Mottó

2011. július 29., péntek

Mákos-fahéjas szappan

Torta, vagy szappan? :) Kézbe véve már könnyű eldönteni... Ez a mákos-fahéjas, enyhén narancsos illatú szappan serkenti a vérkeringést, és a mákszemeknek köszönhetően enyhe bőrradírozó tulajdonsággal is rendelkezik. A mostani borongós, hűvös napokra kifejezetten ajánlom, testet-lelket melengető hatása miatt.

A fahéj évszázadok óta az igazi egzotikus fűszer. Már a bibliai idõkben is használták mint illatszert és mint füstölõt, Egyiptomba és Júdeába eredetileg a föníciaiak importálták.

Sri Lankából (Ceylonból) és Indiából származik, valójában a belsõ kérge egy trópusi örökzöld fának, mely kb. 35 láb (~10 méter) magasra nõ. Miután lehántják a fáról a kérgét, hagyják egy napig száradni és érlelõdni (fermentálódni), majd lekaparják róla a külsõ réteget. Ahogy a belsõ kéreg szárad, összetekeredik arra a jellemzõen szimpla fakéreg tekerccsé, ahogy ismerjük. A ceyloni (vagy más néven valódi) fahéj rozsdabarna, vörösesbarna színû enyhén édeskés ízzel.

A fahéjat elsősorban fűszerként ismerjük, kevésbé köztudott, hogy a fahéj egyúttal gyógynövény is. Illóolajat, csersavat, nyálkát, gyantát , cukrot , keményítőt és fahéjaldehidet tartalmaz. A fahéj sokkal több egy finom barna fűszernél, amivel süteményt ízesíthetünk.
A Ceylonból származó csodaszer egykor nagyobb értéknek számított, mint az arany, és a gyógyászatban is évezredek óta használják jótékony hatásai miatt. Megszünteti ugyanis az emésztési zavarokat, leküzdi a fertőzéseket, enyhíti a cukorbetegség tüneteit, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, kedvező hatást gyakorol a mentális képességekre is, valamint vérkeringés-növelő hatású, aminek köszönhetően felmelegít, és gyógyítja a megfázást. A cellulitisz elleni krémek gyakori összetevője, mivel stimulálja a vérkeringést, energiához juttatja a bőrt, a felszabaduló energia pedig rendkívül jó zsírégető.

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, pálmaolaj, kókuszvaj, napraforgó olaj, méhviasz, őrölt fahéj, mák, édes-narancs illó. Enyhén mákos-fahéjas illatú bőrradírozó, vérkeringést serkentő szappan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...