Mottó

2011. október 22., szombat

Mákos-mézes, bőrradírozó szappan

Ez a szappan is a kedvencek és a legnépszerűbbek közé tartozik, mert szerencsés kombináció a mákszemek kellemesen dörzsölő, bőrradírozó, hámlasztó, valamint  a szappanbázist alkotó  növényi olajok és vajak hidratáló, bőrpuhító és ápoló hatása. Az eredmény : bársonyosan puha bőr egy vérkeringést is serkentő, fűszeres illatú fürdő után.

Mivel korábban már írtam erről a szappanról, most csak dióhéjban pár szó az összetevőkről, hogy ne kelljen (bár annak, akit részletesebben is érdekelnek az összetevők, érdemes) visszaolvasni:
Az olívaolaj sejtépítő, bőrfeszesítő és megújító hatása lágyítja, fiatalítja a bőrt. A shea vaj lassan szívódik fel, de hosszan tartó hidratáló hatású, az ekcémák tüneteit csökkenti, enyhíti az allergiás reakciókat, nyugtató, bőrpuhító hatása kimagasló. A ricinusolaj amellett, hogy megszünteti a bőr szárazságát, szabályozza a faggyúmirigy-működést és növeli a bőr nedvességfelvevő-képességét, hidratálja a bőrt, valamint jó habzást is ad a szappannak.
A zabtej gazdag telítetlen zsírsavakban, továbbá ásványi só tartalma is igen magas, stimuláló, a sejtanyagcsere serkentéséhez is szükséges összetevőket tartalmaz. A méz hatásos antioxidáns, gyógyítja és megelőzi a pattanásokat, segíti a bőrsejtek megújulását, regenerációs képességét, hatóanyagai és vízmegkötő - képessége lassítja a bőr öregedését. Fahéjjal és fahéj illóval is gazdagítottam a szappant, mert stimulálja a bőr anyagcseréjét, cellulit elleni hatása közismert.
A kakaóvaj pedig gazdag telítetlen zsírsavakban, fehérjékben, vitaminokban, foszforban, káliumban, mangánban, koncentráltan tartalmaz antioxidánsokat. Védelmet nyújt a környezeti ártalmakkal szemben, könnyen felszívódik, elősegíti más hatóanyagok mélyebbre jutását.
A kakaós részbe narancshéj és édesnarancs illóolaj is került a szegfűszeg-, gyömbér- és fahéj illó mellé.

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, pálmaolaj, kókuszvaj, ricinusolaj, kakaóvaj, shea vaj, zabtej, méz, mák, fahéj, narancshéj, kakaó, szegfűszeg-főzete; narancs-, fahéj-, gyömbér- és szegfűszeg illóolaj.

2011. október 16., vasárnap

Diószappan shea vajjal és búzacsíra olajjal

A diószappan készletem újfent megcsappant, kézenfekvő volt tehát, hogy mielőbb készítenem kell, ráadásul meleg-barna színével ideális alapnak ígérkezett arra is, hogy kipróbálhassam az új, Mörjike által készített szappannyomdáimat.

Bár már egyre több helyen lehet magyar oldalakon is szappannyomdákra, öntőformákra bukkanni, de ilyen kedves, egyedi darabokat csak nála láttam. Ráadásul egyedi kívánságokat is teljesít Mörjike, így nem kellett tovább törnöm a fejem azon, hogy a madárkát - amit már régebben álmodtam meg a Szappan Téka logójának, és amit a szappanok csomagolására eddig kézzel rajzoltam -, hogyan applikálhatnám rá a szappanjaimra is. Néhány levélváltás,  és egy hét múlva már a kezemben is volt a nyomda-madárka. Mivel a szappanoknak bő egy hónapot érniük kell a készítés után, így már a karácsonyi ajándékba készülő szappanokra is gondolnom kell, ezért egy hópelyhes és egy fenyőfás is érkezett a madárka mellé.

Ez a diószappan is a régi jó bevált recept alapján készült, most még több shea vajjal és búzacsíra olajjal is dúsítottam, hogy a hideg időben jobban megviselt bőrünk kapjon egy kis plusz kényeztetést. A shea vaj lassan szívódik fel, de hosszan tartó hidratáló hatású, az ekcémák tüneteit csökkenti, enyhíti az allergiás reakciókat, nyugtató, bőrpuhító hatása kimagasló. A ricinusolaj megszünteti a bőr szárazságát, szabályozza a faggyúmirigy-működést, növeli a bőr nedvességfelvevő-képességét, hidratálja a bőrt, valamint jó habzást is ad a szappannak. A hidegen sajtolt búzacsíra olaj kiváló bőrápoló, bőrtápláló olaj. E-vitamin tartalmának is köszönhetően a bőrt rugalmassá és simává teszi, segíti a bőr regenerálódási folyamatait. A diólevél-főzet és a dióolaj gomba- és baktériumellenes hatása fokozza a szappan jó tulajdonságait, melynek barna színét a diólevél főzetén kívül egy kevés őrölt fahéj adja.

