Mottó

2012. március 11., vasárnap

Míves szappantartókat kaptam :)

Nagy örömömre nemrégen kaptam két csodaszép szappantartót Julcsitól, békéscsabai fazekas, keramikus kedves ismerősömtől. Csodamód bánik az agyaggal, tervezem, hogy lesz tőle majd  étkészletem, szilkém, alma-, pite- és pecsenyesütőm, kávéskészletem, kerámia lábosom, fazekam...és hogy merjek nagyot is álmodni (mert azt ugye szabad...), egy cserépkályhám is... :)
Érdemes szétnézni az oldalán, ha valaki igazi népművészeti étkészletekre, tálalókra, halászlé- és gulyáskészítő-, melegentartó-edényzetre, gyertyatartókra, hagymatartóra, kemencében is használható főző-párolóra, gyümölcsös tálra, rötykére, kancsóra, kerti faszenes sütő-főző alkalmatosságra, kuglófsütőre vagy akár egy míves és egyedi  teáskészletre vágyna...

Bármily furcsa is, Julcsival való ismeretségemet is a szappanoknak köszönhetem., egy szappanos fórumon ismerkedtünk meg, mivel ő is lelkes rajongója, készítője csodaszép szappa-noknak. Julcsi szappantartói nem csak nagyon szépek, egyediek, hanem nagyon praktikusak is. Picike lábakon állnak, így az aljukon lévő szép motívumú lukakon kifolyva nem áll meg alattuk a víz. Eddig egy egyszerű, íves fa szappantartót használtam, de  hiába fért el rajta több szappanom is, nem igazán volt praktikus, mert néha eláztak rajta... Aminek külön örültem, hogy ezeken a szép és egyedi  kerámia szappantartókon még az én csöppet bumszli szappankáim is kényelmesen elférnek...

2012. március 5., hétfő

Kecsketejes körömvirágszappan gazdagon

Az egyik legkedveltebb szappanunk a házi kecsketejet is tartalmazó körömvirágszappan. Az első szappanok egyike volt, amit készítettem, gyógyhatása miatt pedig ez az egyik recept, amit a legtöbbször elővettem. Ezt a most készült szappant különösen sok finom olajjal gazdagítottam, ezért is kapta ezt a címet a bejegyzés.

A körömvirág élénk, citrom- és narancssárga virágaival szinte minden kertben találkozhatunk, de nemcsak egyszerű, kedves kis virágával hódít ez a növény, hanem hatásos gyógynövényünk is. A népi gyógyászat régóta bevált gyógyfüve, számos krém és tea fontos alapanyaga. A növény gyógyhatású része a virága. Szirmaiból gyakran készítenek hajöblítőket, egyes helyeken a konyhában sáfrány helyett ezekkel is színezik a rizst és a leveseket. Külsőleg használják visszérgyulladás, felfekvés, lábszárfekély, nyálkahártya gyulladások, ekcémák, sebek, egyéb bőrproblémák, méhcsípések esetén. E jótékony tulajdonságát használja ki a kozmetikai ipar, mely előszeretettel hasznosítja krémek, kenőcsök alapanyagaként.
A kecsketej ápoló- és gyógyhatásairól is írtam már korábban, de mivel ismétlés a tudás anyja, hát lássuk megest :

A kecsketej jótékony hatását évszázadok óta ismerik. A tehéntejnél koncentráltabban tartalmazza az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat.A kecsketejből készült szappanok az egyik legkedveltebb készítmények a természetes anyagok híveinek körében. Testápolásra már az ókori Rómában és Egyiptomban is használták. A módosabbak víz helyett gyakran kecsketejben fürödtek, de később rájöttek, hogy szappanba keverve is hasonló hatást érhetnek el, mint egy-egy fürdéssel. Nem csoda tehát, hogy máig az egyik leghatásosabb testápoló szer. Olyan fontos vitaminokat tartalmaz, mint az A- vagy az E vitamin, emellett aminosavakban, Q10 koenzimben és telítetlen zsírsavakban is gazdag.
Hatóanyagainak köszönhetően a legkülönfélébb bőrproblémákra használhatjuk. A száraz és érzékeny bőr ápolására kiválóan alkalmas gyulladáscsökkentő hatása miatt, segít meggátolni a pattanások kialakulását, enyhíti az ekcéma és a pikkelysömör tüneteit is. Alfa-hydroxy savakban szintén gazdag, így segíti a régebbi bőrrétegek eltávolítását és az új rétegek képződését.
A mostani adagot - száraz, ekcémás bőrre is igen kedvező hatású  - hidegen sajtolt olajokkal - vajakkal bőven  gazdagítottam, és  erre a bőrtípusra is használható illóolajokkal, (rózsafa, geránium és jázmin)  illatosítottam, persze csak enyhén, hogy maradjon egy kis háziszappan illata is... :)

