Mottó

2012. július 1., vasárnap

Kamillaszappan levendulával

Régóta szeretnék szép kék, vagy legalább kékes színű - a többihez hasonlóan - mesterséges színezéktől mentes natúrszappant készíteni, most úgy tűnik, legalább hasonlót sikerült. Hogy az érés alatt mennyire változik majd a színe, kiderül, friss még a szappan, bármi lehet belőle...na jó, piros biztosan nem :). Legtöbbször sötétedni szoktak a szappanjaim, de főleg a növényőrleményt tartalmazók okozták eddig  a legtöbb meglepetést : például a narancs színű csipkebogyó por sötétbordó lett szappanban, a zöld diólevél darabkák meggypirossá váltak, a csalánőrleményt is tartalmazó szép, fűzöld teafás szappanom   a fürdő napos végébe kerülve megsárgult, a babérőrleményes pedig a felvágás után élénk zöldből barnás-keki színűre váltott.

Ez a szappan a szokásos finom olajokon és vajakon kívül kamilla és levendula főzetet,  kecsketejet tartalmaz, valamint levendula és kamilla illót. A zöldesszürkébe játszó vízkék színt ez utóbbi kölcsönözte. A kamilla az egyik legfontosabb gyógynövényünk, a legtöbb szakkönyvben megemlítik, mert gyógyhatása és illóolaj tartalma is kimagaslik a többi gyógynövény közül. A germán kamilla, más néven orvosi székfű virágzatából vízgőzlepárlással nyerik a magas azulén tartalmú, ezért kék színű, sűrű illóolajat. Az illóolaj nagyon fontos alkalmazási területe a különféle bőrproblémák kezelése, melyekre terápiás és kozmetikai céllal alkalmazható készítmények sora áll rendelkezésünkre (pl. azulénben gazdag kenőcsök). A kamilla illóolajat gyulladáscsökkentő és bőrápoló tulajdonságai miatt gyakran alkalmazzák a babaápoló készítményekben is.  

  A kamilla illóolaj erős gyulladáscsökkentő hatóanyagainak (matricin, kamazulén) köszönhetően az illóolaj és az illóolaj alkotórészeket tartalmazó szeszes kivonatok jó eredménnyel alkalmazhatók az izom- és izületi gyulladások kezelésére, részben borogatások és gyógyfürdők, részben gyulladáscsökkentő hatással (is) bíró készítmények (masszázsolajok, krémek, kenőcsök) alkotórészeként. Mindezek mellett masszázs-aromaterápiás kezelések során a várandósok szorongásának és fájdalmainak mérséklésében is alkalmazzák a kamilla illóolajat tartalmazó készítményeket, mivel a kamilla könnyű, kíméletes és természetes nyugtatószer. Nemcsak megnyugtat, de el is lazít, oldja a depressziót, az álmatlanságot, a feszültséget.
Sem levendulát, sem kamillát formázó pecsétem nincs, de mivel levendulám az első betakarítás után maradt még valamennyi, azt találtam ki, hogy friss levendulavirágot fogok az épp csak felszeletelt szappanokba nyomni, hátha hagy használható lenyomatot. Az elsőből még ki is szedtem a virágokat, egészen jól mutatott a helye, de a másodikban már benne hagytam, jobban tetszik így...fürdésnél nyilván kijön majd belőle, ahogy a tetejéről is lehullanak a szirmok, de addig is hagy díszítse. :)

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, pálmaolaj, kókuszvaj, kakaóvaj, shea vaj, ricinusolaj, méhviasz, lenmagolaj, ligetszépe olaj, kamilla- és levendulafőzet, kecsketej, levendula illóolaj, kamilla illóolaj. Kellemes, enyhe kamilla illatú szappan érzékeny bőrre.
Utóirat : mire a szappankészítés és fotózás után néhány  nappal megírtam a bejegyzést, a szappan sötétebb kékesszürke árnyalatot vett fel, később a szín egyre fakult, majd néhány hét elteltével -hiába tartottam sötét helyen a szappant-, kifehéredett. Így az igazi, tartós kék szín elérése még várat magára... 

8 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett gratulálok! Nekem is neki kell állnom egy egyszerűbb változatnak, mert a tegnapi illatos dekorációhoz éppen levendula szappan darabokra van szükségem. Persze nem ilyen gyönyörűekre. Ezeket egyébként sem lehet felülmúlni olyan szépek!:)
    Enci

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Eni! :) Levendulásból a legegyszerűbb is szép, fogj hozzá bátran... :)
    Köszönet a levendulás híradásért! Nagyon szép képeket készítettél :)

    VálaszTörlés
  3. Elegäns, stilusos, gratulälok!:)

    VálaszTörlés
  4. Judwil, Judit, nagyon szépen köszönöm nektek is, örülök, hogy tetszik :)

    VálaszTörlés
  5. Szia kedves Ildiko! Lehetne töled rendelni is szappant?

    VálaszTörlés
  6. Kedves Ildikó!

    Ez is gyönyörű, ahogy a többi is! Én ha szép kék színt szeretnék, akkor indigó port használok. Igaz irtózatosan drága :), de nagyon kicsi kell belőle.
    Üdv,
    Tímea

    VálaszTörlés
  7. Kedves Ildikó.

    Én szeretnék tőled segítséget kérni, mint kezdő szappanos.
    Iszonyatosan szép szappanjaid vannak. Nekem az arányokkal van gondom. Gőzöm sincs hogyan kéne össztennem egy szappan receptet, hiába nekem az 100féle számolós oldal nekem a fele kínai... Akinek írtam eddig senki se válaszolt!

    Kérlek válaszolj és segíts nekem.

    Üdv
    Niki

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...