Mottó

2014. december 22., hétfő

Légfrissítő gél házilag

Karácsonyig még elkészülhet ez az egyszerű és olcsó ajándék, mindössze sóra, vízre, étkezési zselatinra és pár csepp ételfestékre van szükség az illóolajokon kívül. (Itt is köszönöm az ötletet Timinek, nagyon hálás vagyok érte! )


Néhány kiürült befőttes és dzsemes üveget tisztára mostam és kiszárítottam. Elkészítettem az alap zselét a következő alapanyagokból:

♦ 1/2 liter ionizált víz (jó a sima is, ha nincs)
♦ 1 tasak (20 g ) étkezési zselatin por, színtelen
♦ 2 teáskanál só
♦ néhány csepp folyékony ételfesték 
♦ természetes illóolajok (ízléstől és illattól függően lehet több vagy kevesebb) 













A sós vizet felforraltam, és feloldottam benne a zselatint. Egy-két percig kevergetve forraltam még, majd hagytam egy kicsit hűlni. Amíg hűlt, az üvegek aljába néhány csepp ételfestéket csöppentettem, és ízlés szerint illóolajokat. Egy kisebb üvegbe legalább 10-15 csepp illóolajat tettem (fahéj, szegfűszeg, narancs került az egyik fajtába, rozmaring, levendula és indiai citromfű a másikba). Összekeverés után hűvös helyen kell megdermeszteni, én kitettem őket egy papírdobozban a teraszra. A képen látható mennyiség másfél liter vízből készült. Miután megdermedt a zselé, lehet is az üvegeket ízlés szerint díszíteni.  

Én hópelyheket és pöttyöket rajzoltam az üvegekre, majd a tető nélkülieket egyszerűen csak lefedtem a (szintén hópelyhes) csomagolópapírral, a tetővel rendelkezők tetejére kivágtam egy kör alakú darabot, és dekupázsragasztóval ragasztottam a fedőre. Végül az üvegek nyakánál raffia masnit készítettem. Ne ijedjen meg senki, ha az illóolaj a gél tetejére kissé kiválik (mint nekem a karácsonyi illatúnál). A rozmaringos-levendulásnál, amibe pár csepp indiai citromfű illót is cseppentettem, nem tapasztaltam ilyesmit, ez valószínűleg illóolaj-függő reakció ezek szerint.
Reményeim szerint a gél körülbelül 3-5 hétig illatozik majd  a megajándékozottaknál. Egyet megtartok majd... :)
Forrás

10 megjegyzés:

  1. Szia
    Nekem folyékony maradt. Ez mitől lehet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Attól hogy felforraltad a zselatint is. Azt nem szabad mert elveszíti a lényegét...

      Törlés
  2. Szia! Ha lefedem az üvegeket, attól lehet érezni az illatokat??

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Meddig tartott az illatuk?

    VálaszTörlés
  4. Nem penészedik meg? Nincs tartósítva és ugye vizes készítmény ami romlandó. Mivel lehet tartósítani és mennyit tegyek ha kell. Akár cosgard v. rokonsal v. K szorbátra gondolok. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  5. According to Stanford Medical, It's indeed the ONLY reason women in this country get to live 10 years more and weigh 19 kilos less than we do.

    (And actually, it has absoloutely NOTHING to do with genetics or some secret diet and really, EVERYTHING to about "how" they are eating.)

    P.S, I said "HOW", and not "what"...

    CLICK on this link to see if this little questionnaire can help you find out your real weight loss possibilities

    VálaszTörlés
  6. Haho, nem peneszesedik meg???

    VálaszTörlés
  7. Ha nem szabad a zselatint felforralni, akkor miért írja úgy a recept??

    VálaszTörlés
  8. És Monika, de, megpenészesedik.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...