Mottó

2012. július 27., péntek

Évforduló

Egy éve, hogy elkezdtem szappant készíteni és egyidejűleg blogot írni, tulajdonképpen csak magamnak, amolyan naplóként. Örülök, hogy belefogtam, mert így nehezebben halványulnak el az első szappanok készítésének emlékei, izgalmai, visszalapozva a bejegyzéseket jó felidézni a régebbi eseményeket.  
Hogy hobbimmá válhatott a szappankészítés, sokak érdeme, rengeteg segítséget kaptam innen-onnan. A legtöbbet talán egy fórumon Erikától, Zsuzsitól és Zsuzsutól, Bécótól, Janitól, Kálmántól és Sütitől...voltak, akikkel együtt kezdtünk el szappanozni, így egymástól is sokat tanultunk, ami többet ért bármilyen tanfolyamnál. Biztatok is mindenkit, aki még vacillál, bátran fogjon hozzá, csak olvasson szappanos  oldalakat, kérdezzen fórumokon, nézzen házi videókat: megannyi ingyenes, akárhányszor újranézhető és olvasható minitanfolyam... :) Aki nem sajnálja a rávalót, elnézhet azért szervezett továbbképzésekre, de nem árt tudni, hogy a szappanozás folyamatos tanulás, talán pont ezért nem lehet megunni!

Sok-sok kedves ismerősre, barátra találtam a szappanozás által, és szó szerint sikerélmény-özönt. Egyrészt mert az összekutyult olajokból, zsírokból, folyadékokból és a lúgból   tényleg szappan lett eddig még mindig, habzó, tisztító, illatos vagy kevésbé  illatos kis tárgy, amire minden újabb szappan készítésekor rácsodálkozom, milyen jó kézbe fogni, megszagolgatni, nézegetni...és persze ugyanolyan jó előtte megtervezni, számolgatni, gyógyteát főzni, összetevők után kutatni, öntésnél izgulni, hogy belemegy-e a dobozba (nem "áll-e be", dermed meg idő előtt), másnap pedig azért, hogy kijön-e...hát persze, hogy kijön, de azt hiszem, még ugyanúgy bennem van az első szappan készítésekor érzett izgalom, és ez annyira jó :)

Azt hiszem, a szappankészítést nem lehet megunni. Talán számít, hogy hobbi, és nem munka, nem azért készítem, mert kell, hanem mert örömet okoz. Hogy a használata jó, és hogy másoknak is  segít (száraz, ekcémás, pszoriázisos vagy szeborreás bőrű ismerőseimtől is csupa pozitív visszajelzést kaptam),  tetszik nekik és elégedettek vele, az már csak hab a tortán...
Arra gondoltam, hogy a szappankészítés és blogírás évfordulóját egy ugyanolyan szappannal ünnepelném meg, mint amilyen az első volt: egy kecsketejes-levendulással. Most tettem hozzá egy kevés zöld agyagot (épp csak egy picit, ezért nem lett zöld, csak halványszürke), és az elején lévő virágdíszítés mellett ráadásként, hogy mégiscsak ünnepibb legyen, kapott az oldalára pecsétet is.

Szappanom összetevői
szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, shea vaj, kakaóvaj, lenmagolaj, kukoricacsíra olaj, ligetszépe olaj, levendulafőzet, kecsketej, zöld agyag, szárított és friss levendulaszirmok, levendula illóolaj.

2012. július 21., szombat

Rózsaszappan II.

Maradt még néhány szárított mini rózsabimbóm a múltkori rózsaszappan készítésekor, és most, hogy rátaláltam a krémtúrós kámea formára, nem volt kétséges, hogy rózsásat is fogok készíteni. Ezek a dobozkák nem valami strapabíróak, a szappanok kiszedésekor némelyik behorpad, megreped, így viszont már nem lehet újra felhasználni őket. Szerencsére hatásosan tudtam mozgósítani a családot, hogy fogyasszanak minél több vaníliás krémtúrót, így nem volt gond a pótlás.  

Volt még lefagyasztott rózsavizem és rózsaszín agyagom is, csak az illóolajokat kellett beszereznem a dobozkákon kívül. A rózsabimbókat bucibb formájuk miatt sokkal nehezebb volt a kész szappanba illeszteni,   jobban is kiállnak, mint a levendula ágacskák a levendulás kámeaszappanból, de nem  mertem jobban belenyomni, mert  szárazságuk miatt porladtak. Fürdés közben majd persze ezek is kiesnek, bár nem tudom, mikor veszem majd rá magam, hogy egy ilyen szappankával fürödjek is, és ne csak nézegessem... :)

Szappanom összetevői:
olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, ligetszépe olaj, shea vaj, kakaóvaj, lenmagolaj, rózsavíz, rózsaszín agyag, pálmarózsa, rózsafa és ylang-ylang illóolaj, szárított mini rózsabimbók.

