Mottó

2012. október 11., csütörtök

Levendulás-kecsketejes

Néhány boltban már megjelentek a karácsonyfadíszek, girlandok, gyertyák, van egy olyan érzésem, hogy -ahogy már jó néhány éve-, a "Mennyből az angyal...." is felcsendül hamarosan a legtöbb   áruházban, "hiper és szuper" marketben .... sajnos. Értem én, hogy mi benne a ráció, azaz az üzlet, de mégis jobb lenne, ha maradna valami a karácsonyi készülődésből, hangulatból  decemberre is....csak nehéz megállni, hogy ne vessen az ember lánya legalább egy futó  pillantást egy-egy szép rusztikus  lakás- vagy karácsonyfadíszre, csomagolópapírra. 

Igaz, nem vethetek semmit a nagy üzletláncok szemére, hiszen már nálam is karácsonyi készülődés folyik, legalábbis ami a szappanokat illeti (épp csak száncsengős zene nincs hozzá). A karácsonyra szánt szappanokat ugyanis már most kell megálmodni és dobozba, formába önteni, mert időt kell nekik hagyni (úgy 4-6 hetet), hogy decemberre ne csak szépek, hanem használhatóak, csomagolhatóak is legyenek.   Nekiláttam tehát, és szépen gyűlnek is az ajándéknak való tömböcskék a polcokon.

A hét végén   klasszikus levendulás-kecsketejes készült. Nekem már mindig ez lesz az "igazi",  nosztalgia-illatú háziszappan, egyrészt, mert nagyanyáink egyszerű, friss tisztaságillatát idézi, másrészt, mert ez volt a legelső szappan, amit készítettem.
A kecsketejet testápolásra már az ókori Rómában és Egyiptomban is használták. A módosabbak víz helyett gyakran kecsketejben fürödtek, később rájöttek, hogy szappanba keverve hasonló hatást érhetnek el, mint egy-egy fürdéssel. Nem csoda tehát, hogy máig az egyik leghatásosabb testápoló szer.  Hatóanyagainak köszönhetően a legkülönfélébb bőrproblémákra használhatjuk. A száraz és érzékeny bőr ápolására kiválóan alkalmas gyulladáscsökkentő hatása miatt. Segít meggátolni a pattanások kialakulását, enyhíti az ekcéma és a pikkelysömör tüneteit is.
A levendula antibakteriális, gyulladáscsökkentő, vérkeringést serkentő, fájdalomcsillapító, gombaölő hatású, nyugtató és lazító hatását pedig aromaterápiás tulajdonságainak köszönheti.

Szappanom összetevői: 
szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, shea vaj, kakaóvaj, extra-szűz olívaolaj, levendula-főzet, házi kecsketej,   levendula illóolaj és szárított levendula szirmok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...