Mottó

2011. december 19., hétfő

Csokis, nem szappanos bejegyzés

Alig egy hét maradt Karácsonyig, ég már mind a négy gyertya az Adventi koszorún. Ilyenkor természetesen nem csak szappanok készülnek a boszorkánykonyhában...
Arra gondoltam, megosztok olvasóimmal egy nagyon egyszerű receptet, többek között ilyen házi készítésű bonbonokkal fogom megörvendeztetni (legalábbis bízom benne...) szeretteimet.
Áginál találtam az egyik receptet, a Nők Lapja Cafe oldalán a másikat ( szerintem ott a mák adagolása egy nagyságrenddel el van írva, úgyhogy csak óvatosan...). Szokásomhoz híven alakítottam a recepteken egy picit, végül így készültek a karácsonyra szánt bonbonok :

Mákos-fehércsokis bonbon aszalt gyümölcsökkel, magvakkal
Hozzávalók
♦ 200 g jó minőségű fehér csokoládé,
♦ fél rúd vanília belseje kikaparva,
♦ egy közepes, alaposan megmosott citrom héja reszelve,
♦ mák,
♦ aszalt gyümölcsök, mandula és dió.

A fehér csokoládét mikrohullámú sütőben vagy gőz felett óvatosan felolvasztjuk, amikor kellőképpen folyós (sűrű massza marad azért), hozzákeverünk kevés (bő teáskanálnyi) mákot, a citromhéjat és az illatos vaníliát, majd egy mokkáskanálnyit szilikon bonbonformák aljába kanalazunk. Minden forma közepére teszünk a kis kockára vágott aszalt gyümölcsökből, a mandulából vagy dióból, majd újabb réteg mákos fehércsokival teletöltjük a formát. Hűvös helyen vagy hűtőben dermesztjük.


Étcsokoládé bonbonok pezsgőkrémmel
Hozzávalók:
♦ 200 g nemesebb étcsokoládé (én narancsos ízesítésűt használtam)
♦ 100 g fehér csokoládé,
♦ egy teáskanál vaj (nem margarin!)
♦ egy kisebb, alaposan megmosott narancs héja,
♦ kb. fél dl pezsgő
♦ előző este pezsgőbe áztatott aszalt gyümölcsdarabkák (sárgabarack, aszalt szilva)

Az étcsokit mikrohullámú sütőben vagy gőz felett felolvasztjuk, ízlés szerint ízesíthetjük narancshéjjal, csipet fahéjjal, majd a masszából a szilikon bonbonformák aljába kanalazunk bő mokkáskanálnyit. Egy ecsetet a csokoládéba mártva teljesen kikenjük a formát, majd hűtőbe tesszük dermedni (aki biztosra szeretne menni, az ezt a műveletet kétszer végezze el, főként, ha a szilikonforma szögletes). Amíg a csokibevonat szilárdul a formában, el lehet készíteni a pezsgőkrémet :
A fehér csokoládét a szokásos módon felolvasztjuk, puha vajjal és a pezsgővel (ami most kivételesen ne legyen hideg) homogén masszává keverjük. A pezsgő mennyiségét csak körülbelül írtam, nem mértem, talán lehet picit több, de úgy kell adagolni, hogy ne legyen túl folyós a massza. A pezsgőkrémből egy keveset kanalazzunk a megdermedt étcsokira, beleteszünk egy-egy kockát a pezsgőben ázott aszalt sárgabarackból és aszalt szilvából, erre újabb kis adag pezsgőkrém jön, és mehet is pár percre újból a hidegre. Végül rákanalazzuk a közben melegen tartott étcsokit, majd megpróbáljuk türelmesen kivárni, hogy megszilárduljon. :)

Végül még egy variáció, (nem csak) gyerekeknek: A felolvasztott és narancshéjjal ízesített tej- és étcsokoládé keveréket (a gyerekek talán jobban kedvelik a tejcsokis változatot) szilikonformába kanalazzuk, a közepébe natúr marcipán golyót nyomunk, ha fér még, kerülhet mellé egy darabka mandula is, végül befedjük a maradék csokival, és mehet is a hidegre.

2 megjegyzés:

  1. Remek ötlet, végre valami, amit már valóban meg is kóstolhatunk! Csak össze ne tévesszük ezeket a kis bonbon csodákat azokkal a dizájnos szappankákkal, melyek látványától és csokis, mákos összetételétől, néha szintén összefut a nyál a szánkban:)

    VálaszTörlés
  2. Pont emiatt gondoltam, hogy talán nem is nagyon fog kilógni ez a bonbonos bejegyzés a blogból... :))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...