Mottó

2012. február 11., szombat

Sütőtökös szappan

Magam inkább réparajongó vagyok, a sütőtöknek inkább csak az illatát és színét szeretem, de mivel kétség sem fér ahhoz, hogy az egyik legjobb természetes vitaminforrás (és a család többi tagja amúgy is odavan érte), gyakran kerül az asztalra. A mai adagból készítettem friss sütőtöklevet és pürét is a legújabb szappanba.

A sütőtök a tökfélék – kobakosok – népes csoportjába tartozik. Mivel jól eltartható, és ha megcsípte a dér, különösen édes, zamatos ízű lesz, egész télen kedvelt csemegének számít. Nemcsak a kemencében frissen sütött tök finom étel – amelynek kellemes illata semmihez sem hasonlítható –, hanem a pirított tökmag is régi tökös alapfogás.
A sütőtök Európában a XVI-XVII. században terjedt el. Állítólag a texasi és a mexikói indiánok termesztették ültetvényeiken. Az őslakók számára legalább olyan fontos eledelnek számított, mint a bab vagy a kukorica, de alkalmazták hólyagbántalmak kezelésére és fájdalomcsillapításra is. Az 1500-as években a spanyolok magukkal hozták Európába. A XVIII. századra Itáliában már termesztették vékony héjú, hosszúkás változatát, amelyet később cukkíninek neveztek el.
A sütőtök húsa - mint azt sárga színe is mutatja - igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban, a tökmagban pedig E-vitamin van. Mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezetnek, mivel jelentős szerepet játszanak az ún. szabad gyökök hatástalanításában, ezzel csökkentik az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

A sütőtök vízhajtó és gyulladáscsökkentő hatása miatt is kedvelt zöldségfajta, magas vitamin és tápanyagtartalma mellett telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A tök sok cukrot, vitaminokat, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz, szénhidráttartalma annyi, mint a burgonyáé.
A népi gyógyászat vese-, máj-, köszvény- és bélbetegségek esetén ajánlja a sütőtököt, különösen a magjának tulajdonít gyógyító hatást. Minden elváltozásra, amely gyulladással jár, jó hatással van a sütőtök leve, illetve a benne levő A- vitamin, de elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatással.

A mai szappanhoz egy jókora sütőtök darabot nagyon kevés vízzel megpároltam, összetörtem, majd átpasszíroztam, így kaptam a sütőtöklevet, a megmaradt sűrű pürét pedig pudingosodásnál adtam a szappanmasszához. Külön gyógyhatást nem lehet várni ebben a szappanban a sütőtöktől (tehát együk is), egyszerűen szép sárga, így ezt a bejegyzést szánhatom akár a "Színek" sorozat következő darabjának is, mert ez a szappan is (ahogy az összes többi) csak természetes színezőanyagokat - sütőtök pürét és levet, valamint kevés szárított körömvirágszirmot tartalmaz, mesterséges színezőkre láthatóan nincs szükség.
A napocska saját készítésű szappan "pecsét", szilikongumiból kivágott forma, egyelőre egy szappanvégen próbáltam ki, még van min tökéletesíteni..


Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, napraforgóolaj, ricinusolaj, shea vaj, tökmagolaj, búzacsíra-olaj, kukoricacsíra olaj, sütőtöklé, sütőtök-püré, a csíkok: fahéjas kakaó és körömvirágszirom-őrlemény. Narancs-, citrom- és indiai citromfű illóolajjal illatosítottam. Ápoló, krémesen habzó szappan lesz érés után, bármely bőrtípusra.

5 megjegyzés:

  1. Egy kis nyári "feeling" a zimankós télben:))) Remek ötlet!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép! Olyan, mintha az aztékok kincsei közül való lenne.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon örülök, hogy tetszik nektek!
    Bora, tudod, milyen jólesett ez..? :) Olyan közel áll hozzám az a világ és azok a motívumok.

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű. Kipróbálom a sütőtököt színezésre, bár a pépet nem merem beletenni, mert nem főzném csak turmixolnám. Ez a pecsét valami mesés. Hogy varázsolod a szappanba? csak rányomod a szilikont? nekem így tuti nem menne bele, de lehet csak túl kemény állapotban próbáltam. :) Gratulálok, mese szép.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Rita!
      Jó sok sütőtökpépet kell a szappanba tenni, hogy szépen színezzen, egy kis körömvirág őrleménnyel, kurkumával is rásegíthetsz, de így is, úgy is ki fog valamennyire fakulni. persze ettől a szappan még nagyon jó marad.
      A szilikonlapot nagyon nehéz volt a szappanba nyomni, gumikalapács segítségével ment csak, a szappan szélei felé látszik is az ívek nyoma :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...