Mottó

2012. szeptember 3., hétfő

Vörösboros-szőlőmaglisztes szappan

Vége van a nyárnak. Hiába van még mindig igazán meleg, azért már máshogyan süt a nap, és a természet is színesedik. Aprócska, úgy másfél-száz tőkés szőlőnkben sok fürt ért már üvegesre vagy kékre, mazsolaédesre, nemsokára a szüretet is megejtjük. A szüretelés után visszamaradt törkölyből idén már saját szőlőmagliszt is készül, süteményekbe, szappanba is való. Az éppen érő  szőlő és az  őszeleji hangulat miatt arra gondoltam, hogy egy vörösboros-szőlőmagolajos-szőlőmaglisztes szappannal deríteném jobb kedvre azokat, akik sajnálják, hogy a nyarat magunk mögött hagytuk....így köztük magamat is.

Régóta tudjuk, hogy a közismerten borivó  franciák között lényegesen kevesebb a szívinfarktus, az érbetegség, nem véletlenül:   a borok - elsősorban a vörösborok - tényleg rendelkeznek igazolt szív- és érrendszeri védő hatással. A kék héjú szőlőkben ugyanis olyan polifenoloknak nevezett anyagok találhatóak,  amelyek kimondottan szív- és érvédő hatással bírnak. A polifenolok jelentős antioxidáns hatásuk révén megakadályozzák, lassítják az érelmeszesedés, az érfali zsíros lerakódás, plakkok kialakulásának folyamatát. Vörösbort azonban nem csak inni kellemes és hasznos...
Manapság már több borvidéken hoztak létre vinoterápiás szolgáltatást wellness-centrumokban,    ahol a pihenésre-felüdülésre vágyó ínyencek nem csak kóstolhatják a környék borait, hanem meg is mártózhatnak benne.  A vörösbor hidratálja, regenerálja, tonizálja, rugalmasabbá teszi a bőrt, a szőlőben megtalálható természetes antioxidánsok  csökkentik az öregedés látható jeleit, segítenek megelőzni a ráncképződést. Magunk is készíthetünk otthon forró, mézes-vörösboros fürdőt, és/vagy használhatunk vörösboros, szőlőmagliszttel és szőlőmagolajjal dúsított háziszappant is...

Szappanomba az étkezésünkhöz   is használatos vörös szőlő  apró magjaiból készült darálékot, szőlőmaglisztet is használtam. A gabonalisztek pótlására, kiváltására is alkalmas  szőlőmagliszt  magas ásványi anyag és vitamin, valamint  flavonoid tartalma miatt szakirodalmi adatok szerint is gyógyhatású antioxidáns készítmény. Szappanomba nem csak ezért került, hanem mert enyhén radírozó, masszírozó hatása miatt eltávolítja az elhalt hámsejteket, élénkíti a vérkeringést, így segíti a szappanban lévő plusz olajok, vajak felszívódását.

Ebbe a szappanba most nem csak super fat-ként, vagyis plusz ápolóként, hanem alapolajként is használtam szőlőmagolajat. A szőlő magjából az egyik legértékesebb olaj préselhető. Mivel a szőlőmagok csak 6-20%-ban tartalmaznak olajat, valamint hidegsajtolással ennek a mennyiségnek is csak a fele nyerhető ki, ezért a hidegen sajtolt szőlőmagolaj egyike a legdrágább olajoknak. Könnyű, nem filmképző, gyorsan beszívódik a bőrbe. Antioxidáns, sejtfalvédő hatása miatt a leggyakoribb „anti-aging”, bőröregedést gátló olaj, az érett bőr és a szemkörnyék kitűnő ápolószere.  Az E-vitaminban különösen gazdag olajok közé tartozik.

"In vino veritas", azaz borban az igazság, tartja a mondás, de a fent említettek miatt talán nem túlzás állítani, közvetve (és mértékkel fogyasztva) az egészség is. Mint a bejegyzés címében is olvasható, ebbe a szappanba jóféle házi vörösbor került folyadékként. Két egész fahéjrúddal, egy szép szál vaníliával, egy citrom és egy narancs kunkorodva körbevágott héjával forraltam fel, közben élveztem a fűszeres, téli estékre emlékeztető  illatorgiát, ami ellepte a konyhát. Még mondja valaki , hogy szappant főzni nem élmény!! :)  Picit izgultam, hogy vajon nem lesz-e gond amiatt, hogy valamennyi alkoholtartalma maradt a bornak, de már túl vagyok az öntésen, és minden rendben ment.  A lúgos folyadék először zöldes színben játszott, majd sötétbordó lett, a szőlőmagliszttel összekevert massza pedig már inkább barnás, csaknem olyan sötét, mint a legutóbbi csokis szappanomé. Jobb szerettem volna, ha bordóra sikeredik, de hát ez kémia, és nem kívánságműsor...
A szappanöntés után, míg pihent a dobozban a massza, készítettem egy szőlőt ábrázoló pecsétet a hőre keményedő gyurmám maradékából, amiből a múltkor formáztam lenyomatot a csokis szappanomra. Nem volt egyszerű a szőlőszemeket és az indát utánzó gyurmakukacokat ráapplikálni az alapra úgy, hogy ne lapítsam ki, mégis odaragadjon, elszöszögtem  hát vele egy darabig. A  főpróbát végül is kiállta, úgyhogy bevetettem a vörösboros szappanok hitelesítő pecsétjeként. :)

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, szőlőmagolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, shea vaj, kakaóvaj, egész fahéjrudak, vaníliarúd, narancs és citromhéj, forralt házi vörösbor, fahéj-, narancs és szegfűszeg illóolaj, finomra őrölt szőlőmagliszt. A plusz olajok ebben a szappanban a szőlőmagolaj, a shea vaj és a kakaóvaj. A csokishoz hasonlóan egy fűszeres illatú, finoman dörzsölő ápoló szappan lesz érés után.

2 megjegyzés:

  1. Egyszerűen MINDENT tud ez a szappan! Gyönyörű a nyomda!!! Ildikó ez már nem igaz, mit művelsz :)))
    BÁMULATOS!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Margó, örülök, hogy tetszik, és nagyon-nagyon köszönöm!! :))♥

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...