Mottó

2011. szeptember 18., vasárnap

Borotvaszappan makadámiadió olajjal

Jól tisztító, dúsan habzó, aromás illatú ápoló szappant kapott már a ház ura, most eljött az ideje egy borotvaszappannak is. Úgy tűnik, nálunk leáldozott a flakonos borotvahaboknak..

A makadámia diófa eredetileg Ausztráliában honos örökzöld fa, mely manapság már Amerikában és Afrikában is megtalálható. Gesztenyenagyságú termései kb. 70%-ban olajat tartalmaznak.Kindal kindal, ahogy a helyi őslakosok nevezik.
A makadámdiót a világ legfinomabb diójának tartják. A dió kellemesen puha, majdnem krémes állagú, intenzív ízű mag, mely nem véletlenül az ínyencek kedvenc diója. Mindez pedig szerencsés módon még nagyon sok egészséges tulajdonsággal is párosul.
A makadámdiófa örökzöld, 2-12 m magas, terebélyes koronájú fa. Levelei hármas örvökben állnak. A levelek sötétzöld színűek, lándzsa, tojásdad, ellipszis alakúak, 10-30 cm hosszúak és 2-4 cm szélesek. A levelek széle a teljesen éptől a cikk-cakkosig változhat. A fehér, esetenként halvány rózsaszín virágok 10-30 cm hosszú, csüngő fürtökben fejlődnek.

A sötétzöld-zöldesbarna színű, gömbölyded, 1,5-4 cm átmérőjű termés csúcsa keskeny kúp alakú. Ez a zöldes héj mintegy 1-2 cm vastag, és egy barna színű, gömbölyű magot foglal magában. Ez a barna mag rejti a már fogyasztható makadámdiót. A barna héj 2-5 mm vastag, azonban rendkívül kemény, megtöréséhez speciális szerszám szükséges. Feltörése után, tehát összesen 2 külső héj eltávolításával juthatunk hozzá a világos bézs színű, magas zsírtartalmú és igen ízletes makadámdió maghoz.

A makadámdió jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaz. Magas a kálium, foszfor, magnézium és kálcium tartalma, kisebb mennyiségben tartalmaz szelént, vasat, mangánt, rezet és cinket Is. E-, A-, B1- és B5-, B2- és B6-vitamin tartalma is jelentős. A makadámdió minden más természetes növénynél magasabb arányban tartalmazza az egyszeresen telítetlen zsírsavakat („egészséges zsírok”). Fogyasztása, mint általában a dióféléké rendkívül egészséges,csökkenti a szív- és koszorúér-betegségek kialakulásának esélyét, a trombózisra való hajlamot, ásványisó- nyomelem- és vitamintartalma miatt az egyik legegészségesebb táplálékok egyike. Antioxidáns hatású, rendszeres fogyasztása mindenkinek javasolt.

A makadámiadió olaja egyedülálló zsírsavszerkezetének – magas palmitoleinsav tartalmának – köszönhetően kiváló helyettesítője az állati olajaknak, mint pl. a nercolajnak. Hasonlít az emberi bőr faggyújának szerkezetéhez is. A- és E- vitamin (γ-tokoferol) tartalma miatt kiválóan ápolja az érett, illetve a száraz, hámló, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrt is. Könnyen felszívódó, regeneráló, bőrpuhító, simító, hidratáló hatású. Kedvelt masszázsolaj.
Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, pálmaolaj, makadámiadió olaj, kókuszvaj, shea vaj, extra szűz olívaolaj, őrölt csalánpor, kakukkfű- és kamilla főzet, levendula főzet, mentatea, babérolaj, bergamott és ciprus illóolaj, szantálfaolaj. Dúsan, krémesen habzó, az extra olajoknak köszönhetően ápoló hatású borotva-szappan érzékeny bőrre is, nem csak férfiaknak.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Ildikó! Lehet Tőled esetleg szappant rendelni? :) Üdv, Viki

    VálaszTörlés
  2. Kedves Viki!
    Megírod a szappanteka@gmail.com-ra, hogy milyen érdekelne? A legfrissebbekből van már csak, azokból sem sok...de majd megbeszéljük :)

    Üdv:
    Ildikó

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...