Mottó

2013. március 29., péntek

Szappanöntő doboz

Régóta nem volt időm írni, fényképezni, az év végi (és elejei) hajrá  minden szempontból olyan mozgalmassá tette  az életem, hogy csak messziről nézegettem a karácsonyra kapott és szeretettel készített szappanöntő dobozt, amire már olyan régóta vágytam. Most elérkezett az idő, hogy felavassam, kipróbáljam.
A szappanöntő és szeletelő alkalmatosságot a párom készítette, akivel - kis túlzással szólva - közös hobbivá vált a szappanozás. Karácsony előtt csendben, titokban tervezett, fúrt-faragott, és ő is kíváncsian várta, a gyakorlatban hogy válik be a mestermű.

A doboz ugyanolyan méretű, mint amilyeneket eddig is használtam (azok is házilag készültek), a különbség, hogy ez a doboz szétcsavarozható, ami megkönnyíti a szappan kivételét a az öntés másnapján, másrészt csúszkás módszerrel állítható szeletelő is van a végén, amivel olyan vastagságú és teljesen egyforma szappanokat vághatok, amilyet csak szeretnék. Kiküszöbölhető eztán az, hogy a késsel szeletelés után ákombákom módon nézzenek ki a szappankák, bár nekem úgy is tetszettek...
Mivel régen, bő négy hónapja készült az utolsó szappan, szinte mindegy volt, milyet készítek, mindenből kifogytam. Nyár óta ázik  olívaolajban a gondosan szedett, válogatott és szárítgatott saját termesztésű körömvirágszirom, testes gyógynövény illatúra, aranysárga színűre érett már. Ezt használtam most alapolajként és super fat-ként is, mivel a körömvirág szappanban használva is az egyik leghasznosabb gyógynövényünk, ráadásul csak egyetlen körömvirágos szappanka árválkodott  már a szappanos polcomon.

Szárítva is tettem el a hideg téli napokra egész körömvirág szirmokat, amiből őrleményt készítettem a mostani szappan színezésére. Friss házi kecsketejet is kaptam, ez tette ki a folyadék felét, a másik rész körömvirág és levendula  főzet lett most.
Kicsit tartottam attól, hogy kevésbé leszek rutinos, mint amikor heti  kétszer is öntöttem szappant, de most már tudom, hogy ahogy a biciklizést sem lehet elfelejteni, úgy a szappanozást sem. Nagyon jó érzés volt ismét méricskélni, érezni a lúgos-kecsketejes oldat kissé szúrós, jellegzetes illatát.
A szappanszeletelést vártam a legjobban most is, mint mindig, ezt a doboz szeletelő funkciójának próbája természetesen csak fokozta. Szép, grammra majdnem egyforma szeleteket tudtam vágni. A méret pár millimétertől folyamatosan állítható, úgyhogy eztán olyan egyforma szeletkéket tudok vágni, amilyeneket csak szeretnék.

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, shea vaj, ligetszépeolaj, kakaóvaj, körömvirágfőzet, levendulafőzet, házi kecsketej, őrölt és egész körömvirágszirom, kevés kurkuma; geránium, indiai citromfű és levendula illóolaj. Extra ápolóként körömvirág macerátumot,  shea vajat és kakaóvajat  adtam  az alaphoz.

2013. március 24., vasárnap

Természetes ajakápolók

Még tart a tél, hiába van március vége, az aranyeső sem mer virágba borulni, hetek óta várnak a virágok is napsütésre, és igazi tavaszra. A zord, szeles idő juttatta eszembe, hogy vettem tavaly néhány ajakápolós tégelyt, és mivel egy arcápoló krém kikeverésével már úgyis belejöttem a pepecselésbe (és jól összekentem vele magam és a konyhát), készítettem kétféle ajakírt is. Találtam többféle alapreceptet is, végül méhviaszt is tartalmazót választottam,  amit kiegészítettem rózsaolajjal és körömvirág macerátummal is.

Pár perc munka van csak vele, finom összetevőket tartalmaz (a csokis szó szerint is), hatékonyan puhítja és ápolja az ajkak finom bőrét. Vastagon szedtem az általam használt  hozzávalókat, külön most nem sorolom fel. (Lukréciánál többféle receptet is találni, bátran lehet variálni az összetevőket, csak a szilád-folyékony összetevők arányára kell odafigyelni)
Kakaóvajat, sárga, illatos méhviaszt, shea vajat és körömvirág macerátumot olvasztottam fel vízgőz felett, majd a gőzről levéve és folyamatosan keverve hűtöttem kicsit. Hozzáadtam néhány csepp E-vitamint (ápol és tartósít is), majd kétfelé vettem a masszát. A kevesebbet rózsaolajjal, egy csepp rózsafa illóval, és borsónyi rózsaszín agyaggal kevertem össze, a másik részébe egy két borsónyi jó minőségű fekete csokoládét és pár csepp narancs illót tettem, majd az ajakíres tokokba és egy apró tégelybe  töltöttem a keverékeket.

Még gyakorolnom kell a műveletet, hogy szebbre sikerüljenek a rudacskák, és vissza is tekeredjen mind, ne csak ki...de majd belejövök ebbe is. :) Mivel csak ajakápolók, és nem rúzsok, nem színeznek, épp csak egy kicsit élénkítik a bőr színét, a finom összetevők pedig hatékonyan ápolnak, puhítanak. Jöhet most már a fagy és a szél megint, de ha mégis a tavasz győzne végre, és kisüt a  nap, akkor is hasznos lesz az ajakápoló, hiszen a shea és a kakaóvaj is 4-6-os természetes fényvédő faktorral rendelkezik.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...