2012. július 15., vasárnap

Magad uram, ha formád nincs...

Ugyan az egyszerű formák tetszenek, és egy natúr háziszappanhoz talán ez is illik leginkább, de azért vágyom néha valami különlegesebbre. Kipróbálnám például Kudos tényleg mesebeli szilikonformáit, egyszer talán meglepem magam néhány ilyennel is ..

Az utóbbi időben többször készítettem levendulás szappant, hiszen ennek van most itt az ideje, addig kell ütni a vasat, amíg van friss levendula... a fadobozból kimaradt plusz masszát pedig most nem a megszokott szilikon muffin formákba öntöttem, hanem kis műanyag krémtúrós dobozkákba. Kámea formához hasonló a dobozka alja, szappannak pont megfelelő, s hogy feldobjam valamivel, friss és szárított levendulával díszítettem.


Kétféle apró vendégszappankát készítettem eddig. Az egyik egyszerű, üde levendulás, ebbe csak levendula illó került és friss levendula ágacska, ami másnapra megbarnult. Először kicsit elkeseredtem, de száradás után a nyers szín és sötétbarna kontrasztja már nem tűnt olyan csúnyának. A másik levendulás masszába tettem egy kevés zöld agyagot is, és sok rozmaring és borsosmenta illót. Ezekbe a szappankákba nem friss, hanem szárított levendulaágacskákat nyomtam, a színűk így megmaradt.

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, pálmaolaj, kókuszvaj, kakaóvaj, shea vaj, ricinusolaj, méhviasz, lenmagolaj, ligetszépe olaj, mentafőzet, levendulafőzet, kecsketej, levendula vagy rozmaring és borsosmenta illóolaj, zöld agyag. Frissítő, üde illatú vendégszappanok.

2012. július 10., kedd

Zöld teás mentaszappan

Szeretem a nyarat, a meleget. Gyerekkoromban is ilyenek voltak, mint a mostani, rekkenő, " még a tücsök sem ciripel " hőséggel. Ebéd után a nagymamám vidéki, vastag falú házának hátsó,  hűvös szobájában volt jó sziesztázni, meg persze a hatalmas, árnyas diófa alatt, a kempingszékekből és kockás plédekből összetákolt "sátorban". A diófa a kert végén volt, a  pipacsos, kakukkfüves rét közvetlen szomszédságában, csak a mogyoróbokrok választották el tőle. Ilyen környezetben nem lehetett abbahagyni az olvasást, ezért olvastam is amit csak találtam, Rejtő Jenőtől Brehm lexikonjáig, napi- és hetilapokig, pöttyös és csíkos könyvekig mindent. Ilyenkorra megérett a finom, ropogós húsú germersdorfi cseresznyénk is, na akkor lett kerek a világ...olvasás "sátorban" a diófa alatt, cseresznyével... :)

Emlékek ide vagy oda, azért igencsak meleg van, és jólesik akár naponta többször is felüdülni egy mentás zuhannyal, pláne kertészkedés közben. Ezért készült a mentás szappan, amibe erős zöld tea főzetet is tettem a mentateán kívül. Mentám kétféle is van, terjed, féken kell tartani, így van miből szárítani télire teába, gondolva a fázós-náthás időszakra is. A szappan színe persze nem olyan lett, mint amire számítottam, talán a sok őrölt mentának köszönhetően  sötétedett-barnult be ennyire, úgyhogy ez nem egy friss, üde színű, de frissítő és üdítő szappan. Hogy az legyen, tettem róla :)

A zöld tea az egyik legnépszerűbb és  leggyakrabban fogyasztott ital a Földön a víz után. Az egyik legjobb méregtelenítőnek  és antioxidánsnak tartják a szakemberek. Kíméletesen élénkít, elősegíti az emésztést, rendszeres fogyasztása jó hatással van a szív- és érrendszerre, a vérnyomásra, sejtmegújító és rákmegelőző hatású. Japánban az igen elterjedt zöld tea fogyasztásnak tudják be, hogy a magas dohányzási arány mellett a tüdőrák halálozási aránya az egyik legalacsonyabb a világon. A zöld tea magas arányban tartalmaz C- és B-vitaminokat, kiemelkedő a magnézium, kálium, fluorid, mangán tartalma is. Bőrön használva  enyhe gyulladáscsökkentő, pórusösszehúzó,  regeneráló, csökkenti a bőr zsírosságát. 

