Mottó

2012. február 29., szerda

Szappanvég

Tegnap vágtam fel a két napja készült körömvirágos-kecsketejes szappanokat. Ez semmihez sem fogható érzés, a szappanosok biztosan tudják, miről beszélek...

Nem csak a szappankülső tervezése élvezetes feladat, hanem az olajok összeállítása is...olyasféle  dolog lehet ez, mint a ruhatervezés, meg kell találni az összhangot az anyag minősége, színe és   formája között. Amikor megvan a terv, jöhet a méricskélés, összekeverés, aztán a színezés (persze csak természetesen) és az illatosítás. Figyelni kell, mit, mennyit és mikor tesz hozzá az ember, mert könnyen érhetik meglepetések.....például, hogy hogyan viselkedik a bekevert szappanmassza. Néha alig lehet a dobozba, formákba kanalazni, dermed, nehezen engedelmeskedik. Máskor pedig szépen lehet önteni, persze pont akkor, amikor azt szeretném inkább, hogy szilárduljon már végre, hogy rusztikusabbá tehessem a tetejét.

Aztán már csak figyelni kell a következő pár órában, mert nem mindig lehet megjósolni, mi történik a masszával (ez az összetételtől is függ, tartalmaz-e méhviaszt, mézet, kecsketejet, "melegítő illóolajokat", pl. fahéj- vagy szegfűszeg-illót). A tegnapi szappantömb teljes terjedelmében átforrósodott, géles lett (ahogy visszahűlt, ez eltűnt, maga a szappan már nem lesz átlátszó). A szappanmassza a dobozban ilyenkor egyre sötétebb lesz, szinte gőzölög, résen kell lenni, nehogy túlmelegedjen. Ha nem tudnám, hogy ennek a folyamatnak egyszer vége lesz, akár meg is ijednék... Bátrabb szappanozók bebugyolálva magára is hagyják a dobozt, én itt még nem tartok (kíváncsiságomat nehéz legyőzni), mindent látnom kell.. :) Aztán már csak a következő napot kell kivárni, míg szeleteléskor kiderül, hasonlít-e a megtervezett szappanhoz az, ami kikerült a kezem közül...majd még legalább egy hónapot a próbáig.
A képen a tömbbe öntött körömvirágos-kecsketejesből (még lesz róla szó) megmaradt vékonyka szappanvég a fás szappannyomdával, fény felé fordítva. Véletlenül vettem észre, milyen szép, nem hagyhattam szó (azaz kép) nélkül...

2012. február 25., szombat

Olívaszappan babérolajjal

Nem sokat morfondíroztam akkor, amikor az egyik hipermarketben megláttam a formás kis babérbokrocskát, hogy hazavigyem-e...Pont a napokban készítettem egy olyan szappant, amely illatos babér macerátumot is tartalmaz (nyár vége óta áztak a babérlevelek finom extra-szűz olívaolajban). Legközelebb már friss, saját babérleveleket is használhatok szappanba és persze főzéshez is egyaránt.

A babér régen ismert fűszer, a mediter-ráneumban vadon is termő, Kis-Ázsiában honos, a Földközi-tenger környékén széles körben termesztett örökzöld fa vagy cserje. Régen a dicsőség, a hírnév, a győzelem jelképe volt. A rómaiak azt tartották, hogy babérba nem üt a mennykő. Tiberius császár fején babérkoszorúval vészelte át a viharokat, úgy látszik, sikerrel, mert az ég megkímélte a villámcsapástól... :)
A felül fényes, alul matt, bőrszerű, lándzsa alakú levelek jellemző fűszeres szagúak és kesernyés ízűek, illóolajat, csersavat és keserűanyagot tartalmaznak. Fűszernek a növény levelét használjuk. Virágzata fürtös, fehér, termése fekete bogyó.