Szappanom összetevői: szappanosított dió-macerátumos olívaolaj, pálmaolaj, kókuszvaj, búzacsíra-olaj, ricinus olaj, shea vaj, méz, fahéj, diólevél főzet; geránium, jázmin, pálmarózsa, ylang-ylang illóolaj.

2011. október 9., vasárnap

Csokis, mézes-fűszeres, narancsos szappan

Úgy tűnik, sajnos végleg vége a "meghosszabbított" nyárnak, a borongós, hűvös idő tanyát vert, beköszöntött az igazi ősz. A hétvégére tiszta olívaolajjal készült szappant terveztem eredetileg, de végül (amúgy Micimackósan, a hidegre való tekintettel), inkább egy testnek-léleknek melengető, orrnak-bőrnek is kényeztető csokoládés, mézes-fűszeres illatú szappan készült.

A csokoládé köztudottan boldogsághormont (endorfin) termel, valamint - a vörösborhoz, bogyós gyümölcsökhöz és a kávéhoz hasonlóan - olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek megkötik a szabad gyököket.
A kozmetikai szalonok népszerű kényeztetése a csokipakolás, illetve csokimasszázs. A kellemes hőmérsékletűre melegített 100 %-os kakaó olyan flavonoidokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek puhítják, hidratálják a bőrt, ezáltal feszesítenek, késleltetik az öregedését, visszaadják az elvesztett nedvességet is. A csokoládét narancsbőr egyik legjobb ellenszerének is tartják (külsőleg.... majszolva azért nem egészen ugyanez a helyzet).
A csokoládé masszázs a leginkább endorfin termelő, lélekre ható kezelés a kozmetikai kezelések közül: nem csak a bőrt teszi bársonyossá, a kezelés a lelket is simogatja, tökéletes elmerülés a fizikális és mentális „jólétben”.
A csokoládéban lévő kakaóvaj gazdag telítetlen zsírsavakban, fehérjékben, vitaminokban, foszforban, káliumban, mangánban, koncentráltan tartalmaz antioxidánsokat. Védelmet nyújt a környezeti ártalmakkal szemben, lassítja a bőr öregedését, a sérült bőrt regenerálja, hidratálja, puhítja. Könnyen felszívódik, elősegíti más hatóanyagok mélyebbre jutását. Natúr- és biokozmetikumok kedvelt alapanyaga.

A trópusi Afrika 15 - 20 méter magas, meleg és vízigényes fája, amelynek még ki nem nyílt pirosló virágbimbója a szegfűszeg. A virágok képződése kb. az 5. évtől várható, és a fáról évente kb. 75 fontnyi (34 kg) szárított virágrügyet, szegfűszeget lehet leszedni. A rügyeket kézzel szedik a nyár végén, majd télen ismételten, utána napon szárítják. A tanzániai Zanzibar szigeten termelik a világon a legtöbb szegfűszeget. A zsenge állapotban szedett bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, s így kapják meg ismert barna színűket.
Kesernyés, kissé égető, erősen aromás izét nagy illóolaj tartalma adja. Hatóanyaga az eugenol, amely hatásos parazita- mikroba- és gombaellenes hatással is bír.
A szegfűszegolaj fertőtlenítő hatását már a középkorban is alkalmazták a járványok idején. Az orvosok szegfűszeget rágcsáltak, valamint szegfűszegből készült láncot viseltek nyakukban, amikor felkeresték betegeiket. Nem csak antiszeptikus hatással bír, hanem nyugtatóan hat az emésztőrendszer simaizmaira, tartalmaz étvágygerjesztő anyagokat, valamint a fogíny gyulladásaira is hatásosan alkalmazható.
Szappanomba a fahéjjal, csillagánizzsal és a kardamommal együtt vérkeringést serkentő, fertőtlenítő hatása miatt került. A kecsketej, az extra ápolóként hozzáadott kakaóvaj és shea vaj fokozzák a szappan bőrtápláló hatását.