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, pálmavaj, kókuszvaj, méhviasz, ricinusolaj, lenmagolaj, shea vaj, kakaóvaj, erős zöld tea  és mentafőzet, szárított - őrölt borsosmenta levél, rozmaring illó, borsosmenta illó. Frissítő szappan lesz forró (augusztusi) napokra, legközelebb előbb készítek majd...

2012. július 1., vasárnap

Kamillaszappan levendulával

Régóta szeretnék szép kék, vagy legalább kékes színű - a többihez hasonlóan - mesterséges színezéktől mentes natúrszappant készíteni, most úgy tűnik, legalább hasonlót sikerült. Hogy az érés alatt mennyire változik majd a színe, kiderül, friss még a szappan, bármi lehet belőle...na jó, piros biztosan nem :). Legtöbbször sötétedni szoktak a szappanjaim, de főleg a növényőrleményt tartalmazók okozták eddig  a legtöbb meglepetést : például a narancs színű csipkebogyó por sötétbordó lett szappanban, a zöld diólevél darabkák meggypirossá váltak, a csalánőrleményt is tartalmazó szép, fűzöld teafás szappanom   a fürdő napos végébe kerülve megsárgult, a babérőrleményes pedig a felvágás után élénk zöldből barnás-keki színűre váltott.

Ez a szappan a szokásos finom olajokon és vajakon kívül kamilla és levendula főzetet,  kecsketejet tartalmaz, valamint levendula és kamilla illót. A zöldesszürkébe játszó vízkék színt ez utóbbi kölcsönözte. A kamilla az egyik legfontosabb gyógynövényünk, a legtöbb szakkönyvben megemlítik, mert gyógyhatása és illóolaj tartalma is kimagaslik a többi gyógynövény közül. A germán kamilla, más néven orvosi székfű virágzatából vízgőzlepárlással nyerik a magas azulén tartalmú, ezért kék színű, sűrű illóolajat. Az illóolaj nagyon fontos alkalmazási területe a különféle bőrproblémák kezelése, melyekre terápiás és kozmetikai céllal alkalmazható készítmények sora áll rendelkezésünkre (pl. azulénben gazdag kenőcsök). A kamilla illóolajat gyulladáscsökkentő és bőrápoló tulajdonságai miatt gyakran alkalmazzák a babaápoló készítményekben is.  

  A kamilla illóolaj erős gyulladáscsökkentő hatóanyagainak (matricin, kamazulén) köszönhetően az illóolaj és az illóolaj alkotórészeket tartalmazó szeszes kivonatok jó eredménnyel alkalmazhatók az izom- és izületi gyulladások kezelésére, részben borogatások és gyógyfürdők, részben gyulladáscsökkentő hatással (is) bíró készítmények (masszázsolajok, krémek, kenőcsök) alkotórészeként. Mindezek mellett masszázs-aromaterápiás kezelések során a várandósok szorongásának és fájdalmainak mérséklésében is alkalmazzák a kamilla illóolajat tartalmazó készítményeket, mivel a kamilla könnyű, kíméletes és természetes nyugtatószer. Nemcsak megnyugtat, de el is lazít, oldja a depressziót, az álmatlanságot, a feszültséget.
Sem levendulát, sem kamillát formázó pecsétem nincs, de mivel levendulám az első betakarítás után maradt még valamennyi, azt találtam ki, hogy friss levendulavirágot fogok az épp csak felszeletelt szappanokba nyomni, hátha hagy használható lenyomatot. Az elsőből még ki is szedtem a virágokat, egészen jól mutatott a helye, de a másodikban már benne hagytam, jobban tetszik így...fürdésnél nyilván kijön majd belőle, ahogy a tetejéről is lehullanak a szirmok, de addig is hagy díszítse. :)

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, pálmaolaj, kókuszvaj, kakaóvaj, shea vaj, ricinusolaj, méhviasz, lenmagolaj, ligetszépe olaj, kamilla- és levendulafőzet, kecsketej, levendula illóolaj, kamilla illóolaj. Kellemes, enyhe kamilla illatú szappan érzékeny bőrre.
Utóirat : mire a szappankészítés és fotózás után néhány  nappal megírtam a bejegyzést, a szappan sötétebb kékesszürke árnyalatot vett fel, később a szín egyre fakult, majd néhány hét elteltével -hiába tartottam sötét helyen a szappant-, kifehéredett. Így az igazi, tartós kék szín elérése még várat magára... 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...