Mottó

2011. október 9., vasárnap

Csokis, mézes-fűszeres, narancsos szappan

Úgy tűnik, sajnos végleg vége a "meghosszabbított" nyárnak, a borongós, hűvös idő tanyát vert, beköszöntött az igazi ősz. A hétvégére tiszta olívaolajjal készült szappant terveztem eredetileg, de végül (amúgy Micimackósan, a hidegre való tekintettel), inkább egy testnek-léleknek melengető, orrnak-bőrnek is kényeztető csokoládés, mézes-fűszeres illatú szappan készült.

A csokoládé köztudottan boldogsághormont (endorfin) termel, valamint - a vörösborhoz, bogyós gyümölcsökhöz és a kávéhoz hasonlóan - olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek megkötik a szabad gyököket.
A kozmetikai szalonok népszerű kényeztetése a csokipakolás, illetve csokimasszázs. A kellemes hőmérsékletűre melegített 100 %-os kakaó olyan flavonoidokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek puhítják, hidratálják a bőrt, ezáltal feszesítenek, késleltetik az öregedését, visszaadják az elvesztett nedvességet is. A csokoládét narancsbőr egyik legjobb ellenszerének is tartják (külsőleg.... majszolva azért nem egészen ugyanez a helyzet).
A csokoládé masszázs a leginkább endorfin termelő, lélekre ható kezelés a kozmetikai kezelések közül: nem csak a bőrt teszi bársonyossá, a kezelés a lelket is simogatja, tökéletes elmerülés a fizikális és mentális „jólétben”.
A csokoládéban lévő kakaóvaj gazdag telítetlen zsírsavakban, fehérjékben, vitaminokban, foszforban, káliumban, mangánban, koncentráltan tartalmaz antioxidánsokat. Védelmet nyújt a környezeti ártalmakkal szemben, lassítja a bőr öregedését, a sérült bőrt regenerálja, hidratálja, puhítja. Könnyen felszívódik, elősegíti más hatóanyagok mélyebbre jutását. Natúr- és biokozmetikumok kedvelt alapanyaga.

A trópusi Afrika 15 - 20 méter magas, meleg és vízigényes fája, amelynek még ki nem nyílt pirosló virágbimbója a szegfűszeg. A virágok képződése kb. az 5. évtől várható, és a fáról évente kb. 75 fontnyi (34 kg) szárított virágrügyet, szegfűszeget lehet leszedni. A rügyeket kézzel szedik a nyár végén, majd télen ismételten, utána napon szárítják. A tanzániai Zanzibar szigeten termelik a világon a legtöbb szegfűszeget. A zsenge állapotban szedett bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, s így kapják meg ismert barna színűket.
Kesernyés, kissé égető, erősen aromás izét nagy illóolaj tartalma adja. Hatóanyaga az eugenol, amely hatásos parazita- mikroba- és gombaellenes hatással is bír.
A szegfűszegolaj fertőtlenítő hatását már a középkorban is alkalmazták a járványok idején. Az orvosok szegfűszeget rágcsáltak, valamint szegfűszegből készült láncot viseltek nyakukban, amikor felkeresték betegeiket. Nem csak antiszeptikus hatással bír, hanem nyugtatóan hat az emésztőrendszer simaizmaira, tartalmaz étvágygerjesztő anyagokat, valamint a fogíny gyulladásaira is hatásosan alkalmazható.
Szappanomba a fahéjjal, csillagánizzsal és a kardamommal együtt vérkeringést serkentő, fertőtlenítő hatása miatt került. A kecsketej, az extra ápolóként hozzáadott kakaóvaj és shea vaj fokozzák a szappan bőrtápláló hatását.

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, dióolaj, pálmaolaj, kókuszvaj, ricinusolaj, kakaóvaj, shea vaj, kecsketej, kakaó, fahéj, csillagánizs, kardamom, gyömbér, méz, narancshéj, 85%-os csokoládé, narancsolaj, szegfűszegolaj. A tömbbe öntött szappanokon kívül néhány csokirózsa is készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...