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, dióolaj, pálmaolaj, kókuszvaj, ricinusolaj, kakaóvaj, shea vaj, kecsketej, kakaó, fahéj, csillagánizs, kardamom, gyömbér, méz, narancshéj, 85%-os csokoládé, narancsolaj, szegfűszegolaj. A tömbbe öntött szappanokon kívül néhány csokirózsa is készült.

2011. október 1., szombat

Himalájai sós szappan kecsketejjel

A minap kaptam végre rózsa és napraforgó alakú szilikon muffin formát. Sütit nem sokat fog látni valószínűleg, mert szappanöntéshez pont ideális a formája és a térfogata is.. Érdekes egyébként, hogy mióta szappanozásra adtam a fejem, a szemem is "szappanos" lett, azaz lassan már csak úgy végzem a hétköznapi bevásárlást, hogy szappanszűrővel is el vagyok látva: ennek a krémtúrónak jó lesz a doboza szappant önteni, ez a hidegen sajtolt olaj kiváló lesz szappanba, és ha marad esetleg, egy salátát is meglocsolok majd vele... A zabpehely nem csak joghurtba, reggelihez lesz jó, hanem zabtej készítéséhez is... Megtörtént már, hogy vacsorához vásárolgattunk, és úgy félig volt már (na jó, csak egy kisebb) kosár, amikor a ház ura (ki egyébként igen türelmesen viseli a hóbortomat) megkérdezte, hogy "valami ennivalót nem vehetnénk esetleg"? :)
Tehát ezt a muffin formát pont a Himalájai sószappanhoz találták ki (szerintem), mert a sótartalma miatt nehezebb a tömbből öntöttet darabolni, így ideálisabb kisebb formákba önteni. Amúgy is régen szerettem volna már himalájai sós szappant készíteni, úgyhogy most itt volt az alkalom..

A himalájai kristálysó ismereteink szerint a legtisztább és legjótékonyabb só. Megközelítőleg 250 millió évvel ezelőtt keletkezett. A Nap elpárologtatta az ősóceánt, az óceántól elkülönülő öblökben teljesen tiszta kristálysót hagyva hátra. Ezek a só-szigetek a Himalája hegység keletkezésekor, úgy 70 millió évvel ezelőtt részben a föld mélyére kerültek, ahol nagy nyomás alatt összepréselődtek. Így ez a só azokból az időkből származik, amikor a Föld még ősi, természetes egyensúlyban volt, nem a jelenkor szennyezett tengereiből nyerik lepárlással. Ma ez a kristálysó a Himalája mélyén eltemetve található, és a mai napig természetes módon, kézzel bányásszák.
A himalájai kristálysót a "királyok sójának" tekintik. Úgy is ismert, mint „fehér arany" vagy az "élet sója". A kristálysót egy himalájai sóbánya legmélyebb és legtisztább szintjéről bányásszák. Ezt követően megtisztítják, napon szárítják és szín szerint szortírozzák a sókristályokat. A sötétebb köveket fürdősónak dolgozzák fel. A legtisztább kristályokat kézzel 20-60 grammos darabokra aprítják, sós vízben mossák és napon szárítják.

A hagyományos konyhasóval szemben a Himalája só tiszta, nem tartalmaz adalékanyagokat és nem távolították el belőle a tengervízre jellemző nyomelemeket sem. Így természetes formában tartalmaz több, mint nyolcvan féle ásványi anyagot és nyomelemet, köztük - hogy csak néhányat említsek - bórt, fluoridot, cinket, jódot, rezet, vasat, ként és szelént is.
A himalájai sót tartalmazó szappan tehát egy különleges szappan, amely hatékonyan tisztítja, kíméletesen radírozza, hámlasztja a bőrt, miközben hidratálja, ápolja is azt. Minden bőrtípusra jó, mert szabályozza a faggyúműködést. Gyulladáscsökkentő és vérkeringést serkentő hatású.
Kecsketej tartalma fokozza a szappan jótékony hatását: érzékeny, problémás bőr ápolására is alkalmassá teszi.

Szappanom összetevői: szappanosított kókuszvaj, olívaolaj, pálmaolaj, napraforgó olaj, kecsketej, finomra őrölt himalájai kristálysó, rózsaszín agyag, extra ápolóként shea vajat, extraszűz olívaolajat és ricinus olajat adtam hozzá; jázmin-, ylang-ylang- és pálmarózsa illóolajjal illatosítottam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...