A babérnak elsősorban a bogyóját és a levelét hasznosítják. A bogyókat éretten szüretelik le és belőle nyerik a babérvaj nevű olajat. A levelek sok cineolban gazdag illóolajat tartalmaznak, amely a kámfor-csoportba tartozó vegyület. Nyákoldó, fájdalomcsillapító, antiszeptikus hatású ( ezért alkalmasak a magas cineoltartalmú olajok a fertőző légzőszervi megbetegedések kezelésére).
Napjaink háztartásában leginkább fűszereink között tartjuk számon, ahol levesek és párolt készítmények között főzve, természetes hatásai csupán nyomokban érvényesülnek. Gyógyhatásai között még a babérolaj nyugtató hatását is számon tartják. Forrázatát belsőleg, külsőleg pedig fürdővízbe téve az idegeket elernyesztő és az alvást segítő tulajdonságát tapasztalták. A babérlevél olaj allergén összetevőket is tartalmazhat, ezért használata érzékeny bőrűeknél és kisgyermekeknél fokozottabb figyelmet igényel.

Ez a szappan reményeim szerint az eddigiekhez képest is fokozott ápoló tulajdonsággal bír majd, mert az összetevők 96%-a olívaolaj, illetve az extra szűz olívaolajból készített babérolaj. Kevésbé fog habzani és puhább lesz az állaga is. A magas olívaolaj tartalom miatt jóval hosszabb az érési ideje, legalább két hónapot kell várjunk, mire kipróbálhatjuk... A minta saját tervezésű és készítésű "szappannyomda", csavaralátétnek való szilikonlapból vágtam ki. A mintázás nem volt egyszerű, családtagjaim kíváncsian-aggódva figyelték, épségben maradnak-e a szappankák - az egyébként hagyományosnak mondható -  gumikalapácsos módszer alkalmazása után, de megnyugtattam őket, hogy az eredeti Aleppo szappanok is hasonló módon   nyerik el végső formájukat.. :)
(Több videót is megnéztem, ez tetszett a legjobban. Bár nem rövid, nagyon szépen, részletesen mutatja be, hogyan készítik Aleppo-ban több száz éve az olívaszappant).

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj (60%), babér-macerátum extra szűz olívaolajból (36%), kókuszvaj, ricinusolaj, pálmavaj, extra ápolóként is babérolajat tettem hozzá. Hozzáadott illóolajat nem tartalmaz. 
Majdnem hófehér, friss, enyhe illatú szappan főként száraz bőrre.

2012. február 24., péntek

Illatok, illóolajok I.

Amikor elkezdtem a háziszappan készítés után érdeklődni, az elsődleges az volt, hogy csak természetes összetevőket használjak majd (érzékeny, ekcémás bőrű családtagoknak is szerettem volna kedvezni ezzel) , így adott volt az is, hogy illatmentes vagy enyhe illatú, természetes illóolajokat tartalmazó szappanokat készítsek. Érdekes volt átállni a "gyári" tusfürdők és szappanok után...azt hittem, nagyon fognak hiányozni  az illatok. Először "kerestem" is őket, szinte hiányérzetem volt fürdéskor az első néhány saját háziszappan használat során , de aztán  meglepve tapasztaltam, hogy nekem nagyon is tetszik a nyers, igazi házi szappanszag is (sőt, most már alig várom, hogy a szappan-kreáláskor érezhessem a lúgos oldat erős, majdnem szúrós "tisztaság" illatát). Persze időnként jólesik egy-egy aromásabb fürdő mondjuk egy jól radírozó, fahéjas-mézes szappannal, de már messze vagyok attól, hogy illat alapján "teszteljek" kozmetikai cikkeket, mint régen. A saját gyártású arckrémemet is nevezhetjük már-már büdösnek (legalábbis a bolti túl illatosakhoz képest), a shea vaj és a ligetszépe olaj elég jellegzetes, erős illata dominál benne, de nekem már ez is tetszik :) Otthonos, kuckós, természethez visszatérő érzés ezeket használni, jó hatásukról nem is szólva..
Az biztos, hogy időt kell azért hagyni az orrnak és az agynak, hogy  átálljon,  hosszú évek szokásait és az ízlésünket  nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni, de ha valakiben megvan az igény és az elhatározás az újra, az egészen másra, a változtatásra, valószínűleg könnyebben, gyorsabban fog menni. 

