Mottó

2012. június 30., szombat

Olívaszappan babérolajjal és babérőrleménnyel


Végére jár a tavalyi olívaszappan készletem, a babér macerátum pedig illatosra érett, így olívaszappan készült a héten. A tavalyiakból az utolsót most kezdtem el használni, eltart még majd egy darabig, ha addig nem is, míg ez a mostani majd beérik - a tiszta olívaszappanoknak jóval hosszabb, 3-6 hónapos az érési idejük. A hosszú várakozás azonban nem hiábavaló : az olívaszappan az egyik legfinomabb szappan, amit eddig használtam.

Jó erős babérfőzetet készítettem, és szárított babérlevelekből őrleményt is. A szappanmassza egy része babérőrlemény nélkül készült, sem természetes színezőt, sem illatosítót nem tartalmaz, a maga natúr egyszerűségében hagytam most, még a szappanpecséteket sem vettem elő. Csontfehér, igazi natúr háziszappan illatú, tömzsi szappanok lettek (most más magasságban öntöttem és szeleteltem), én érzem rajta az enyhe babérillatot is.

A másik szappan ugyanebből a masszából készült, de a feléhez kevertem porrá őrölt, szárított babérlevelet is. A babérőrlemény annyira frissen aromás illatú volt, hogy szinte mentolosnak tűnt, ami nem véletlen, hiszen a babérlevél egyik hatóanyaga a cineol, egy kámfor-csoportba tartozó vegyület, ami az eukaliptuszolaj fő komponense is. Gyógyhatásai között a babérolaj nyugtató hatását tartják számon. Forrázatát belsőleg, külsőleg pedig fürdővízbe téve az idegeket elernyesztő és az alvást segítő tulajdonságát tapasztalták.   A legtöbb aromás fűszerhez hasonlóan, a babérolaj gomba és baktérium ellenes hatása is ismert.
Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj és extra szűz olívaolajból készül babér-macerátum (összesen 90%), pálmaolaj, kókuszvaj, ricinus olaj (együttesen a szappan 10%-át teszik ki), extra ápolóként babérolajat tartalmaz.

2012. június 24., vasárnap

Apró szappanok az aprónépnek

Most, hogy tombol a nyár, én pedig tobzódom a gyógynövényekben, majdnem minden szappanmasszából tudok kisgyerekeknek is szappant önteni ( az olyan szappanok, mint a csokis-mákos-bőrradírozós, fahéj- és szegfűszegolajat tartalmazók irritálhatják a picik érzékeny bőrét, ezért ezekből nem szoktam babaszappant is készíteni). A körömvirág, a kamilla, a levendula, a rózsa és a kecsketej viszont remek alapanyagok a legérzékenyebb bőrűek, így a picik számára is. A tömbbe öntés előtt szoktam kivenni a szappanmasszából egy adagot még az illóolajok hozzáadása előtt, és így vagy teljesen illatmentes, vagy csak épp módjával illatosított szappankákat készítek speciális apró formákban.

Természetesen -mint minden szappanom-, ezek is mentesek a mesterséges, szintetikus összetevőktől, csak élelmiszeripari minőségű (tehát amúgy akár ehető) olajokat, vajakat használok, természetes színezőt is alig, esetleg gyógynövény őrleményt, rózsaszín agyagot teszek csak a masszához. A legutóbb készült szappanjaim egy része is babaszappan alapanyag lett, így készült körömvirágos, levendulás és rózsavizes-rózsaszín agyagos babaszappan is. Az első kettő kecsketejet is tartalmaz, ami családi tapasztalataim és a kapott visszajelzések szerint is ekcémás, irritált bőrre, és persze felnőttek számára is jó választás.

A babaszappanok összetevői fajtától függően a következők : olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, kakaóvaj, ligetszépe olaj, shea vaj, kakaóvaj, rózsavíz, körömvirág-, levendula- és kamillafőzet, házi kecsketej, rózsaszín agyag, körömvirág-őrlemény. Enyhén illatosított, vagy illatmentes szappanok érzékeny bőrre.

