Mottó

2013. július 29., hétfő

Bazsalikomos-rozmaringos mentaszappan


Az egykori, falusi parasztkertekből soha sem hiányozhatott  a csinos bokrocskát nevelő, illatos lombozatú, egynyári növény, a bazsalikom, amely jellegzetes, magas illóolaj-tartalmú fűszernövény. Virágzó hajtásában 0,5-1,5 % igen kellemes és tartós, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú és pikáns ízű anyag van. A hagyományokat híven őrző falvakban a lányok és a fiatal asszonyok (a menyecskék) ünnepnapokon egy szál bazsalikomot fogtak az imakönyv és a fehér keszkenő közé, és így indultak szép, suhogóra keményített öltözékükben, fonatba fűzött, hosszú hajukkal a templomba. Minthogy a legények egy szál, ugyancsak illatos rozmaringot tűztek a kalapjuk mellé, ez a két, illatos növény határozta meg a "szagos mise" légkörét.  
Nem csak fűszernövényként használhatjuk, a népi gyógyászatban is előszeretettel alkalmazzák főzetét köhögés csillapítására, idegnyugtatónak, étvágyjavítónak, görcsoldónak, szélhajtónak, vízelhajtónak, tejszaporítónak. Fűszeres, átható illatát a rovarok nem tűrik, falusi házakban régen a legyek távol tartására szinte mindenütt nevelték. (Forrás: Terebess konyhakert)

 Igazi frissítő szappan készült a blog és a szappanozás második születésnapjára. Az ötletadó most a nagyobbik lányom volt, őt pedig egy bazsalikomos-mentás citromfagyi ihletett meg. Mivel nálunk jó ideje az élelmiszer alapanyagok szappan-alapként is szolgálnak, nem volt kérdéses a bazsalikomos szappan létjogosultsága :)  A bazsalikom idén is szépen terem nálunk, igaz, a reggeli és esti bőséges locsolást kiköveteli magának. Hálából dúsan nő, szárítottam is már belőle, hogy télen se legyünk híján a finom mediterrán aromának, és pesto is készül  hamarosan.
A szappanhoz készítettem bazsalikom macerátumot: egy hétig érleltem a frissen szedett bazsalikom leveleket olívaolajban, a folyadékként  pedig bazsalikom és mentalevelek főzetét használtam, amihez néhány szép lime levét is hozzáfacsartam. A mintázat egyszerűen készült: a szappanmassza felébe itthon termett és szárított őrölt fűszerek: bazsalikom, menta és egy kevés rozmaring is került, majd ezt a sötétzöld masszát öt ponton visszafolyattam a világos színű alapmasszába, egyet kevertem rajta óvatosan, és már zuttyintottam is a fadobozba. Ennél a mintánál nem lehet lacafacázni, hamar dermed a massza, és ha nem elég folyékony az öntésnél, menet közben kanalas technikára válthatunk...

Talán ezzel a mintázattal készülhetnek a legegyedibb szappanok: minden egyes darab más és más mintájú attól függően, hogy keveredik a két massza, sőt, az is meglátszik, hogy öntés közben már hűl is a keverék, így az őrlemény-mentes rész sem egyszínű. Már írtam talán, hogy ezt a fajta szappant még fürdés közben is élmény nézegetni, ahogy mindig máshol tűnnek elő a hullámok és színek.
Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, shea vaj, kakaóvaj, extra-szűz olívaolaj, bazsalikom-macerátum, menta és bazsalikom főzete, lime kifacsart leve és reszelt héja, őrölt rozmaring, menta és bazsalikom; rozmaring, borsosmenta és indiai citromfű illóolaj. Frissítő, aromás wellness-szappan lesz érés után.

2013. július 21., vasárnap

Menyegző


Sokat nem írnék most, beszéljenek majd a képek. Nagyobbik leányom kezét kérte meg nem  is olyan rég egy aranyos fiú, Andris. Az esküvőt megelőző hónapok örömteli készülődéssel teltek, csak az idő miatt izgultunk kissé, mert mindent a szabad ég alá szerveztek, a fóti Fáy Présház Étterembe, illetve annak kertjébe. Végül az égiek kegyesek voltak hozzánk, és minden a tervek szerint alakult... A legtöbb dísz és kiegészítő saját kezűleg készült. Papírzászlók, mécsesek, lampionok, gyűrűpárna kis zászlókkal, fafigurákkal és natúr raffiával, útbaigazító fatáblák, szalmabálák kockás pléddel, játékok a gyerekeknek, flip-flop papucsok vesszőkosárban a tánctól sajgó lábaknak, házi limonádé apró befőttes üvegekben, de volt meglepetés égi-légi parádé is több kedves barát segítségével.... és természetesen a köszönetajándék saját készítésű szappan volt.
Az égi meglepetésről, a zászló elkészültéről és az izgalmakról, hogyan sikerült felszállnia Tamásnak, bővebben is olvashat az, aki szeretne, itt, az Üvegvarázs Műhely oldalán. Kedves barátaimnak, Anikónak és Tamásnak köszönhetem elsősorban, hogy nagy meglepetést sikerült okozni nem csak a násznépnek, hanem a menyasszonynak és a vőlegénynek is.

Mint már írtam, a köszönőajándék az úgy másfélszáz vendég számára szappan volt, amit több, mint három hónappal az esküvő előtt kezdtem el készíteni. A szokásos finom alapolajokhoz most gyömbér és levendula főzete került, illatként  sok levendulát és némi indiai citromfű illót használtam. Az szív alakú pecsét saját tervezés, ez, és a monogramos nyomda Bíró Ági munkája.


Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, shea vaj, kakaóvaj,  extra-szűz olívaolaj, levendula és friss gyömbér főzete, levendula és indiai citromfű illóolaj.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...