Mottó

2012. február 12., vasárnap

Ápoló és gyógyhatású színek

Gondoltam, összegyűjtöm egy bejegyzésbe néhány szappanomat, hogy aki erre téved, lássa, mekkora a lehetőségek tárháza, ha csak természetes anyagokat, gyógynövényeket, fűszereket és ásványi anyagokat (pl. agyagok, iszap) használunk színező gyanánt. Ezek az anyagok nem csak egyedi megjelenést kölcsönöznek a szappanoknak, hanem legtöbbször ápoló és / vagy gyógyhatású funkciójuk is van : például a kávéőrlemény kiváló bőrradír, az aloe vera, az agyagok, a csalán, a körömvirág remek bőrápolók...nem is szaporítom tovább a szót, nézzük, hogyan lehet elérni mesterséges anyagok hozzáadása nélkül szép, természetes színeket :


Az aloe vera szépen világosít: fehér, vagy nagyon világos krémszín érhető el vele. Az aloe vera számos vitamint, esszenciális zsírsavakat, aminosavakat és ásványi anyagokat tartalmaz. Megnyugtatja, felfrissíti, hidratálja és regenerálja az igénybe vett, száraz, vízhiányos, érzékeny bőrt.
Egy kevés rózsaszín agyag: halvány rózsaszín árnyalatot kapunk. A rózsaszín agyag kalciumot, magnéziumot, nátriumot és káliumot, cinket és szelént tartalmaz. Kíméletesen tisztít, az agyag csökkenti az aknés, pattanásos bőrön keletkező gyulladásokat, regenerálja és gyógyítja a szöveteket, szépíti, revitalizálja a bőrt.
Valamivel több ( egy kg olajmasszára körülbelül 2 teáskanál agyagot számolva) rózsaszín agyag hozzáadásakor középrózsaszín színű lesz a szappan. A színárnyalat mélységét az összes esetben a hozzáadott színezőanyag mennyiségével lehet szabályozni.
Sárga : szárított, őrölt körömvirágszirmok, és friss körömvirágszirmok vannak a masszába turmixolva. A körömvirág virágfészkeinek hatóanyagai (flavonoidok, illóolaj, nyálkaanyagok stb.) antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, hámosító, sebgyógyító hatásúak, ezért érzékeny bőr ápolására is alkalmassá teszi.
Sötétebb sárga, narancsszín : kurkuma és sütőtökpüré  hozzáadása pudingosodáskor, és sütőtök leve használva folyadékként. A sütőtök gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban, valamint antioxidáns hatású telítetlen zsírsavakat, szelént nagyobb mennyiségben is tartalmaz.  

Középbarna : dióolaj, diófőzet és kevés fahéj hozzáadásával készíthető. A dió aktív gyógyhatású savakat, és illóolajokat is tartalmaz, keserű nyálkahártya-összehúzó, tonizáló hatása van. Tápláló, gyulladáscsökkentő, a bőr regenerációját serkentő hatású és gyógykrémek és samponok kedvelt alapanyaga.
Tejeskávé szín érhető el erős kávéfőzet felhasználásával, a sötétbarna részbe kávéőrlemény is került. A koffein gyorsítja a szövetek anyagcseréjét, fokozza a vérkeringést, narancsbőr elleni készítmények ismert alapanyaga. A kávészappan kávéőrlemény tartalma miatt gyengéden masszírozó, természetes bőrradír.
Sötétszürke színű szappan: Holt-tengeri iszapot keverünk a szappanmasszához. Az Holt-tengeri iszap kaolint, timföldet, apró agyag-szemcséket, káliumot, magnéziumot, kalciumot tartalmaz, mélytisztító hatással rendelkezik, feszesíti, táplálja a bőrt. Ichtamol tartalma miatt gyulladásgátló, hámosító, fertőtlenítő hatása is ismert.
Fehér, illetve nagyon világos krémszín : kókusztej, kókusz, a sötétbarna csíkokat fahéjas-kakaópor hozzáadásával készítettem. A kókusztej antioxidáns hatású, enyhíti a bőrgyulladást, az ekcémát, a pikkelysömör tüneteit, hidratálja, rugalmassá teszi a bőr szöveteit, a kókuszreszelék pedig természetes bőrradírként funkcionál.
A zöld rész színét a zöld agyag adja, amely gazdag ásványi anyagokban és nyom-elemekben, mint pl. a szilícium, vas, cink, magnézium, kalcium, szelén vagy a kobalt. Színét a benne található réztartalmú anyagoknak köszönheti.Gyulladáscsökkentő, méregtelenítő és nyugtató hatású, problé-más, érzékeny bőr ápolására is alkalmas.
Okker, sárgás-melegbarna : méz, illetve termelői méhviasszal érhető el. A méz vitaminokat , ásványi anyagokat tartalmaz, hidratálja, táplálja, rugalmassá teszi, segíti a bőrsejtek megújulását, hatásos akné, ekcéma és más bőrproblémák esetén, nyugtatja az érzékeny vagy irritált bőrt.
Mohazöld színt értem el ebben a szappanban porrá őrölt csalán hozzáadásával. A csalán levele flavonoidokat, fahéjsavakat, ásványi anyagokat, hangyasavat tartalmaz, óvja a bőr és a fejbőr egészségét, serkenti vérellátását, fokozza anyagcseréjét, és szabályozza a faggyúmirigyek működését. A csalánkivonatot évszázadok óta használják különböző hajproblémák és hajzsírosodás ellen.