2012. június 22., péntek

Rózsaszappan


A levendula és a leanderek mellett legkedvesebb virágom a rózsa. Ahogyan Gombóc Artúrnak mindegy volt a csoki íze, formája, úgy én is minden rózsát szeretek, legyen az fehér, rózsaszín vagy mélybordó, telt virágú angol rózsa, futórózsa, törpe vagy illatos tearózsa... :) Csodálatos, hogy ennyiféle változata létezik, és mind gyönyörű. Amikor házikó tulajdonosok lettünk, a rusztikus és talán eklektikusnak is mondható kerttel örököltünk néhány szép rózsabokrot is. Azóta bővítettük az állományt, és sok-sok levendulát ültettünk a közelükbe : szeretik egymás társaságát, és kiemelik a másik szépségét, arról nem is beszélve, hogy jóval kevesebb tetűvel találkozunk a rózsákon azóta. 

A Rosa név a görög rhodon szóból származik, jelentése piros, mivel az ókori Görögországban termesztett rózsák kárminpiros színűek voltak. A rózsa volt az első virág, amelyből illóolajat és frissítő arcvizet pároltak le egykor Perzsiában. A virág jótékony hatásait bizonyítja, hogy a különböző kultúrájú népek évezredek óta használják szépítő célokra. A rózsa és a rózsavíz a 17. században oly nagy népszerűségre tett szert, hogy gyakran fizetőeszközül is szolgált. Ma Bulgáriában, Ukrajnában, Moldáviában, Törökországban, Franciaországban és Marokkóban is termesztenek olajrózsákat. A szirmokat hajnalban kezdik szüretelni, mert délelőtt már csökken az olajtartalmuk. Egy hektárról egy-másfél millió virágot szednek le, ez 1500–3000 kg szirmot jelent. A szirmokból lepárlással nyerik a rózsa illóolajat. A rózsafajok közül a Centifolia, a Gallica és a Damaszkuszi tartalmazza a legtöbb illóolajat.

  Egy liter tiszta rózsaolaj előállításához körülbelül 5000 kg szirom szükséges, ezért a rózsa illóolaj igen drága. A rózsaesszencia öregedésgátló, erősíti a sejtfalakat, csökkenti a stressz és az irritáció hatásait. A leforrázott rózsalevél nyugtató, tonizáló és antiszeptikus hatású, borogatásként is alkalmazható. A rózsavíz kiváló bőrtisztító, hűsítően hat az arcra. Megnyugtatja a fáradt, irritált szemet. A rózsás kozmetikumok mindenkinek javasoltak. Száraz, vízhiányos és érzékeny bőrtípusra is kiválóan alkalmazhatók. Öregedő bőrre különösen ajánlottak. Mivel a rózsa hatóanyagai gyulladásgátló és fertőtlenítő tulajdonságúak, zsíros és pattanásos bőr kezelésére is kitűnőek a rózsás termékek, valamint enyhítik a pikkelysömör és az ekcéma tüneteit. Aromaterápiás hatása miatt alkalmazható fejfájásra, oldja a szorongást, és csökkentik az izomgörcsöket.

A rózsavíz a rózsaolajból készülő parfüm előállításának folyamán keletkező melléktermék. Indiában és az arab országokban édességeket, tejből készült ételeket ( pl. a rizspuding)  ízesítenek vele. Indiában kedvelt ital a „lassi”, amely joghurt, cukor és gyümölcslevek kombinációja, Indonéziában pedig a „bandung” nevű ital egyik összetevője. A muszlim szakácsok a rózsavizet a vörösbor és az alkoholok helyett használják a konyhában. Nálunk is egyre elterjedtebb a rózsa gasztronómiai felhasználása : lekvárt, szörpöt, fagylaltot is készítenek belőle. Az arcbőrön használva a rózsavíz   a leginkább tisztító hatású arclemosó.  Tökéletesen eltávolítja a bőrről a napi szennyeződéseket, a zsíros lerakódásokat, tonizálja és üdévé teszi a bőrt. Hatásos az arcbőr öregedésének késleltetésében is, mert simává varázsolja az arcbőrt, csökkenti a ráncok mélységét, hűsítő, frissítő hatású.