Az illóolajok (Aetheroleum) illatos növényi részekből vagy váladékokból (például balzsamokból) vízgőzdesztillálással, egyes esetekben oldószeres kivonással vagy sajtolással nyert kellemes szagú folyékony, ritkábban szilárd, illékony anyagok. Levegő és fény hatására az illóolajok többnyire változnak, egyes esetekben sűrűn folyóvá válnak. Kémiai összetételük és állandóik ilyenkor az előírtaktól eltérnek. Az illóolajok előállítása többféle módon történhet:

♦ vízgőzdesztillációval
♦ oldószeres kivonással
♦ mechanikus préseléssel, sajtolással

A desztillációs eljárás feltétele, hogy az előállítandó illóolaj viszonylagosan hő és légstabil legyen. A desztilláció során a felaprított növényi részeket vízzel együtt forralják, vagy gőztérbe helyzik. A gőz magával ragadja az illóolajat, amelyet kondenzálnak (folyékony halmazállapotúvá sűrítik), majd a kicsapódott illóolajat összegyűjtik. ( Ilyen vízgőz-desztillációs eljárást alkalmazunk mi is a hétköznapi életben, amikor a forró vízbe kamillavirágot dobunk, és a gőz fölé hajolva inhalálunk, azaz a gőzzel magával ragadott illóolajat belélegezzük).

Jázmin szirmok az üveglemezen
A hideg kivonás útján történő  illóolaj-előállításnak feltétele, hogy a feldolgozandó növényi nyersanyag (általában virágszirmok) a begyűjtést követően bizonyos ideig még folyamatosan termelje az illatanyagot (pl. a jázmin: 24 óráig,a tubarózsa: 72 óráig). Kézzel, egyesével gyűjtik a „kivonandó” virágokat, ezeket speciálisan e célra kialakított üveglemezekre helyezik. Az üveglemezt előzetesen állati eredetű zsiradékok meghatározott arányú keverékével kenik be, majd a „használt” virágokat az illatanyag-kibocsátás megszűntével eltávolítják, a szirmokat újakra cserélik. Ezt az eljárást ismétlik többször. A zsiradékot leszedik, alkohollal kioldják az illóolajat; ennek eldesztillálásával kapják a "konkrét olajat" (huile concrète, fr.), amely a még bizonyos viaszjellegű anyagokat is tartalmaz. A konkrét olaj viasztalanításával nyerik a legtisztább és legdrágább abszolút virágolajat (huile absolute, fr.).
A melegen végzett kivonás során kivonó zsiradékot 50-70 ºC-ra melegítve tartják, és a virágokat lenvászonba kötve vagy közvetlenül a zsiradékba szórva, a zsiradékba merítik be 1-2 órára, majd a szilárd növényi részeket kiszűrik, a zsiradékot lecentrifugálják róluk és 10-15 alkalommal helyeznek az előbbi kivonó zsiradékba friss virágot. Az illatos pomádét az előző – hideg – eljárással azonos módon alkohollal extrahálják. Ezt a módszert csak luxusminőségű virágolajok készítésére alkalmazzák, mivel rendkívüli munkaigénye nagyon költségessé teszi (pl. ibolya, naracsvirág).
Az illóolajban nagyon gazdag növényi részekből pedig általában préselés (hideg sajtolás) útján nyerik az illóolajat,  főleg az olyan magas illóolaj tatalmú növények, mint a citrusfélék (narancs, citrom) terméseinek esetében.  Ekkor a növényi nyersanyagot zúzás után présekkel sajtolják, majd az extraktumot tisztítják ülepítéssel, szűréssel.


Több mint százezer növényfajta közül mindössze másfélezerből készítenek illóolajat. Az illóolajok a növényi szervezet működésének melléktermékei, amelyek a növény legkülönbözőbb részein halmozódnak fel, így a fás részekben, gyökerekben, kérgekben, ágcsúcsokon, levelekben, virágokban, termésekben, magvakban. Az illóolajok csepp formájában, a növény szövetközi járatokban, illóolajtartó üregekben, mirigypikkelyekben, mirigyszőrökben raktározódnak. Ugyanannak a növénynek különböző részeiben található illóolajok fizikai illetve vegyi tulajdonságait tekintve jelentősen eltérhetnek egymástól.
Az illóolajok összetételét jelentősen befolyásolhatja a talajminőség, az éghajlat, a növény életkora, a szedés ideje. Ezért lehetséges, hogy ugyanaz az illóolajféleség más és más minőségű, még akkor is, ha ugyanúgy gondozták, illetve dolgozták fel.Az illóolajok a zsíros olajokhoz csak állagukban hasonlóak, kémiai összetételük teljesen eltérő. Legkönnyebben a legjellemzőbb tulajdonságuk révén különböztethetjük meg őket: az  illóolajok magas forráspontjuk ellenére szobahőmérsékleten is állandóan párolognak, ha papírra, vagy szövetre cseppentjük, maradéktalanul elillannak, míg a zsíros olajok foltot hagynak.
Illatuk rendkívül intenzív, kísérletek bizonyítják, hogy milliós nagyságrendű hígításban is érezhetők.

