Mottó

2013. július 29., hétfő

Bazsalikomos-rozmaringos mentaszappan


Az egykori, falusi parasztkertekből soha sem hiányozhatott  a csinos bokrocskát nevelő, illatos lombozatú, egynyári növény, a bazsalikom, amely jellegzetes, magas illóolaj-tartalmú fűszernövény. Virágzó hajtásában 0,5-1,5 % igen kellemes és tartós, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú és pikáns ízű anyag van. A hagyományokat híven őrző falvakban a lányok és a fiatal asszonyok (a menyecskék) ünnepnapokon egy szál bazsalikomot fogtak az imakönyv és a fehér keszkenő közé, és így indultak szép, suhogóra keményített öltözékükben, fonatba fűzött, hosszú hajukkal a templomba. Minthogy a legények egy szál, ugyancsak illatos rozmaringot tűztek a kalapjuk mellé, ez a két, illatos növény határozta meg a "szagos mise" légkörét.  
Nem csak fűszernövényként használhatjuk, a népi gyógyászatban is előszeretettel alkalmazzák főzetét köhögés csillapítására, idegnyugtatónak, étvágyjavítónak, görcsoldónak, szélhajtónak, vízelhajtónak, tejszaporítónak. Fűszeres, átható illatát a rovarok nem tűrik, falusi házakban régen a legyek távol tartására szinte mindenütt nevelték. (Forrás: Terebess konyhakert)

 Igazi frissítő szappan készült a blog és a szappanozás második születésnapjára. Az ötletadó most a nagyobbik lányom volt, őt pedig egy bazsalikomos-mentás citromfagyi ihletett meg. Mivel nálunk jó ideje az élelmiszer alapanyagok szappan-alapként is szolgálnak, nem volt kérdéses a bazsalikomos szappan létjogosultsága :)  A bazsalikom idén is szépen terem nálunk, igaz, a reggeli és esti bőséges locsolást kiköveteli magának. Hálából dúsan nő, szárítottam is már belőle, hogy télen se legyünk híján a finom mediterrán aromának, és pesto is készül  hamarosan.
A szappanhoz készítettem bazsalikom macerátumot: egy hétig érleltem a frissen szedett bazsalikom leveleket olívaolajban, a folyadékként  pedig bazsalikom és mentalevelek főzetét használtam, amihez néhány szép lime levét is hozzáfacsartam. A mintázat egyszerűen készült: a szappanmassza felébe itthon termett és szárított őrölt fűszerek: bazsalikom, menta és egy kevés rozmaring is került, majd ezt a sötétzöld masszát öt ponton visszafolyattam a világos színű alapmasszába, egyet kevertem rajta óvatosan, és már zuttyintottam is a fadobozba. Ennél a mintánál nem lehet lacafacázni, hamar dermed a massza, és ha nem elég folyékony az öntésnél, menet közben kanalas technikára válthatunk...

Talán ezzel a mintázattal készülhetnek a legegyedibb szappanok: minden egyes darab más és más mintájú attól függően, hogy keveredik a két massza, sőt, az is meglátszik, hogy öntés közben már hűl is a keverék, így az őrlemény-mentes rész sem egyszínű. Már írtam talán, hogy ezt a fajta szappant még fürdés közben is élmény nézegetni, ahogy mindig máshol tűnnek elő a hullámok és színek.
Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, shea vaj, kakaóvaj, extra-szűz olívaolaj, bazsalikom-macerátum, menta és bazsalikom főzete, lime kifacsart leve és reszelt héja, őrölt rozmaring, menta és bazsalikom; rozmaring, borsosmenta és indiai citromfű illóolaj. Frissítő, aromás wellness-szappan lesz érés után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...