Mottó

2013. június 23., vasárnap

Levendulaaratás és egyéb finomságok

Amikor falura költöztünk, úgy öt éve, szinte az első dolgom volt, hogy vegyek néhány levendula palántát. Később próbálkoztam magról vetéssel is, de ahhoz még nem vagyok elég ügyes. A levendulatöveim száma az évek során gyarapodott, most talán 10-15 tő közönséges levendulám van (Lavandula angustifolia), és 6-8 tő hibrid (Lavandin, vagy Lavandula intermedia), ezek most még bimbósak, virágai világosabb lilák, sőt talán kékek, és jóval hosszabb a száruk a másiknál.

Nem lehetett tovább halogatni a közönséges levendula begyűjtését, mert ha megvárom, hogy teljesen kinyíljanak a virágok, a szárítás során könnyebben hullatja a szirmokat. Talán így is késtem az aratással kicsit, csak olyan szép a látvány, az illat, hogy nem volt szívem előbb nekiállni. Vigasztal, hogy még ott van a lavandin, és hogy a másodvirágzáskor is lehetnek szépek a bokrok.


A termés úgy felét tudtam csak betakarítani, egy hirtelen jött nyári zápor megkegyelmezett a még lábon álló levenduláknak. Az idei termés szép és dús, a tavalyi kis palánták is hatalmasat nőttek. Nem csak szappan készül majd a levendula virágából, hanem levendula szirup, levendulás cukor, illatzsákocska, levendula koszorú, levendulás limonádé, süti és még  fagylalt is. A receptet nemrégen kaptam egy kedves kolléganőmtől, hamarosan kipróbálom.

Hozzávalók:

40 dkg cukrozott sűrített tej, 5 dl tejszín,  1 evőkanál szárított levendulavirág, 1 evőkanál cukor, lila ételfesték (ez utóbbit én kihagyom)

A levendulát a cukorral kávédarálóban porrá őröljük. A jól behűtött (én 15 percre fagyaszóba teszem, cseppet sem gond, ha kicsit jégkristályossá válik) tejszínt és a cukrozott sűrített tejet összeöntjük, és addig verjük, amíg tejföl sűrűségűvé nem válik. Beleszitáljuk a levendulás porcukrot, aki szeretné, színezheti ételfestékkel, majd minimum 3 órára fagyasztószekrénybe tesszük. Ezután azonnal lehet fogyasztani, ha viszont hosszabb tárolás után szeretnénk belőle enni, akkor fogyasztás előtt 8-10 perccel vegyük ki a hűtőszekrényből. A fagyasztás közben, ha valakinek nincs fagylaltkészítő gépe (mint nekem sem), érdemes néha botmixerrel átkeverni, úgy krémesebb lesz. Én még egy kis frissen reszelt citromhéjjal is meg fogom bolondítani. :)
(Szabó Anita receptje a Tücsök és Bogár blogról)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...