A szappanmassza egy részéből készült teljesen illatmentes is a legérzékenyebb bőrű családtag részére, s lévén már március, (és mert legutóbb nem tudtam otthagyni a bolt polcán ezt a szilikonformát) , virág alakú muffin formába öntöttem, sárga közepét pedig őrölt körömvirágszirmokkal dúsított massza jelképezi (ez is jó mulatság volt, mert az apró papírhengert a forma közepére állítva  nem volt egyszerű megtartani  a massza öntése közben ..)
Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, kakaóvaj, avokádó olaj, shea vaj, sárgabarackmag olaj, szőlőmagolaj, ligetszépe olaj, körömvirág főzet, házi kecsketej, őrölt körömvirágszirmok; rózsafa, geránium és jázmin illóolaj.

2012. március 4., vasárnap

Csokis-sütőtökös mozaikszappan

Csokoládés szappant már többször is készítettem, és a legutóbbiak között volt sütőtökös is, a kétféle szappan összetevőinek jó tulajdonságai ötvöződnek a csokis-sütőtökösben. Ami ennek a szappannak az elkészítésére inspirált, az leginkább a külcsín volt, amit egyszer útban hazafelé megálmodtam :)

Készítettem egy szappanalapot a szokásos finomságokkal (olívaolaj, kókuszvaj, méhviasz, pálmaolaj, ricinusolaj, kakaóvaj, shea vaj), majd a massza felébe holland kakaóport tettem és jóféle étcsokit reszeltem, a másikba pedig sütőtökpürét és (saját termesztésű) szárított-őrölt körömvirág-szirmokat turmixoltam. A folyadék a sütőtök főzővize volt, úgyhogy ez egy kecsketej - mentes "vega" szappan lett. Másnap a két masszát felkockáztam, és hagytam kicsit szikkadni.

Harmadik nap készítettem el a szappant, ugyanúgy kétféle szappanalapot, csokisat és sütőtököset. A sütőpapírral bélelt fadobozba alulra került a csokoládés massza egy része, megszórtam sütőtökös szappankockákkal, majd ráöntöttem a csokimassza másik felét. A következő lépés a sütőtökös massza öntése volt, jöhettek a csokikockák (tényleg úgy néztek ki :)), majd megint egy kis sütőtökös massza.

Hogy a teteje se legyen unalmas a szappannak :), a fennmaradt, és már igen gyorsan kötő csokis masszát a tetejére kanalaztam, és belenyomkodtam a maradék kockákat. Nem volt egyszerű dolgom, mert elég gyorsan szilárduló alapanyagot készítettem (kevesebb méhviasz és kókuszvaj tartalom lehet, hogy legközelebb segítene ezen).
Bonyolította a helyzetet, hogy a kockák között sok levegőbuborék maradt, ezért a dobozt jó párszor le kellett puffantani az asztalra, hogy feljöjjenek a felszínre...nem mindnek sikerült, ettől kicsit rusztikus lett az amúgy sem unalmas vágólap, de megint tanultam valamit...(egyszerűbb lett volna csíkokra vágni, és nem kockázni a mintának való szappant).
Mindent egybevetve, jó volt kísérletezni a színekkel és a formákkal, fogok is még biztosan, de a kedvenceim valószínűleg továbbra is az egyszerűbb szappanok maradnak.

Szappanom összetevői:
szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, méhviasz, pálmaolaj, ricinusolaj, sütőtöklé, sütőtök-püré, őrölt körömvirágszirom, kurkuma, kakaópor, reszelt étcsokoládé, őrölt fahéj, extra ápolóként shea vajjal, kakaóvajjal, kukoricacsíra olajjal és búzacsíra olajjal gazdagítottam. A sárga részbe narancs, a csokisba fahéj illót tettem. A sok bőrtápláló összetevőnek köszönhetően egy igazi télbúcsúztató, enyhe mézes (süti) illatú, bőrszépítő és kényeztető szappan lesz érés után.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...