9 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek a szappanjaid, és szuperek az írásaid is! Nemsokára én is belevetem magam a szappanfőzésbe, így nagy segítséget nyújt a blogod:)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Timka, örülök, hogy tetszenek!
    Nagy öröm a szappankészítés, nem lehet megunni, számíts rá, hogy függőséget okoz :)
    (szívesen segítek bármiben, ha kéred és tudok)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, nagyon kedves vagy!:) A függőségtől félek picit, mert nem egy olcsó mulatság (emiatt nagyon remélem, hogy már az első darabok is sikerülni fognak..). Most már eszembe jutott is egy kérdés, amin mostanában rágódok, hogy mi van akkor, ha nálunk most mindenhol kb 18 fok a szobahőmérséklet? Nem fognak 'megfagyni' a hűlő szappanok?

    Köszönöm a látogatást is a blogomban!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mulatságnak valóban nem olcsó...az alapanyagok, hidegen sajtolt olajok, vajak, illók és egyéb összetevők elég drágák, de kárpótol maga a készítés, a látvány, az illat (nem hasonlít a boltiakéra), és a tudat, hogy semmilyen mesterséges összetevőt nem tartalmaznak. Így eshet meg, hogy a családban (volt) problémás és ekcémás bőrűek is lelkesen használják... :)

      Én hidegeljárással (CP) készítem a szappanokat, öntés után szobahőn (20-24 C körül) vannak. A lejátszódó hőtermelő kémiai folyamat miatt öntés után általában felmelegednek (összetételtől is függ, mennyire), a nagyobb, fadobozba öntött nagyobb massza mindig sokkal jobban, mint a kisebb szilikonformába öntött "single" szappanok. Nagyon sok szappankészítést bemutató videón betakarják a szappanöntő dobozt, és hagyják átforrósodni a masszát, mások - mint én is - általában csak szemmel tartják az öntés utáni néhány órában (erre szükség van, főleg, ha új receptet használ az ember, néha a túlmelegedés megelőzésére - velem is megesett néhányszor - még hűtőbe is kerülhet a szappan...)

      Érdemes belekukkantanod esetleg fórumokba, mielőtt hozzálátsz a szappankészítéshez, sok hasznos információt lehet megtudni készítési, öntési technikákról, alapanyag-beszerző helyekről, kipróbált recepteket is kaphatsz.
      Elküldöm e-mailben két ilyen fórum linkjét, olvasgass és kérdezz bátran ott is :)

      Törlés
  4. Nagyon-nagyon köszi! Mindenképpen be fogok nézni a fórumokra is, már több szappanos blogot végigböngésztem és kimazsoláztam, de így sem érzem biztosnak a dolgot, mert csak elméletben van meg, az is csak nagyjából. Úgyhogy majd jönnek a videók is.
    Köszi!!!

    VálaszTörlés
  5. Szívesen!
    Jó szappanozást! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép!
    Ildikó! Csodálatos, ahogy bemutatod a színeket, a természetes összetevőkkel való szinezést!
    Nagyon tetszik! Tényleg nincs szükség semmiféle festékre a szép külsőhöz! Nem beszélve a természetes színek plusz ápoló hatásáról!
    És Mörjike szappannyomdái! Imádom! :))
    Julcsi barátném tartói, mennyi szépség :))
    Csoda-csodaszép a blogod, örülök, hogy megtaláltalak!!!

    VálaszTörlés
  7. Margoo, nagyon szépen köszönöm szívet-lelket melengető soraidat! Igen, itt hagyta nálam keze nyomát Mörjike (a madárkás magam-tervezte pecsét is az ő munkája) és Julcsi is... :))

    A legjobbakat neked, szeretettel várlak máskor is! :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szépek a szappannyomdáid.Esetleg tudnál tippet adni, hogy kihez fordulhatok egyedi nyomda készítése kapcsán? Baráti áron :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...