A tiszta illóolaj nagyon drága, mivel némelyik növény csak tízezrelékes nagyságrendben tartalmaz illóolajat. Egy kilónyi citromfű olaj előállításához  600-700 kg frissen szedett növényt kell feldolgozni. Az illóolaj-tartalom attól is függ, friss-e a növény, vagy szárított, például az eukaliptusz esetében frissen 0,3%-0,8%, míg szárítva 0,7%-3% az olajtartalom. A szárítás az olajtartalom koncentrálásán túl azt a célt is szolgálja, hogy csökkentsék feldolgozandó anyag térfogatát. A virágokból készült illóolajok esetében - főleg, ha bokor, vagy fa virágáról van szó -, növeli a feldolgozás nehézségeit az, hogy a virágokat kézzel kell szedni. Egy liter   narancsvirágolaj kb. ezer kiló kézzel gyűjtött virágmennyiséget igényel, egy csepp rózsaolajhoz több mint 30 kilónyi virágot dolgoznak fel. Egy csepp illóolaj súlya 0,02 gramm, azaz ötven csepp tesz ki egy grammot. Nem véletlenül drágák a tiszta, természetes illóolajok..
  (forrás1),  forrás2:  Farkas Tiborné: Drogismereti laboratóriumi  gyakorlatok
Néhány illóolajról és hatásaikról egy következő bejegyzés fog szólni.

2012. február 12., vasárnap

Ápoló és gyógyhatású színek

Gondoltam, összegyűjtöm egy bejegyzésbe néhány szappanomat, hogy aki erre téved, lássa, mekkora a lehetőségek tárháza, ha csak természetes anyagokat, gyógynövényeket, fűszereket és ásványi anyagokat (pl. agyagok, iszap) használunk színező gyanánt. Ezek az anyagok nem csak egyedi megjelenést kölcsönöznek a szappanoknak, hanem legtöbbször ápoló és / vagy gyógyhatású funkciójuk is van : például a kávéőrlemény kiváló bőrradír, az aloe vera, az agyagok, a csalán, a körömvirág remek bőrápolók...nem is szaporítom tovább a szót, nézzük, hogyan lehet elérni mesterséges anyagok hozzáadása nélkül szép, természetes színeket :


Az aloe vera szépen világosít: fehér, vagy nagyon világos krémszín érhető el vele. Az aloe vera számos vitamint, esszenciális zsírsavakat, aminosavakat és ásványi anyagokat tartalmaz. Megnyugtatja, felfrissíti, hidratálja és regenerálja az igénybe vett, száraz, vízhiányos, érzékeny bőrt.
Egy kevés rózsaszín agyag: halvány rózsaszín árnyalatot kapunk. A rózsaszín agyag kalciumot, magnéziumot, nátriumot és káliumot, cinket és szelént tartalmaz. Kíméletesen tisztít, az agyag csökkenti az aknés, pattanásos bőrön keletkező gyulladásokat, regenerálja és gyógyítja a szöveteket, szépíti, revitalizálja a bőrt.
Valamivel több ( egy kg olajmasszára körülbelül 2 teáskanál agyagot számolva) rózsaszín agyag hozzáadásakor középrózsaszín színű lesz a szappan. A színárnyalat mélységét az összes esetben a hozzáadott színezőanyag mennyiségével lehet szabályozni.
Sárga : szárított, őrölt körömvirágszirmok, és friss körömvirágszirmok vannak a masszába turmixolva. A körömvirág virágfészkeinek hatóanyagai (flavonoidok, illóolaj, nyálkaanyagok stb.) antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, hámosító, sebgyógyító hatásúak, ezért érzékeny bőr ápolására is alkalmassá teszi.
Sötétebb sárga, narancsszín : kurkuma és sütőtökpüré  hozzáadása pudingosodáskor, és sütőtök leve használva folyadékként. A sütőtök gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban, valamint antioxidáns hatású telítetlen zsírsavakat, szelént nagyobb mennyiségben is tartalmaz.  

