Mottó

2012. április 6., péntek

Csokis-mákos szappan

Mákos szappant már régen készítettem, talán karácsony táján legutóbb. Télen különösen jólesik, ha egy forró fürdőt fűszeres-mézes illatú csokiszappannal koronázunk, de így tavasszal különösen ránk fér   egy frissítő bőrradírozás.
Ezzel a technikával (swirl, vagyis örvénytechnika) még nem készítettem szappant, nem volt nehéz, de arra nagyon kellett ügyelni, hogy jó folyékony legyen a massza, hogy szépen keveredjen a két szín. Nincs két egyforma közöttük, legalábbis kinézetre...

A csokoládé köztudottan boldogsághormont (endorfin) termel, valamint - a vörösborhoz, bogyós gyümölcsökhöz és a kávéhoz hasonlóan - olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek megkötik a szabad gyököket.
A kozmetikai szalonok népszerű kényeztetése a csokipakolás, illetve csokimasszázs. A kellemes hőmérsékletűre melegített 100 %-os kakaó olyan flavonoidokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek puhítják, hidratálják a bőrt, ezáltal feszesítenek, késleltetik az öregedését, visszaadják az elvesztett nedvességet is. A csokoládét narancsbőr egyik legjobb ellenszerének is tartják (külsőleg.... majszolva azért nem egészen ugyanez a helyzet).
A csokoládé masszázs a leginkább endorfin termelő, lélekre ható kezelés a kozmetikai kezelések közül: nem csak a bőrt teszi bársonyossá, a kezelés a lelket is simogatja, tökéletes elmerülés a fizikális és mentális „jólétben”.
A csokoládéban lévő kakaóvaj gazdag telítetlen zsírsavakban, fehérjékben, vitaminokban, foszforban, káliumban, mangánban, koncentráltan tartalmaz antioxidánsokat. Védelmet nyújt a környezeti ártalmakkal szemben, lassítja a bőr öregedését, a sérült bőrt regenerálja, hidratálja, puhítja. Könnyen felszívódik, elősegíti más hatóanyagok mélyebbre jutását. Natúr- és biokozmetikumok kedvelt alapanyaga.

A világosabb szappanmasszába csak egész mákszemeket kevertem, a sötétbarna rétegek reszelt csokoládét, kakaóport, őrölt fahéjat és szegfűszeget  tartalmaznak. Használata élénkíti a vérkeringést, a mákszemek kellemesen dörzsölő hatásúak, s bár shea vajat és kakaóvajat is bőven tettem bele, ezt a szappant érzékeny  bőrre, vagy fahéjra allergiásoknak nem ajánlom.

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, kakaóvaj, pálmaolaj, méhviasz, ricinusolaj, shea vaj, reszelt 85%-os csokoládé, gyömbér, szegfűszeg, csillagánizs, mák, kakaópor; fahéj, narancs és szegfűszeg illóolaj.

2 megjegyzés:

  1. Marha jól néz ki, és az összetevőket nézve fullextrás egy szappan lett (mondjuk a többi szappanod is tele van mindenfajta finomsággal):)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Timka! Kevés szappant készítek, de azokat tényleg igyekszem megrakni mindenféle jóval :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...