Mottó

2011. augusztus 4., csütörtök

Alapanyagok - Az olívaolaj

Az olívaolaj az olajfa (Olea europaea) csonthéjas terméséből, az olajbogyóból előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű, szobahőmérsékleten folyékony növényi zsiradék. Homérosz az olívaolajat "folyékony aranynak", a görögök pedig az "istenek nektárjának" nevezték. Az ókori Görögországban az atléták rituálisan dörzsölték be vele testüket.

Az olívaolaj a Földközi-tenger népeinek több volt, mint puszta élelmiszer: kifogyhatatlan forrása a varázslatoknak és csodáknak, a hatalmas vagyonnak és erőnek. Amellett, hogy élelmiszerként fogyasztották, az olívaolajat vallási rítusoknál, gyógyszerek alapanyagént, lámpába olajként, szappan készítésére és a bőr ápolására is használták: ezzel kenték fel a királyokat, szépítették a hercegnők testét, ápolták a csecsemők bőrét és kenték be a holttesteket.
Az olívaág a mediterrán vidékek szimbóluma.

A legjobb minőségű az úgynevezett extra szűz olívaolaj. Ez a fajta az olajbogyó első préselésének az eredménye, amelyet a leszedés után legkésőbb 24 órán belül nyernek ki a termésből. Mivel semmilyen adalékot nem tartalmaz, az olaj megőrzi eredeti zamatát és vitamintartalmát. A természetes állapotú extra szűz olívaolaj a hidegen történő kinyerés miatt tartalmazza a zsiradékon kívül a nem károsodott vitaminokat és ásványi anyagokat is.

A szűz olívaolaj: miután kinyerték az első préseléssel az extra szűz olívaolajat, a bogyókat tovább préselik. Bár az extra szűz olívaolajhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, az íze és a minősége egy fokkal elmarad ettől. A tiszta olívaolaj a szűz és a finomított olívaolajok keverékéből áll, íze enyhébb, mint az extra szűz olívaolajoké.
A mediterrán térségben, ill. Szíriában (a szíriai Aleppoban a szappanokat a „Közel-Kelet királynőjének” hívják) évszázados hagyományai vannak az olívaolajat tartalmazó, kézzel készített szappanoknak.
Ezeket a mai napig rézüstökben készítik, majd több hónapig szárítják sötét, jól szellőző helyen. Az olívaolaj tartalmú szappanok tisztítják, puhítják és táplálják a bőrt anélkül, hogy azt kiszárítanák vagy irritálnák, ezért érzékeny bőrűek is alkalmazhatják.
Az olívaolajat gyakran használják egyéb kozmetikai szerek (arckrémek, testápolók) alkotórészeként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...