Középbarna : dióolaj, diófőzet és kevés fahéj hozzáadásával készíthető. A dió aktív gyógyhatású savakat, és illóolajokat is tartalmaz, keserű nyálkahártya-összehúzó, tonizáló hatása van. Tápláló, gyulladáscsökkentő, a bőr regenerációját serkentő hatású és gyógykrémek és samponok kedvelt alapanyaga.
Tejeskávé szín érhető el erős kávéfőzet felhasználásával, a sötétbarna részbe kávéőrlemény is került. A koffein gyorsítja a szövetek anyagcseréjét, fokozza a vérkeringést, narancsbőr elleni készítmények ismert alapanyaga. A kávészappan kávéőrlemény tartalma miatt gyengéden masszírozó, természetes bőrradír.
Sötétszürke színű szappan: Holt-tengeri iszapot keverünk a szappanmasszához. Az Holt-tengeri iszap kaolint, timföldet, apró agyag-szemcséket, káliumot, magnéziumot, kalciumot tartalmaz, mélytisztító hatással rendelkezik, feszesíti, táplálja a bőrt. Ichtamol tartalma miatt gyulladásgátló, hámosító, fertőtlenítő hatása is ismert.
Fehér, illetve nagyon világos krémszín : kókusztej, kókusz, a sötétbarna csíkokat fahéjas-kakaópor hozzáadásával készítettem. A kókusztej antioxidáns hatású, enyhíti a bőrgyulladást, az ekcémát, a pikkelysömör tüneteit, hidratálja, rugalmassá teszi a bőr szöveteit, a kókuszreszelék pedig természetes bőrradírként funkcionál.
A zöld rész színét a zöld agyag adja, amely gazdag ásványi anyagokban és nyom-elemekben, mint pl. a szilícium, vas, cink, magnézium, kalcium, szelén vagy a kobalt. Színét a benne található réztartalmú anyagoknak köszönheti.Gyulladáscsökkentő, méregtelenítő és nyugtató hatású, problé-más, érzékeny bőr ápolására is alkalmas.
Okker, sárgás-melegbarna : méz, illetve termelői méhviasszal érhető el. A méz vitaminokat , ásványi anyagokat tartalmaz, hidratálja, táplálja, rugalmassá teszi, segíti a bőrsejtek megújulását, hatásos akné, ekcéma és más bőrproblémák esetén, nyugtatja az érzékeny vagy irritált bőrt.
Mohazöld színt értem el ebben a szappanban porrá őrölt csalán hozzáadásával. A csalán levele flavonoidokat, fahéjsavakat, ásványi anyagokat, hangyasavat tartalmaz, óvja a bőr és a fejbőr egészségét, serkenti vérellátását, fokozza anyagcseréjét, és szabályozza a faggyúmirigyek működését. A csalánkivonatot évszázadok óta használják különböző hajproblémák és hajzsírosodás ellen.

2012. február 11., szombat

Sütőtökös szappan

Magam inkább réparajongó vagyok, a sütőtöknek inkább csak az illatát és színét szeretem, de mivel kétség sem fér ahhoz, hogy az egyik legjobb természetes vitaminforrás (és a család többi tagja amúgy is odavan érte), gyakran kerül az asztalra. A mai adagból készítettem friss sütőtöklevet és pürét is a legújabb szappanba.

A sütőtök a tökfélék – kobakosok – népes csoportjába tartozik. Mivel jól eltartható, és ha megcsípte a dér, különösen édes, zamatos ízű lesz, egész télen kedvelt csemegének számít. Nemcsak a kemencében frissen sütött tök finom étel – amelynek kellemes illata semmihez sem hasonlítható –, hanem a pirított tökmag is régi tökös alapfogás.
A sütőtök Európában a XVI-XVII. században terjedt el. Állítólag a texasi és a mexikói indiánok termesztették ültetvényeiken. Az őslakók számára legalább olyan fontos eledelnek számított, mint a bab vagy a kukorica, de alkalmazták hólyagbántalmak kezelésére és fájdalomcsillapításra is. Az 1500-as években a spanyolok magukkal hozták Európába. A XVIII. századra Itáliában már termesztették vékony héjú, hosszúkás változatát, amelyet később cukkíninek neveztek el.
A sütőtök húsa - mint azt sárga színe is mutatja - igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban, a tökmagban pedig E-vitamin van. Mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezetnek, mivel jelentős szerepet játszanak az ún. szabad gyökök hatástalanításában, ezzel csökkentik az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

