Mottó

2014. december 22., hétfő

Légfrissítő gél házilag

Karácsonyig még elkészülhet ez az egyszerű és olcsó ajándék, mindössze sóra, vízre, étkezési zselatinra és pár csepp ételfestékre van szükség az illóolajokon kívül. (Itt is köszönöm az ötletet Timinek, nagyon hálás vagyok érte! )


Néhány kiürült befőttes és dzsemes üveget tisztára mostam és kiszárítottam. Elkészítettem az alap zselét a következő alapanyagokból:

♦ 1/2 liter ionizált víz (jó a sima is, ha nincs)
♦ 1 tasak (20 g ) étkezési zselatin por, színtelen
♦ 2 teáskanál só
♦ néhány csepp folyékony ételfesték 
♦ természetes illóolajok (ízléstől és illattól függően lehet több vagy kevesebb) 

A sós vizet felforraltam, és feloldottam benne a zselatint. Egy-két percig kevergetve forraltam még, majd hagytam egy kicsit hűlni. Amíg hűlt, az üvegek aljába néhány csepp ételfestéket csöppentettem, és ízlés szerint illóolajokat. Egy kisebb üvegbe legalább 10-15 csepp illóolajat tettem (fahéj, szegfűszeg, narancs került az egyik fajtába, rozmaring, levendula és indiai citromfű a másikba). Összekeverés után hűvös helyen kell megdermeszteni, én kitettem őket egy papírdobozban a teraszra. A képen látható mennyiség másfél liter vízből készült. Miután megdermedt a zselé, lehet is az üvegeket ízlés szerint díszíteni.  

Én hópelyheket és pöttyöket rajzoltam az üvegekre, majd a tető nélkülieket egyszerűen csak lefedtem a (szintén hópelyhes) csomagolópapírral, a tetővel rendelkezők tetejére kivágtam egy kör alakú darabot, és dekupázsragasztóval ragasztottam a fedőre. Végül az üvegek nyakánál raffia masnit készítettem. Ne ijedjen meg senki, ha az illóolaj a gél tetejére kissé kiválik (mint nekem a karácsonyi illatúnál). A rozmaringos-levendulásnál, amibe pár csepp indiai citromfű illót is cseppentettem, nem tapasztaltam ilyesmit, ez valószínűleg illóolaj-függő reakció ezek szerint.
Reményeim szerint a gél körülbelül 3-5 hétig illatozik majd  a megajándékozottaknál. Egyet megtartok majd... :)
Forrás

2014. december 7., vasárnap

Karácsonyi apróságok

Tegnap végre elkapott a karácsonyi láz. Eddig csak hőemelkedés volt, most  teljes erővel kitört a készülődési betegség nálam is. :) Jó lenne hozzá egy  kis fehérség is odakinn, de most azzal is megelégszem, hogy idebenn már karácsonyi illatok terjengenek, kakaós-túrós áfonyás sütit sütöttem, és készült sült alma likőr is (ez utóbbi még pihen egy nagy befőttes üvegben, két hét múlva még egy kis tejszín kerül majd hozzá).

Az apró ajándékszappankák viszont már két hete érlelődnek, de csak most volt időm  néhány fotót készíteni. Eddig főként csak növényeket  használtam színezőként  a rózsaszín, zöld és fehér agyagot kivéve. Most vettem egy nagy levegőt és egy kis tasak zöldeskék, króm tartalmú ásványi pigmentet (erről egy későbbi posztban majd írok még), és próbaképp először néhány pici vendégszappant  öntöttem. Mivel általában a pasztell színeket részesítem előnyben, nem használtam túl sokat, így a szappanoknak sem lett túl erős színük.  
A türkiz színű szappankák tetejét jóval korábban kiöntött apró, fehér szappanfigurákkal mintáztam (néhány éve ilyentájt vettem ezt a  pici bonbonöntő szilikonformát, ha jól emlékszem, a Müller drogériában). A szappanok a megszokott  finom összetevőket tartalmazzák, ezeket most  mandulaolajjal és a szokásosnál valamivel több shea vajjal és kakaóvajjal tettem gazdagabbá. A szappantartó is saját készítésű, a technikát néhány hónapja sajátítottam el egy jó hangulatú workshop-on Juditéknál (Vintage bazaar.hu).                                                      

Szappanom összetevői:
szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmavaj, mandulaolaj, shea vaj, kakaóvaj, ricinusolaj, méhviasz, levendula virág főzete, fehér agyag, zöldeskék ásványi színező, levendula és indiai citromfű illóolaj.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...