Mottó

2012. augusztus 30., csütörtök

Nyárvégi kagylószappanok

Ki ne szeretne patak-, folyó- vagy tengerparton szép formájú köveket, kagylókat keresgélni, gyűjteni? Sokan még így, felnőttként is egy kisgyerek lelkesedésével tudjuk bújni a partot, vagy akár egy nagyobb szemű sóderkupacot, ahol szintén lehet kavics-kincseket találni. 

Egy-egy ilyen szép formájú kő segít visszaidézni pillanatokat, színeket, illatokat és érzéseket, azokat, amelyeket akkor láttunk, éreztünk, amikor rábukkantunk, talán ezért is használjuk díszként előszeretettel a lakás bármely pontján ezeket a természet alkotta szépségeket. 

A minap egy kreatív hobbi boltban nézelődve találtam rá ezekre a kagyló formájú gipszöntő formákra,  lelki szemeim előtt persze rögtön láttam is a fürdőmben a kagylószappanokat, így nyilván nem hagyhattam ott őket... Szappanöntéshez ugyan nem a legideálisabb a sablon anyaga, vékony, törékeny és hajlik is, no de ha szappanról van szó, nincs lehetetlen  :)


Ezeket a szappanokat egyszerre készítettem a csokis ezeregyéjszaka szappannal, egyazon alapmasszából,  így az összetételük teljesen megegyezik, csak  a csoki és a fűszerek híján színben és illatban (no meg formában)  van különbség.....szóval nemigen hasonlítanak :)  

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, shea vaj, kakaóvaj, geránium, ylang-ylang, jázmin és grape-fruit illóolaj. A plusz ápoló ezekben a szappanokban is a shea vaj és a kakaóvaj, illatuk friss, virágos.

2012. augusztus 26., vasárnap

Ezeregyéjszaka szappan

Rég készítettem már  csokoládés szappant. Talán az illata, összetevői miatt számomra a telet idézők közé tartozik, bár már tavaszodott, amikor készült egy mákos és egy sütőtökös variáció is. Hogy a nemes csokoládé nem csak finom, hanem a a bőrre is nagyon jó hatással van, nem kétséges. A csokoládéban lévő kakaóvaj gazdag telítetlen zsírsavakban, fehérjékben, vitaminokban, foszforban, káliumban, mangánban, koncentráltan tartalmaz antioxidánsokat. Védelmet nyújt a környezeti ártalmakkal szemben, lassítja a bőr öregedését, a sérült bőrt regenerálja, hidratálja, puhítja. Könnyen felszívódik, elősegíti más hatóanyagok mélyebbre jutását. Natúr- és biokozmetikumok kedvelt alapanyaga.


A csokoládé masszázs a leginkább endorfin termelő, lélekre ható kezelés a kozmetikai kezelések közül: nem csak a bőrt teszi bársonyossá, a kezelés a lelket is simogatja, tökéletes elmerülés a fizikális és mentális „jólétben”. 
Nem csak majdhogynem éjfekete színe miatt kapta ez a szappan az ereregyéjszaka nevet, hanem mert a meleg illatú fűszereket sem sajnáltam belőle. Frissen őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, ánizzsal, gyömbérrel és kardamommal gazdagítottam.
Hogy ne egy nagyobbacska étcsoki tömbnek nézzen ki a szappanom, csorgattam a csokoládés-fűszeres masszába egy egész kevés fehéret is, úgy, hogy épp csak cirmos  legyen. Egy nemrég kapott szilikonos szappanmintázó lapka és süthető gyurma segítségével pedig készítettem néhány szappanpecsétet, amik közül ezt - a picit talán keleties hangulatúra sikerültet - választottam a mintázáshoz. Profi  felszerelés híján a képek készítésével rengeteget  küszködtem, hogy mennyit, talán  az - egyébként hál'istennek végtelenül türelmes - családomat kellene megkérdezni... :) Sötét szappannál nincs nehezebb fotótéma, ebben biztos vagyok...

Szappanom összetevői: 
 szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, shea vaj, kakaóvaj, nemes fekete  étcsokoládé reszelve, őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom, ánizs; narancs-, fahéj- és szegfűszeg illóolaj. Csokoládé szappanhoz illően a shea vaj mellett plusz ápolóként soksok finomítatlan kakaóvajat tettem bele. A bőrt kellemesen radírozó, vérpezsdítő, fűszeres illatú, finom ápoló szappan lesz érés után.

2012. augusztus 13., hétfő

Formabontó

Nagyon rég vágytam már egyszerű, mégis (számomra) nem mindennapi, új formákra. Ahogy írtam is nemrég, kívánságom teljesült, de az első próbálkozás nem volt sikeres: a szappanok szépek lettek, de a minőségükkel nem voltam elégedett, így újraolvasztottam őket. Az a massza most fadobozban pihen, kell még egy kis idő, mire magához tér a sok plusz folyadék miatt, ami az újraöntéshez volt szükséges.