A sütőtök vízhajtó és gyulladáscsökkentő hatása miatt is kedvelt zöldségfajta, magas vitamin és tápanyagtartalma mellett telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A tök sok cukrot, vitaminokat, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz, szénhidráttartalma annyi, mint a burgonyáé.
A népi gyógyászat vese-, máj-, köszvény- és bélbetegségek esetén ajánlja a sütőtököt, különösen a magjának tulajdonít gyógyító hatást. Minden elváltozásra, amely gyulladással jár, jó hatással van a sütőtök leve, illetve a benne levő A- vitamin, de elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatással.

A mai szappanhoz egy jókora sütőtök darabot nagyon kevés vízzel megpároltam, összetörtem, majd átpasszíroztam, így kaptam a sütőtöklevet, a megmaradt sűrű pürét pedig pudingosodásnál adtam a szappanmasszához. Külön gyógyhatást nem lehet várni ebben a szappanban a sütőtöktől (tehát együk is), egyszerűen szép sárga, így ezt a bejegyzést szánhatom akár a "Színek" sorozat következő darabjának is, mert ez a szappan is (ahogy az összes többi) csak természetes színezőanyagokat - sütőtök pürét és levet, valamint kevés szárított körömvirágszirmot tartalmaz, mesterséges színezőkre láthatóan nincs szükség.
A napocska saját készítésű szappan "pecsét", szilikongumiból kivágott forma, egyelőre egy szappanvégen próbáltam ki, még van min tökéletesíteni..


Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, napraforgóolaj, ricinusolaj, shea vaj, tökmagolaj, búzacsíra-olaj, kukoricacsíra olaj, sütőtöklé, sütőtök-püré, a csíkok: fahéjas kakaó és körömvirágszirom-őrlemény. Narancs-, citrom- és indiai citromfű illóolajjal illatosítottam. Ápoló, krémesen habzó szappan lesz érés után, bármely bőrtípusra.

2012. február 5., vasárnap

Bounty szappan

Kitartóan esik a hó, néhol féllábszárig ér már...ilyenkor a legjobb bekuckósodni, megtervezni egy szappant, majd komótosan kiméregetni a jóféle olajokat, megfőzni a gyógyteákat, összeszedni a többi hozzávalót : szárított gyógynövényeket, fűszereket, illóolajakat, aztán fadobozt bélelni... elmegy vele az egész délután, ha nem kapkodja el az ember lánya, márpedig miért is kapkodná el, amikor minden percét élvezi? Szín-, illat- és ízorgia minden szappanöntés (mert persze a gyógyteákból annyi készül, hogy kortyolgatni valónak is maradjon), és a meglepetések tárháza is : nem lehet előre tudni, csak sejteni, hogy hogyan fog viselkedni a massza, milyen lesz a színe, az illata, lehet-e önteni, vagy csak kanalazni a dobozba...arról nem is beszélve, hogy még ott a másnap, a szeletelés napja, amit mindig úgy várok, mint régen a reggelre megérkező Mikulást.. :)
Tehát jócskán el lehet a szappanozással pepecselni...most is így történt, és mivel még mindig kitartóan azt képzelem innen a hólepel alól is, hogy nemsokára itt a tavasz, megint egy bőrradírozó, vérkeringést serkentő szappankát terveztem: csokis - kókuszosat.

