Mottó

2012. augusztus 26., vasárnap

Ezeregyéjszaka szappan

Rég készítettem már  csokoládés szappant. Talán az illata, összetevői miatt számomra a telet idézők közé tartozik, bár már tavaszodott, amikor készült egy mákos és egy sütőtökös variáció is. Hogy a nemes csokoládé nem csak finom, hanem a a bőrre is nagyon jó hatással van, nem kétséges. A csokoládéban lévő kakaóvaj gazdag telítetlen zsírsavakban, fehérjékben, vitaminokban, foszforban, káliumban, mangánban, koncentráltan tartalmaz antioxidánsokat. Védelmet nyújt a környezeti ártalmakkal szemben, lassítja a bőr öregedését, a sérült bőrt regenerálja, hidratálja, puhítja. Könnyen felszívódik, elősegíti más hatóanyagok mélyebbre jutását. Natúr- és biokozmetikumok kedvelt alapanyaga.


A csokoládé masszázs a leginkább endorfin termelő, lélekre ható kezelés a kozmetikai kezelések közül: nem csak a bőrt teszi bársonyossá, a kezelés a lelket is simogatja, tökéletes elmerülés a fizikális és mentális „jólétben”. 
Nem csak majdhogynem éjfekete színe miatt kapta ez a szappan az ereregyéjszaka nevet, hanem mert a meleg illatú fűszereket sem sajnáltam belőle. Frissen őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, ánizzsal, gyömbérrel és kardamommal gazdagítottam.
Hogy ne egy nagyobbacska étcsoki tömbnek nézzen ki a szappanom, csorgattam a csokoládés-fűszeres masszába egy egész kevés fehéret is, úgy, hogy épp csak cirmos  legyen. Egy nemrég kapott szilikonos szappanmintázó lapka és süthető gyurma segítségével pedig készítettem néhány szappanpecsétet, amik közül ezt - a picit talán keleties hangulatúra sikerültet - választottam a mintázáshoz. Profi  felszerelés híján a képek készítésével rengeteget  küszködtem, hogy mennyit, talán  az - egyébként hál'istennek végtelenül türelmes - családomat kellene megkérdezni... :) Sötét szappannál nincs nehezebb fotótéma, ebben biztos vagyok...

Szappanom összetevői: 
 szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, shea vaj, kakaóvaj, nemes fekete  étcsokoládé reszelve, őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom, ánizs; narancs-, fahéj- és szegfűszeg illóolaj. Csokoládé szappanhoz illően a shea vaj mellett plusz ápolóként soksok finomítatlan kakaóvajat tettem bele. A bőrt kellemesen radírozó, vérpezsdítő, fűszeres illatú, finom ápoló szappan lesz érés után.

19 megjegyzés:

  1. Ildikó, újra egy nagyon különleges szappant alkottál! A megjelenése is nagyon tetszik!Főleg mivel a minta és szappan neve nagyon jól harmonizál. Gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Tűzpadka, nagyon örülök, hogy tetszik neked a "mesenevű" szappan :)

      Törlés
  2. Ez egy nagyon elgäns szappanka lett!:)A csokolädeval nekem nincsenek jo tapasztalataim,ezert inkäbb 100%-os kakaot hasznälok,de azt is modjäval...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Judwil, köszönöm!! :) Milyen rossz tapasztalatod volt a csokoládéval? Jó lenne tanulni belőle..
      Többször készítettem már csokis szappant, jó minőségű fekete (85%) csokoládéval, eddig még nem volt vele gondom, igaz, ezeknél az édes és "tüzes-illóolajos" fahéjas-szegfűszegeseknél mindig izgulok, hogy nem melegszik-e túl a massza, és alig várom a másnapot. Ebbe most nem került sem kecsketej, sem méz, ami szintén melegít, így bíztam benne, hogy minden rendben lesz.

      Törlés
  3. Hi Marijke,
    thank you for the compliment and for following me. I've taken a look at your blog, and I can tell you i've never seen something like this before. It's amazing! Thank you for your invitation, I wish you all the best!

