszínű agyagos levendulaszappan - szappanosított olívaolaj, pálmaolaj, kókuszvaj, ricinusolaj, kakaóvaj, búzacsíra-olaj, shea vaj, levendula-főzet, rózsaszínű agyag, levendula- és geránium illóolaj.

Rusztikus levendulaszappan - szappanosított olívaolaj, pálmaolaj, kókuszvaj, ricinusolaj, shea vaj, mandulaolaj, kakaóvaj, levendula-főzet, házi kecsketej, levendulaszirmok, levendula illóolaj.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Ildi!
    Valamelyik nap pakolgattam az éléskamrában és találtam 1-2 üveg bodza-levet. Késő nyáron tettem el szinezés céljából (én sütikre szántam :-) Ha gondolod szivesen adok belőle, szerintem szép bordós színt lehet belőle kihozni.
    üdv C.Éva

    VálaszTörlés
  2. Kedves Éva!
    Nagyon szépen köszönöm a felajánlást, jó ötletnek tűnik! Valamelyik nap úgyis terveztem feléd járni, előtte majd hívlak. Egy fogsorszappanka úgy-ahogy kinéz, viszem majd azt is, hátha nem kell felkockáznom másikba :)
    Üdv:
    Ildi

    VálaszTörlés
  3. Köszi szépen:-)
    Várlak szeretettel,úgyis már kifogytunk a mintadarabokból. A csokisra lennének kíváncsiak többen is-ha tudnál hozni mintát belőle.
    köszi É

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...