Ezekhez a mostani formákhoz új szappanmasszát készítettem, és háromféle pasztellszínt  terveztem hozzá: csontfehéret, halvány rózsaszínűt és "éppcsak"kéket. A rózsaszínűt agyaggal, a halványkéket kamilla illóval színeztem. Az összetétel most a bevált maradt, kicsivel kevesebb méhviasszal, mert az nagyon gyorsan dermeszti a masszát, nehéz szépen önteni. Így sem lett teljesen tökéletes a végeredmény, még kísérleteznem kell, mert a formákból való kiszedéskor kissé megtépázódtak a szappanok,  leginkább a cizellált mintájúak. 
Hogy teljes legyen az újítás, az illattal is variáltam kicsit, a romantikus geránium mellé most pár csepp grapefruit illóval frissítettem a szappanokat.



Bár nagy öröm volt, de nem volt túl egyszerű a szilikonlapos dobozkákkal dolgozni. A lapokat fixáltam egy kevés szappanmasszával, hogy öntéskor ne ússzanak el, majd óvatosan a keletkezett buborékokat is megpróbáltam kiveregetni belőlük. Öntés után a formákat most sütőbe tettem, és alaposan átmelegítettem, illetve hagytam őket ott kihűlni. A szappanok teljesen átgélesedtek, besötétedtek, nehéz volt elképzelni akkor, hogy a megálmodott pasztell színekben fognak még valaha pompázni... 

Szappanom összetevői:  
szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, shea vaj, kakaóvaj, lenmagolaj, kukoricacsíra olaj, ligetszépe olaj, levendulafőzet, rózsaszín agyag, kamilla illóolaj, geránium illó és grapefruit illó. Ápoló szappanok lesznek minden bőrtípusra.

2012. augusztus 11., szombat

Megint levendula...

Néhány héttel ezelőtt kedves levelet kaptam a Levendula Magazin főszerkesztőjétől, Németh Pannitól. Írta, hogy véletlenül akadt rá a blogra annak kapcsán, hogy jelentkeztem a magazin levendulás fotópályázatára. Kérdésére, hogy lenne-e kedvem bemutatni a szappanjaimat és a kertemet az egyik kedvenc levendulás portálomon, a Levendula Magazinban, természetesen örömmel mondtam igent.

A két cikk már meg is jelent, az egyik, a szappanokról szóló a levelezésünk alapján íródott, a másik pedig a kertünkről készült fotókat ajánlja inspirációként levendulás kertre vágyóknak (is).
Ha valaki levendulaimádó, mint én, szívből ajánlom az oldalt, mert nem csak gyönyörű levendulás képeket talál ott, hanem remek levendulás recepteket, kreatív ötleteket, szépség- és egészségtippeket,  cikkeket a levendula szaporításáról, gondozásáról, és persze egy komplett szappankészítő tanfolyamot... :)

2012. augusztus 10., péntek

Szappanporos volt-nincs szappan

 Az óceán túlpartjáról látogatott haza nemrég egy kedves iskolatársam, akivel együtt koptattuk   egy  patinás  gimnázium lépcsőit, tőle kaptam ajándékba  ezeket a különleges és szép (és nálunk sajnos nem kapható) szappanöntő formákat, szilikonbetéteket.  Igazi meglepetés volt, karácsony a nyár közepén... Innen is köszönöm, Erika! :) Persze már másnap ki is próbáltam őket. Kamillás, rózsaszín agyagos geránium illóval és indiai citromfüves szappanok készültek.  



A nagy izgalomban viszont elfelejtettem őket kellőképp betakarni, nem gélesedtek át, túl gyorsan hűltek ki, "megfáztak", nyakig szappanporosak lettek... ez még nem is lenne olyan nagy baj, de bársonyosak, morzsálódik az aljuk,  úgyhogy nincs mit tenni, megpróbálom újraolvasztani őket. Mondhatnám - és mondom is - hogy már úgyis szerettem volna kipróbálni az újraolvasztást, ami állítólag kifejezetten jót tehet egy szappannak, de hogy pont ezekkel....Már lereszelve várják a holnapot és a sütő melegét (nem volt könnyű megtenni, csak azért sikerült, mert tudom, bármikor önthetek újra ilyeneket). Én pedig izgulhatok, hogy sikerül-e olyan folyékonyra olvasztani, hogy ismét beleönthessem a csodaszép újdonatúj formáimba. Ha nem, akkor sincs gond, legfeljebb tömbszappan lesz belőlük...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...