A Csendes-óceán szigetein a nők több ezer éve használják a kókuszolajat és a kókusztejet hajuk és bőrük szépségének, egészségének megőrzése érdekében. A szépségükről híres polinézek mind a mai napig előszeretettel fogyasztják a kókusztejet és a kókuszolajat, kenik bőrüket természetes kókuszolajjal egészségük, fényes hajuk és puha bőrük megőrzése érdekében. A kókuszolajat és a kókusztejet tehát nem csak étkezési célokra, hanem bőrük hidratálására, arcvíz, szappan, valamint hajápoló és más szépségápolási termékek készítésére is használják.
Manapság a modern kozmetikai ipar is előszeretettel használja a kókuszolajat és kókusztejet , mert
• antioxidánsként működik, védi a bőrt a káros környezeti hatásoktól
• erősíti, rugalmassá teszi a bőr szöveteit
• hidratáló hatása miatt késlelteti a bőr öregedését és ráncosodását
• nem csak a száraz, hanem a zsíros bőr ideális tápláló olaja is faggyúmirigy-szabályozó hatása miatt
• enyhíti a bőrgyulladást, az ekcémát, a pikkelysömör tüneteit és a korpásodást, segít eltüntetni a pattanásokat.
Jó ideje arc- és szemfestéklemosóként is használom a kókuszvajat : egy kiürült tégelybe teszek belőle, vattakorongra téve egy kis darab szilárd kókuszvajjal törlöm át az arcomat (és a nyakat, dekoltázst is persze), miközben a vaj elolvad a testmelegtől, és eltávolítja a szennyeződéseket. Bármelyik szuper kétfázisú szemfestéklemosónál könnyebben távolítja el a szempillaspirál nyomait, miközben ápolja is a szempillákat és a szemkörnyék bőrét. Természetesen utána langyos vizes arcmosás következik, a végén pedig hideg-meleg vizes váltófürdő: érdemes nem csak reggel, hanem este is ezzel "tornáztatni" a bőrt.

A bőrradírozó, vérkeringést serkentő hatást ebben a szappanban a pudingosodásnál hozzáadott kókuszreszelék, valamint a fahéj- és borsmenta illóolaj adja. Kicsit féltem ettől az illópárosítástól, de nem lett rossz, az After Eight csokiéra hasonlít.

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmaolaj, ricinusolaj, méhviasz, kakaóvaj, shea vaj, kókusztej, kókuszreszelék, kakaópor; fahéj- és borsmenta illóolaj.

2012. február 4., szombat

Kávészappan II.

Bár most épp hihetetlennek tűnik, mert nagy pelyhekben, sűrűn hull a hó, de egyszer lesz még itt tavasz, sőt nyár is, és addigra bizony jó lenne, ha a bőrünk is a legjobb formáját hozná, hogy nyugodtan vehessünk fel lengébb ruhát, fürdőruhát.
A narancsbőr (ginoid lipodisztrófia) kialakulásának egyik oka (a genetikailag  arra hajlamosaknál, főként nőknél) a zsírsejtek bőr felé való kitüremkedése és  ödémás pangása. Hogy valamelyest megelőzzük vagy csökkentsük a cellulit tüneteit, a folyadékbevitelen, a rendszeres  (leginkább intenzív, kardio jellegű)  mozgáson és a megfelelő táplálkozáson kívül segítségünkre lehet egy jóféle vérkeringést serkentő, dörzsis szappan is: a kávészappan.

A kávé legismertebb hatóanyaga a koffein néven ismert alkaloid. A koffein fokozza a szívműködést, az anyagcserét és a légzést, növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet, tágítja az agyi ereket, szűkíti a bélben levő ereket, vizelethajtó. Megszünteti az álmosságot, javítja a hangulatot, stimulálja az agykérget, gyorsítja a gondolkodást, átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő.

A narancsbőr kialakulásának többféle oka is lehet: az egészségtelen életmód, a mozgáshiány, a rossz vérkeringés (gondoljunk csak arra, mennyit ülünk szinte mozdulatlanul a számítógép előtt), a túlzásba vitt szénhidrátfogyasztás, a hormonháztartás felborulása (túlzott ösztrogéntermelődés), de elsődlegesen  örökletes tényezők  befolyásolják.
Emésztésünk megfelelő működéséhez, a káros salakanyagok kiürüléséhez sok-sok rostanyagra, valamint napi két-három liter (nem édesített) folyadék elfogyasztására is szükség van. Ellenkező esetben a ki nem ürült felesleget (salakanyagokat) kötőszövetünk tárolja, a sejtek között megrekedő só, víz és zsír a kötőszövetek elváltozását okozza.
Ez a darált kávészemcséket és jó erős kávéfőzetet is tartalmazó szappan  hatásosan távolítja el az elhalt hámsejteket, ezáltal simává teszi a bőrt, másrészt a masszírozás, dörzsölés serkenti a vérkeringést, ezáltal erősíti a kötőszöveteket és elősegíti a méreganyagok gyorsabb távozását a mélyebb rétegekből is. Hogy a hatást fokozzuk, érdemes hideg-meleg váltózuhannyal masszírozni az érintett területeket.

