Mottó

2012. január 21., szombat

Levendulaszappan gerániumolajjal

Még mindig a Valentin-nap jegyében...
A levendulás-kecsketejes szappanokat megunni nem lehet, bőrápoló, tápláló hatásuk vitathatatlan, a formák, színek és illatok variációja számtalan lehetőséget biztosít ehhez.
Hogy a fenti összetevők hatását fokozzam, ezt a szappant gerániumolajjal is dúsítottam. A zöldes színű, rózsaolajhoz hasonló illatú illóolajat a Kelet-Afrikában, valamint Közép- és Dél-Európában honos növény (más néven rózsamuskátli) egészének vízgőz-desztillációjával nyerik.
Frissítő, erősítő, élénkítő és egyben nyugtatóhatásának, valamint kellemes illatának köszönhetően igen népszerű. Gyakran alkalmazzák párologtatóba csöpögtetve a stressz enyhítésére, de parfümöknek is kedvelt alapanyaga. Fertőtlenítő, méregtelenítő, gyulladásgátló tulajdonsága is ismeretes. Elősegíti a bőr regenerálódását, és egyensúlyban tartja a faggyútermelődést, így sikerrel alkalmazható a pattanásos vagy száraz bőr kezelésére. Egyesek afrodisztikus hatást is tulajdonítanak neki.

A kecsketej jótékony hatásairól már volt szó, de nem lehet elégszer említeni. A kecsketej tehéntejnél koncentráltabban tartalmazza az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat, ezért az ebből készült szappanok az egyik legked-veltebb készítmények a természetes anyagok híveinek körében. Hatóanyagainak köszön-hetően a legkülönfélébb bőrproblémákra használhatjuk külsőleg is : a száraz és érzékeny bőr ápolására kiválóan alkalmas gyulladáscsökkentő hatása miatt, segít meggátolni a pattanások kialakulását, enyhíti az ekcéma és a pikkelysömör tüneteit is. Alfa-hydroxy savakban szintén gazdag, így segíti a régebbi bőrrétegek eltávolítását és az új rétegek képződését. Alacsony olvadáspontja miatt könnyen felszívódik és a bőr mélyebb rétegeibe is behatol.

A levendula főzete és olaja antibakteriális, gyulladáscsökkentő, vérkeringést serkentő, gombaölő hatású, nyugtató és lazító hatását pedig aromaterápiás tulajdonságainak köszönheti. (Levendulaszappan készítésekor mindig teszek félre egy csészével esti, lefekvés előtti kortyolgatásra is, egy kanál mézet belekeverve egész kellemes az íze).

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, kókuszolaj, pálmavaj, hidegen sajtolt napraforgó olaj, ricinusolaj, méhviasz, levendula-főzet, házi kecsketej, geránium- és levendula illóolaj, extra ápolóként shea vajjal, kakaóvajjal és kukorica-csíra olajjal gazdagítottam. Egészen halvány rózsaszín árnyalatát egy kevés rózsaszín agyag hozzáadásával értem el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...