Mottó

2014. június 22., vasárnap

Levendula buzogány készítése


Idén a szokásosnál is több levendulám lesz, némelyik bokron a virágok másfél méter magasra is megnőttek. A francia levenduláról a virágokat már a múlt héten learattam, illatos a kis faház a száradó csokroktól. A nagyobb bokrok még bimbósak, a jövő hét végére sok munkát adnak majd. Tavaly is fontam néhány levendula buzogányt, idén sem lesz ez másként. Nézzük lépésről lépésre, hogyan kell készíteni.

Hozzávalók:

♦ egy csokor frissen szedett levendula, ha a szárakat párosával hajtjuk le, akkor páros számú szálra lesz szükség, pl. 30 szálra, ha csak egyesével hajtogatunk, akkor a szálak száma páratlan legyen. Ha duplán hajtjuk le a szárakat, szebb, bucibb buzogányt kapunk.
♦ 2-2,5 m fél centiméter széles szaténszalag
♦ olló


A szárakról távolítsuk el a leveleket, kisebb virágokat, és a virágok tövénél kössük össze a csokrot úgy, hogy a szalag egyik végét rövidre vágjuk, és elrejtjük a virágok között.Ezután lefelé fordítjuk a csokrot, egy szárat lehajtunk, és átvezetjük felette a szalagot. A következő szárat ráhajtjuk a szalagra, majd így folytatjuk folyamatosan, egy szárat alatta, egyet felette vezetünk át. Közben egy vékony kötőtűvel szépen elrendezzük a szalagot, hogy kiadja a szabályos szövött mintát. A műveletet addig folytatjuk, amíg a levendulacsokor virágos részét be nem vonjuk. A végére csomót  és masnit kötünk, majd a szárak végét egyforma hosszúságúra vágjuk.

Készíthetjük úgy is a buzogányt, hogy a szalagot a felső végénél, még a szövés megkezdése előtt hosszabbra hagyjuk, és úgy hajtjuk vissza, így akár vállfára is felakasztható szekrényillatosítót kapunk.


A képek forrása:
La mia casa nel vento
Ez pedig már egy saját készítésű:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...