Nem hagyhattam ki tehát a rózsavíz és a rózsaszappan készítést, és hogy ne csak a bőrünket, hanem a szemünket is kényeztessem átvitt értelemben, illatos, pici minirózsa-bimbókat és rózsaszín agyagot, orvosi szenet is használtam a készítésekor. Szappanom összetevői: olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, kakaóvaj, ligetszépe olaj, shea vaj, kakaóvaj, rózsavíz, rózsaszín agyag, orvosi szén, pálmarózsa, rózsafa és ylang-ylang illóolaj, szárított mini rózsabimbók.

2012. június 18., hétfő

Levendula, levendula...

Végre megint eljött az én időm, itt van a levendula-szezon...idén nagyot nőttek a bokraim, rengeteg a virág is rajtuk, a sufnicska és környéke a száradó levendulától illatos most. Nem lehet betelni a látványával, illatával. A levendulát nem csak én, hanem a rózsáim és a méhek is kedvelik, de én járok a legjobban, mert nekem télire is lesz szárított levendulám... :)

   
A levendula iránti vonzódásomat nagynénémnek köszönhetem, akivel gyerek- és kiskamasz koromban a Nagymamám házához közel eső vadvirágos, kakukkfüves réten sokat napoztunk és beszélgettünk az élet dolgairól. Foglalkozásából adódóan sokat utazott, kedvenc városa Párizs volt. Amikor Franciaországban járt, és tehette, sosem hagyta ki egyik legszebb részét, Provence-ot sem. Olyan sokat, olyan érzékletesen és szeretettel mesélt arról a tájról, hogy már gyerekként sem volt nehéz elképzelnem az illatos, kék levendulamezőket. Csemegét is hozott mindig, és nem csak szárított levendulás zsákocskát, levendulaolajat, hanem finom sajtokat, levendulamézet és bort is. Sokszor ebédeltünk nála - remek konyhát vitt- , és ínyenc lévén az asztalán gyakran szerepeltek igazi francia fogások is. 

Az idén - attól tartva, hogy a levendulabokraim hamarosan elöregszenek - a már meglévő öthöz vettem még kilencet....sikerült más fajtát kifogni, mint az eddig meglévőek, de persze számomra egyik szebb, mint a másik. Az új növendék bokrocskák is virágzanak lassan, ugyan még nem olyan bőséggel, na de majd jövőre... Levendula-szappan recept után kutakodva tavaly találtam egy finom levendulás linzer és egy frissítő levendulaszörp receptet is. Érdekes, a számunkra megszokottól eltérő, de kellemes ízek, azt hiszem, legalább egyszer mindenkinek érdemes kipróbálnia.

  Mindkettőre Limara oldalán bukkantam, a linzer receptje itt, a levendulaszirupé pedig itt található. Én a linzer krémjét egy kis bodzaízzel is megbolondítottam, nagyon jól megy egymáshoz a két friss aroma.. A levendulaszirupot jéghidegen, illetve jéggel, friss kútvízzel, citromkarikákkal jó tálalni, keverőeszköz gyanánt egy-egy szál frissen szedett és megmosott levendulát is tettem bele. Enyhén levendulaízű, sütikbe, frissítő italba tehető cukrot is egyszerű készíteni: friss, kissé megdörzsölt levendulavirágot kell csak szórni a cukrosbödönbe, és néha lazán átkeverni. A levendula illót sem csak szappanba használom, saját gyártmányú, este használatos finom házi arckencémet aromaterápiás célzattal ezzel illatosítom, és az ágynemű öblítővizébe is előszeretettel keverem mosásnál.