    Love,

    Ildikó

    VálaszTörlés
  4. Neked nem lesz barna a fürdökädad ha csokolädeval keszült szappant hasznälsz? Mert en azt nagyon nem szeretem...

    VálaszTörlés
  5. Mióta saját háziszappant használunk, gyakrabban kell tisztítani a fürdőt, az ápolóként használt plusz olajok gyorsan nyomot hagynak. Igazad van, ha sötét színű a szappan, csokis vagy szenes, fahéjas, még hamarabb látszik, milyen finomságok vannak benne. Ezért igyekszem úgy kétnaponta pár perc alatt áttörölni ecetes-illóolajos házi tisztítóval mindent, így nincs lerakódás, elszíneződés. A megelőzés mindig könnyebb, mint a gyógyítás...:)
    Úgy vagyok vele egyébként, hogy valamit-valamiért, megéri a fáradságot....valóban van különbség a gyári és a háziszappan hatása és nyomai között is.

    (igaz, az én csempém mindenhol homokszínű illetve terrakotta, matt, így nem is annyira kényes.)

    VálaszTörlés
  6. Ciao, che meraviglia questi saponi, fantastici!
    Complimenti!
    Ste

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ciao Ste,

      sei molto gentile, grazie tante!

      Saluti:

      Ildikó

      Törlés
  7. Gratulálok a blogodhoz,csodás,ízléses!!!Most találtam rá a levendula magazinból...:)))Magam is készítek kecsketejes szappanokat,immár két éve kényeztetem a családot és a barátokat.A levendulát ki nem hagynám én sem!
    Nagyon tetszenek a szappanjaid,mind külsőleg mind belsőleg,és őszintén örülök ennek a felfedezésnek!Már is feliratkoztam rendszeres olvasónak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Juccantó, nagyon jó érzés, hogy tetszenek a szappanjaim és a blogom, köszönöm, hogy fel is iratkoztál! Külön öröm számomra, hogy "szappanos-társként" is üdvözölhetlek itt, várlak máskor is szeretettel :)

      Törlés
  8. Annyira csodálatos ez a szappan is! Az első gondolatom mindig az, ha látok egy újabb szappant Nálad, hogy le akarom utánozni a gyönyörűségeidet!
    De ez is annyira Ildikós, hogy nem lehet!!!!! :))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Margó, nagyon örülök, köszönöm! :)
      Ha megtetszik valami, vidd nyugodtan az ötletet :)Sokan vagyunk így szerintem, én is folyton tanulok, miközben nézelődöm másoknál, és próbálom - ahogy Te mondod- egy picit magamat is beletéve "ildikósra" készíteni a szappanjaimat.:)

      Törlés
  9. Kedves Ildikó! Gyönyörűek a szappanjaid egytől egyig!!! Nem olyan régóta én is elkezdtem szappanokat önteni a család számára. Kérdezhetek Tőled 1-2 dolgot? Nem találtam e-mail címet, írhatok egy levelet Neked valahova?:) Köszönöm szépen előre is! Bea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Chinita! Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszenek a szappanjaim :) Üdv a szappanosok táborában, számíts rá, hogy nem tudod majd abbahagyni... :)
      Elérhetőség volt a blogon régebben, de annyira kevés a szabadidőm (nem csak a szappanozás miatt), hogy nehezen tudtam csak az e-mail-ben történt megkeresésekre reagálni, így inkább levettem...Ide írhatsz: szappanteka/kukac/gémélpontkom, igyekszem mielőbb válaszolni.
      P.S. varázslatosak a gyöngyékszereid! :)

      Törlés
  10. Válaszok
    1. Szia Ibcsy :) Most nekem is ez a legkedvesebb, a fűszeres, fahéjas-csokis illata miatt is :)

      Törlés
  11. Kedves Ildikó !

    Hol lehet kapni ilyen elegáns motivum nyomót ?

    Üdv;
    Anita

    VálaszTörlés
  12. Kedves Ildikó,
    készítesz szappant "rendelésre" is? nekem ez annyira-de-annyira tetszik :)nagyon szeretnék egy ilyet....

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...