Mottó

2011. november 27., vasárnap

Holt-tengeri iszapos szappan

Az illatos méhviasz, a zöld agyag és a indigópor mellett nemrég szereztem be izraeli Holt-tengeri fekete iszapot is, és nem kis izgalommal láttam neki egy újabb szappankülönlegesség megtervezésének és elkészítésének.
Az iszap a hegyekből az esőzések által a tengerbe lehordott üledékes agyagréteg eróziója révén keletkezett. A legendák szerint Kleopátra, Egyiptom fáraónője azért hódította meg a Holt-tenger vidékét, hogy bármikor rendelkezésére álljanak a tenger kincsei szépségének megőrzése érdekében. A korabeli leírások szerint sokat időzött a Holt-tengerben fürdőzve, illetve iszappakolást használva.

A Holt-tenger iszapja rendkívüli mennyiségben tartalmaz ásványi sókat, nyomelemeket, de találhatók benne szilárd növényi és állati eredetű anyagok is. A Holt-tenger sótartalma (30%) tízszer nagyobb a többi tengeréhez képest, az innen származó értékes sók, ásványi anyagok, és a híres feketeiszap a legkiválóbb natúr gyógy- és szépségápolási cikkek alapanyaga. A Holt-tengeri só összetétele eltér a konyhasóétól, nagy mennyiségben tartalmaz kloridot, nátriumot, magnéziumot, kalciumot, káliumot, és különféle vas-ionokat.

Aki fürdött már tengerben, tapasztalhatta a tengeri só és iszap jótékony hatásait. A fekete ásványi iszap nyomelemei elengedhetetlenek az egészséges bőr számára. A kaolint, timföldet, apró agyagszemcséket tartalmazó iszap, amely kiváló mélytisztító hatással rendelkezik, felszívja a felesleges zsírokat és a szennyeződéseket a pórusok mélyéről. Egyúttal stimulálja, feszesíti, táplálja, hidratálja és élénkíti a bőrt.
Az iszap legfontosabb alkotórésze a 27%-os koncentrációjú szerves kénvegyület, az ún. ichtamol, amely a kozmetikában és a bőrgyógyászatban jól ismert ichtiolhoz hasonlít, kénes kátrány, olajpala-alkotórész. Ez az anyag gyulladásgátló, hámosító, fertőtlenítő hatású, emiatt is váltak a Holt-tengeri készítmények a pikkelysömörös és ízületi gyulladásos betegek kedvelt termékeivé.

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, extra ápolóként kakaóvaj, búzacsíra-olaj, shea vaj és méz került bele. Folyadékként kecsketejet és rozmaring-főzetet használtam, enyhe illatát kakukkfű- és rozmaring illóolaj adja. Problémás, aknés, ekcémás bőrre is jó hatású szappan lesz beérés után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...