Mottó

2012. július 10., kedd

Zöld teás mentaszappan

Szeretem a nyarat, a meleget. Gyerekkoromban is ilyenek voltak, mint a mostani, rekkenő, " még a tücsök sem ciripel " hőséggel. Ebéd után a nagymamám vidéki, vastag falú házának hátsó,  hűvös szobájában volt jó sziesztázni, meg persze a hatalmas, árnyas diófa alatt, a kempingszékekből és kockás plédekből összetákolt "sátorban". A diófa a kert végén volt, a  pipacsos, kakukkfüves rét közvetlen szomszédságában, csak a mogyoróbokrok választották el tőle. Ilyen környezetben nem lehetett abbahagyni az olvasást, ezért olvastam is amit csak találtam, Rejtő Jenőtől Brehm lexikonjáig, napi- és hetilapokig, pöttyös és csíkos könyvekig mindent. Ilyenkorra megérett a finom, ropogós húsú germersdorfi cseresznyénk is, na akkor lett kerek a világ...olvasás "sátorban" a diófa alatt, cseresznyével... :)

Emlékek ide vagy oda, azért igencsak meleg van, és jólesik akár naponta többször is felüdülni egy mentás zuhannyal, pláne kertészkedés közben. Ezért készült a mentás szappan, amibe erős zöld tea főzetet is tettem a mentateán kívül. Mentám kétféle is van, terjed, féken kell tartani, így van miből szárítani télire teába, gondolva a fázós-náthás időszakra is. A szappan színe persze nem olyan lett, mint amire számítottam, talán a sok őrölt mentának köszönhetően  sötétedett-barnult be ennyire, úgyhogy ez nem egy friss, üde színű, de frissítő és üdítő szappan. Hogy az legyen, tettem róla :)

A zöld tea az egyik legnépszerűbb és  leggyakrabban fogyasztott ital a Földön a víz után. Az egyik legjobb méregtelenítőnek  és antioxidánsnak tartják a szakemberek. Kíméletesen élénkít, elősegíti az emésztést, rendszeres fogyasztása jó hatással van a szív- és érrendszerre, a vérnyomásra, sejtmegújító és rákmegelőző hatású. Japánban az igen elterjedt zöld tea fogyasztásnak tudják be, hogy a magas dohányzási arány mellett a tüdőrák halálozási aránya az egyik legalacsonyabb a világon. A zöld tea magas arányban tartalmaz C- és B-vitaminokat, kiemelkedő a magnézium, kálium, fluorid, mangán tartalma is. Bőrön használva  enyhe gyulladáscsökkentő, pórusösszehúzó,  regeneráló, csökkenti a bőr zsírosságát. 

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, pálmavaj, kókuszvaj, méhviasz, ricinusolaj, lenmagolaj, shea vaj, kakaóvaj, erős zöld tea  és mentafőzet, szárított - őrölt borsosmenta levél, rozmaring illó, borsosmenta illó. Frissítő szappan lesz forró (augusztusi) napokra, legközelebb előbb készítek majd...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...