Mottó

2011. július 28., csütörtök

Körömvirágszappan kecsketejjel és avokádó olajjal

A családban sokan vagyunk erre- arra allergiásak. Ekcémás, száraz bőrű is akad közöttünk. Az ő számára készítettem második szappanomat, kecsketejjel, avokádó olajjal és körömvirággal.

Az avokádó eredetileg Közép-Amerikából származó, ma már más trópusi és szubtrópusi területeken is élő, nagytermetű avokádófa a babérfélék családjába tartozik. Tenyérnyi, körte alakú, érett gyümölcsének húsából préselik az olajat, melyet azután centrifugálnak, majd további felhasználástól függően vagy csak leszűrik, vagy további finomítási eljárásoknak vetik alá.

Ennek az olajnak a karakteres illatát elég nehéz elfedni, ezért kozmetikai készítményekben, illetve masszázsolajként használva is kedveltebb az ún. szagtalanított (dezodorált) változat. A dezodorálás nem vegyi anyagokkal, hanem vákuum-vízgőz desztillációval történik. A nyers, natív olaj zöld, míg a finomított változatok sárgászöld, vagy sárga színűek.

Az avokádó olaj 85%-ban telítetlen zsírsavakból áll. Igen magas az elszappanosíthatatlan összetevőinek aránya, valamint gazdag A, E és D vitaminokban is. A benne található fitoszterinek felépítésükben hasonlóak a bőrben található koleszterinhez. E tulajdonságoknak köszönhetően az avokádó olaj kiválóan ápolja a száraz, kirepedezett, ekcémás bőrt is, elősegíti a sejtmegújulást. Gyakran alkalmazzák érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr esetén, illetve hegek kezelésére is.(cosmio)

A körömvirág (Calendula officinalis) értékes tulajdonságai már évszázadok óta ismertek. A növény halványsárga virágzatában találhatóak azok a hatóanyagok, melyek bőrnyugtató és bőrápoló tulajdonságúak, kitűnő alapanyagai a természetes anyagokból készült kozmetikumoknak. A körömvirágnak a népi gyógyászatban sokféle gyógyhatást tulajdonítottak. Használatos volt gyomor-és bélpanaszok, sebek, fekélyek kezelésére is.
Tény, hogy a körömvirág gyulladáscsökkentő, és elősegíti a sebek gyógyulását. Az I. Világháború idején, amikor nem voltak kéznél gyógyszerek, a körömvirág felbecsülhetetlen értéket képviselt a tábori kórházakban: használták sebfertőtlenítésre, és vérmérgezés megelőzésére.

Napjainkban különböző bőrproblémák, sebek, fekélyek, ekcémák és kiütések kezelésére használatos kenőcsök, tinktúrák alapanyaga. A körömvirág-kivonat csökkenti a bőrvörösséget és mérsékli a gyulladást. Mint a legtöbb természetes szappan, a körömvirág szappan is kímélő módon teszi lehetővé, hogy a bőr savvédő rétege regenerálódjon.

Szappanom összetevői: szappanosított avokádó olaj, mandula olaj, pálmaolaj, kókuszvaj, olívaolaj, kecsketej, körömvirág-főzet, leheletnyi narancs illó, friss és szárított körömvirág szirmok. A szappan alsó rétegének színét a még folyékony szappanmasszába turmixolt friss körömvirágszirmok adják. Krémesen habzó, bőrnyugtató szappan érzékeny bőrre.

1 megjegyzés:

  1. Szia,
    Erdekelne,hogy a narancs illo hogyan marad meg a szappanodban:)
    Nekunk a tanfolyamon ugy tanitottak,hogy a citrusos illokat megoli a lug,es en ki is probaltam,jokora adag narancs illot zuttyintottam a szappanmasszaba (szaraz anyagra raadasul,ami levendulavirag ill.kis liszt volt) de eres utan fokozatosan eltunt az illat..

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...