 S végül, de nem utolsó sorban, legelső és máig legkedvesebb (és legtöbbször ismételt) szappanom alapanyaga is a levendula. Erős levendula-főzetet, friss és szárított levendulavirágot, levendula illóolajat teszek bele a többi, szintén jóféle hozzávalón kívül. Szappanom összetevői : szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, shea vaj, kakaóvaj, lenmagolaj, kukoricacsíra olaj, levendulafőzet, kecsketej, szárított és friss levendulaszirmok, levendula illóolaj.

2012. június 17., vasárnap

Körömvirágszappan

  Mostanában szabadidőm jó részét a kertben töltöm, ellát tennivalóval bőven, látszik a blogon is, hogy kicsit elanyátlanodott. Ha nem gyomlálok, locsolok, akkor körömvirágot, levendulát, rózsát és fűszernövényeket szedek, szárítgatok, de jó is lesz télen elővenni őket...


Két kedvenc szappanomhoz már gyűlt is hozzávaló, idén is szépen terem a körömvirág és a levendula. Körömvirágot szinte minden nap tudok szedni, folyamatosan szárítom is. Mostanában olyan párás volt a levegő, hogy a sütőt is segítségül kellett vegyem, 40-50 °C-on órákig szárítgattam a szirmokat.
Lassan nem csak szappan-, hanem gyógynövény-raktárnak is kinevezhetem a dolgozószobát, a polcokon papírzacskókban gyűlnek a szárított levelek, szirmok. Körömvirágos szappant már többször készítettem, erős körömvirágfőzettel, kecsketejjel, őrölt és egész körömvirágszirmokkal terveztem a mostanit is.

A körömvirágról és a kecsketej hatásairól is írtam már egy korábbi (sőt több) bejegyzésben, így most dióhéjban csak annyit, hogy érzékeny, még ekcémás, pikkelysömörös bőrre is ajánlható, bőrnyugtató tulajdonsággal bíró a körömvirágos kecsketejes szappan, mivel mind a körömvirágfőzet, mind a kecsketej gyulladáscsökkentő hatású, gyógyászati, illetve kozmetikai célú felhasználásuk a nem csak a házi készítésű kozmetikumok kedvelőinek körében terjedt el.


Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, kakaóvaj, lenmagolaj, shea vaj, sárgabarackmag olaj, szőlőmagolaj, ligetszépe olaj, körömvirág főzet, házi kecsketej, őrölt és egész szárított körömvirágszirmok; rózsafa, geránium és jázmin és indiai citromfű illóolaj.

2012. június 3., vasárnap

Rozmaringos-levendulás II.

Maradt még az előző rozmaringos szappan készítésekor jó adagra való illatos gyógynövény főzetem és őrölt csalánból is elegendő, így készítettem egy másik zöld szappant is, aromás illatút, jól tisztítót.

Hasonlóan az előzőhöz készült a massza, majd egy részébe jócskán kevertem az őrölt csalánból és rozmaringból. A doboz aljába öntöttem egy keveset, majd a maradék zöld masszát felöntöttem és összekevertem egy kevés színezetlennel, és ezt ismételtem addig, amíg el nem értem a kellő szappanmagasságot a dobozban.
Az illat ezúttal is aromás-zöld lett, a borsmenta kivételével - amit  eukaliptusz illóval helyettesítettem -  ugyanazokat használtam, mint az előző szappannál, de rozmaringból és levendulából most többet tettem bele.

  
Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, pálmaolaj, kókuszvaj, méhviasz, ricinusolaj, shea vaj, kakaóvaj, kukoricacsíra olaj, zöld agyag, őrölt rozmaring és csalán; friss levendula, rozmaring, menta és kakukkfű főzete; rozmaring, levendula, eukaliptusz és fenyő illóolaj. Kellemes, fűszeres-aromás illatú, krémesen habzó és jól tisztító szappan lesz érés után.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...