Mottó

2012. január 23., hétfő

Szappannyomok eltávolítása - természetesen

Akik használtak már jóféle hozzávalókkal teli háziszappant, tapasztalhatták, hogy a zuhanyozóban, a csempén, kádon, csaptelepeken is hamarabb meglátszik az ápoló összetevők áldásos hatása, annál inkább, minél keményebb a környékünkön a víz.
Hogy ez ne riasszon el senkit a natúr háziszappanok szappanok használatától, szeretném megosztani egy hatékony, nagyanyáinktól örökölt, környezetkímélő, természetes, pillanatok alatt előállítható és nem utolsó sorban olcsó házi "mindenes" tisztítószer receptjét, amelyet természetesen nem csak háziszappan - használóknak, és nem csak a fürdőszoba tisztításához ajánlok :

Házi mindenes tisztítószer

Hozzávalók:

2 csésze meleg víz
1/4 csésze 20%-os ecet (az oldat töménységét igény szerint szabályozhatjuk több vagy kevesebb ecet hozzáadásával)
1/2 teáskanál folyékony mosogatószer (ennyit még elbír egy környezettudatos tisztítószer szerintem, de ha van valamilyen öko, vagy saját készítményünk otthon, az még jobb, de akár el is hagyható)
♦ 10-10-10 csepp grape-fruit, levendula és teafa illóolaj.

A hozzávalókat egy kiürült spricnis-pumpás flakonban összekeverem, és már lehet is használni. (kesztyűt nem árt húzni, meglehetősen szárítja a kéz bőrét)
Az illóolaj tetszés szerint választható, én azért ezt a keveréket tettem bele, mert mindhárom gátolja a baktériumok, gombák szaporodását, vagyis enyhe fertőtlenítő hatásúak csakúgy, mint az ecet.
Használható a fürdőben, a konyhában, de ablak, tükör, sőt a WC kagyló tisztítására is. Az üvegfelületeket a fújás után papírtörlővel elég letörölni, a csempén, zuhanyzóban, mosdókagylón, kádon és mosogatón hagyom 5-10 percig hatni, szivaccsal alaposan átdörzsölöm, majd leöblítem a felületet.
Magam nem vagyok annyira oda az ecet illatáért, de az illóolajokkal enyhíteni lehet, egy intenzív szellőztetés után pedig csak a ragyogó felületek fognak minket az ecetre emlékeztetni.
(forrás)
Aki nagyon nem szereti az ecet jellegzetes illatát, készíthet kevésbé szagos, ám ugyanolyan hatékony házi vízkőoldó tisztítószert citromsavval:

Citromsavas folyékony tisztítószer

Hozzávalók:

♦ 2 csésze meleg víz
♦ 2-3 evőkanál citromsav (az oldat töménységét igény szerint szabályozhatjuk több vagy kevesebb      citromsav hozzáadásával)
 ♦ 5-5-5 csepp grape-fruit, levendula és teafa illóolaj.

A hozzávalókat szintén egy kiürült spricnis-pumpás flakonban kell összekeverni, és már lehet is használni. A csaptelepek, a rozsdamentes mosogató pár perc alatt szebb lesz, mint új korában.

 Környezetbarát lefolyótisztító

 Hozzávalók:

 ♦ 1 csésze szódabikarbóna
 ♦ 1 csésze 20 %-os  ecet

Az olajos szappanok használata miatt kéthetente egyszer megejtem ezt a műveletet: a szódabikarbónát az épp száraz lefolyóba szórom, majd ráöntöm a felmelegített ecetet. Az elegy pezsegni fog, hagyom pár percig hatni, majd még öntök rá egy kis ecetet, utána bő, forró folyóvízzel leöblítem. A mosogató lefolyójának tisztítására is ezt használom, szagtalanít, és megelőzi a dugulást.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...