Mottó

2011. szeptember 27., kedd

Szénszappan shea vajjal és ricinusolajjal

A fekete nem épp a tisztaság színe. A szürke sem nevezhető annak...ez a szappan mégis az egyike a legjobban tisztító, sőt a bőrt "méregtelenítő" szappanoknak.
Nem keveset töprengtem, hogy készítsek-e szénszappant, de a kutakodásom közben talált adatok meggyőztek : a kávés és csokis szappanok mellett a szenesek - minden bizonnyal mélytisztító hatásuk miatt - a legnépszerűbbek.

Az aktív vagy orvosi szén speciálisan elszenesített növényi részekből áll : szénvázát rengeteg pórus járja át, ezért rendkívül nagy az úgynevezett aktív felülete : a tabletták ezen a felületen képesek magukhoz kötni a méreganyagokat. Ahhoz, hogy faszenet lehessen előállítani, a fát oxigénmentes közegben nagyon magas hőmérsékleten agyag- vagy fémtartályokban kell hevíteni. Ami megmarad, nem más mint tiszta szén, illetve azok az ásványi anyagok, amiket a fa valaha tartalmazott.
Az így előkészített faszenet ezután 800-100 °C hőmérsékleten vízzel reagáltatva a széntartalom egy része szén-monoxiddá és hidrogéngázzá alakulva távozik : így keletkeznek a lyukacsos szerkezetet adó pórusok. Az aktív szén a szappanmasszában is kifejti áldásos hatását : mélyen tisztítja a bőr pórusait, hatékonyan távolítja el a szennyeződéseket, aknés, mitesszeres bőr kíméletes ápolására is használható.

A shea vaj és a ricinusolaj jótékony tulajdonságairól már volt korábban szó. A ricinusolaj nem csak krémes, dús habzást biztosít, hanem remek ápoló hatással is rendelkezik : szabályozza a faggyúmirigy-működést, növeli a bőr nedvességfelvevő-képességét, hidratálja a bőrt.
A shea vaj "titka", hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, többek között gyulladáscsökkentő hatással is bír, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi.

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, shea vaj, ricinus olaj, pálmaolaj, kókuszvaj, porrá őrölt orvosi szén, rozmaring-, fenyő-, levendula- és teafa illóolaj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...