Mottó

2012. november 3., szombat

Mézes-mákos szappan

Az előző szappan a külseje miatt lett karácsonyi hangulatú, ez pedig a mézes puszedlire hasonlító illata miatt áraszt magából ünnepi filinget :) Több illóolajat tettem bele, mint máskor, a fahéj illót talán túlzásba is vittem, attól lett kicsit narancsosba játszó a színe.

Nemrégen egy nagyon kedves ismerősömtől, Teritől (nekem mennyi kedves ismerősöm van, majd minden blogbejegyzésre jut egy :) kaptam igazi, házi méhviaszt, valami csoda illata, színe van, ebbe a szappanba jócskán került belőle. A nagyon finom házi méz  pedig egy kedves kolléganőm ajándéka, most, hogy ilyen ködös-szottyos az idő, hamar elfogyott teába, meg csak úgy kanalazva is egy nagy üveggel. Ilyen finom méz került a puszedli illatú szappanba, és még házi kecsketej is, hogy megkoronázzam a finomságokat.

A mézes szappanokat én dióolajjal és diófőzettel tudom leginkább elképzelni, ezért a folyadék fele saját szárított diólevélből főzött erős tea  a kecsketej mellett. Diólevéllel készült macerátumot idén is készítettem, ebbe a szappanba nem csak alapolajként, hanem super fat-ként is tettem hozzá.

A méhviasz bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, baktériumölő hatású, a bőrt puhítja, táplálja és feszessé teszi, fokozza a bőrsejtek regenerációs képességét. A méz nemcsak belsőleg, hanem a bőrre is jótékonyan hat: vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, hidratálja, táplálja, rugalmassá teszi, segíti a bőrsejtek megújulását, hatásos akné, ekcéma és más bőrproblémák esetén, nyugtatja az érzékeny vagy irritált bőrt. Az, hogy a diólevél gyógyító anyagok raktára, egyre szélesebb körben ismert. Csersavat, flavonoidokat, juglont  (többek között e hatóanyagának köszönhető antibakteriális és gomba ellenes hatása), valamint más, aktív gyógyhatású savakat, és illóolajat is tartalmaz. A diólevélnek nyálkahártya-összehúzó, tonizáló hatása is van. 
A kecsketej olyan fontos vitaminokat tartalmaz, mint az A- és E- vitamin, melyek lassítják  a bőr öregedését. Emellett aminosavakban, Q10 koenzimben és telítetlen zsírsavakban is gazdag. Hatóanyagainak köszönhetően a legkülönfélébb bőrproblémákra használhatjuk. A száraz és érzékeny bőr ápolására kiválóan alkalmas gyulladáscsökkentő hatása miatt. Segít meggátolni a pattanások kialakulását, enyhíti az ekcéma és a pikkelysömör tüneteit is, ezért a kecsketejes szappanok az egyik legkedveltebb készítmények a természetes anyagok híveinek körében.

Ha karácsonyi készülődés, akkor persze elő kell kerüljön a mák is, ami ebben a szappanban a természetes bőrradírozó hatást biztosítja. A fahéjolajjal együtt remek vérkeringést serkentő, fűszeres illatú, a bőrt intenzíven ápoló szappan lesz érés után. Érzékeny bőrre készítek majd egy fahéjolaj- és mákmentes variációt is...

Szappanom összetevői:
 szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, shea vaj, kakaóvaj, dióolaj, extra-szűz olívaolaj, diólevél-főzet,  házi kecsketej, fahéj, méz, szegfűszeg, ánizs, gyömbér  és édesnarancs illóolaj, egész mákszemek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...