Mottó

2011. október 1., szombat

Himalájai sós szappan kecsketejjel

A minap kaptam végre rózsa és napraforgó alakú szilikon muffin formát. Sütit nem sokat fog látni valószínűleg, mert szappanöntéshez pont ideális a formája és a térfogata is.. Érdekes egyébként, hogy mióta szappanozásra adtam a fejem, a szemem is "szappanos" lett, azaz lassan már csak úgy végzem a hétköznapi bevásárlást, hogy szappanszűrővel is el vagyok látva: ennek a krémtúrónak jó lesz a doboza szappant önteni, ez a hidegen sajtolt olaj kiváló lesz szappanba, és ha marad esetleg, egy salátát is meglocsolok majd vele... A zabpehely nem csak joghurtba, reggelihez lesz jó, hanem zabtej készítéséhez is... Megtörtént már, hogy vacsorához vásárolgattunk, és úgy félig volt már (na jó, csak egy kisebb) kosár, amikor a ház ura (ki egyébként igen türelmesen viseli a hóbortomat) megkérdezte, hogy "valami ennivalót nem vehetnénk esetleg"? :)
Tehát ezt a muffin formát pont a Himalájai sószappanhoz találták ki (szerintem), mert a sótartalma miatt nehezebb a tömbből öntöttet darabolni, így ideálisabb kisebb formákba önteni. Amúgy is régen szerettem volna már himalájai sós szappant készíteni, úgyhogy most itt volt az alkalom..

A himalájai kristálysó ismereteink szerint a legtisztább és legjótékonyabb só. Megközelítőleg 250 millió évvel ezelőtt keletkezett. A Nap elpárologtatta az ősóceánt, az óceántól elkülönülő öblökben teljesen tiszta kristálysót hagyva hátra. Ezek a só-szigetek a Himalája hegység keletkezésekor, úgy 70 millió évvel ezelőtt részben a föld mélyére kerültek, ahol nagy nyomás alatt összepréselődtek. Így ez a só azokból az időkből származik, amikor a Föld még ősi, természetes egyensúlyban volt, nem a jelenkor szennyezett tengereiből nyerik lepárlással. Ma ez a kristálysó a Himalája mélyén eltemetve található, és a mai napig természetes módon, kézzel bányásszák.
A himalájai kristálysót a "királyok sójának" tekintik. Úgy is ismert, mint „fehér arany" vagy az "élet sója". A kristálysót egy himalájai sóbánya legmélyebb és legtisztább szintjéről bányásszák. Ezt követően megtisztítják, napon szárítják és szín szerint szortírozzák a sókristályokat. A sötétebb köveket fürdősónak dolgozzák fel. A legtisztább kristályokat kézzel 20-60 grammos darabokra aprítják, sós vízben mossák és napon szárítják.

A hagyományos konyhasóval szemben a Himalája só tiszta, nem tartalmaz adalékanyagokat és nem távolították el belőle a tengervízre jellemző nyomelemeket sem. Így természetes formában tartalmaz több, mint nyolcvan féle ásványi anyagot és nyomelemet, köztük - hogy csak néhányat említsek - bórt, fluoridot, cinket, jódot, rezet, vasat, ként és szelént is.
A himalájai sót tartalmazó szappan tehát egy különleges szappan, amely hatékonyan tisztítja, kíméletesen radírozza, hámlasztja a bőrt, miközben hidratálja, ápolja is azt. Minden bőrtípusra jó, mert szabályozza a faggyúműködést. Gyulladáscsökkentő és vérkeringést serkentő hatású.
Kecsketej tartalma fokozza a szappan jótékony hatását: érzékeny, problémás bőr ápolására is alkalmassá teszi.

Szappanom összetevői: szappanosított kókuszvaj, olívaolaj, pálmaolaj, napraforgó olaj, kecsketej, finomra őrölt himalájai kristálysó, rózsaszín agyag, extra ápolóként shea vajat, extraszűz olívaolajat és ricinus olajat adtam hozzá; jázmin-, ylang-ylang- és pálmarózsa illóolajjal illatosítottam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...