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmavaj, ricinusolaj, méhviasz, kukorica-csíra olaj, kakaóvaj, shea vaj, lenmagolaj, kávéfőzet, őrölt kávé és fahéj. Illóolajat most nem adtam hozzá, így jobban érvényesül enyhe kávéillata. A világosabb részbe aloe vera gélt turmixoltam, a sötétebb tartalmazza az őrölt kávét és a fahéjat.

Sörös-csalános apróbojtorján szappan

Már régebben is szerettem volna samponszappant készíteni, de valahogy mindig elmaradt. Legutóbb megfogadtam, hogy ez volt az utolsó sampon, amit vettem, és ha elfogy, már csak saját készítésű samponszappant használok majd...úgyhogy itt volt az ideje tényleg belevágni.
Hogy mennyire válik be hajra is, gyakorlatban derül majd ki, mindenesetre olyan összetevőket használtam, amelyek (inkább zsíros) hajra-bőrre egyaránt jó hatással vannak. Azt több helyen is olvastam, és magam is tapasztaltam a rozmaringos szappanommal való hajmosás után, hogy ecetes vagy sörös vízzel érdemes a szappannal megmosott hajat leöblíteni, hogy ne legyen túl sprőd, viszont búcsút lehet inteni a balzsamoknak is.

A csalán a csalánfélék (Urticaceae) családjába tartozik. A növénycsalád nevét a latin "uro", égni szóból kapta, nevezik még csalánynak, csollánnak, csólyánynak, csohánnak is. Minden szerve csalánszőrökkel borított, érintése égető, viszkető érzést okoz, apró kiütésekkel. A csalán vitamin- és ásványi anyag tartalmának és különleges hatóanyagainak köszönhetően a hagyományos természetgyógyászatban mindig is fontos szerepet töltött be a szépség- és hajápolás terén. Gyógyteaként rendkívül sokrétű a felhasználási köre, általános erősítő, vértisztító, vizelethajtó, továbbá hólyaghurut, reuma, köszvény, bőrbetegségek, hajhullás, magas vérnyomás, gyomorhurut ellen is bizonyítottan jótékony hatással bír. A csalán növény gyökere az érzékeny, igénybe vett fejbőr számára igen fontos hatóanyagokat tartalmaz: szterolokat, lignánokat, poliszacharid fehérje polimert, a levele flavonoidokat, fahéjsavakat, ásványi anyagokat, aszkorbinsavat, hangyasavat. A népi gyógyászat szerint a csalán kivonata óvja a fejbőr egészségét, serkenti vérellátását, fokozza anyagcseréjét, és szabályozza a faggyúmirigyek működését. A csalánkivonatot évszázadok óta használják különböző hajproblémák és hajzsírosodás ellen.

Az apróbojtorján vadon termő, a rózsafélék családjába tartozó, napos, száraz területeken, erdők szélén, árokpartokon termő évelő, lágyszárú növény. Népies neve még: hattyúfű, patikapárlófű, Szent Pál füve. Apró, sárga virágai nyúlánk, vékony fürtöt alkotnak, a sárgabarackéhoz hasonló illatúak. A növény érdekessége, hogy “szaporodását” úgy oldja meg, hogy érett termései horgas sörtékkel az állatok szőrébe ragadnak, így vetve el magját.
Énekesek, tanítók, színészek gyógynövényének is nevezik, mivel külsőleg lokálisan toroköblöge-téssel segít a hangszálak gyulladásánál, valamint torok-, szájnyálkahártya- és íny-gyulladásnál is. Az egyik legjobb gargarizáló szer a szájüregben előforduló sebek megszüntetésére. A növény többek között flavonoidokat, cserzőanyagot, kovasavat, nyálkát, illóolajat, A és B1 vitamint, rutint tartalmaz, melyeknek a már említett áldásos hatásait köszönheti. Enyhe fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, összehúzó összetevői alkalmassá teszik gyulladt, aknés, zsíros bőr ápolására is.


Már az ókori egyiptomiak is tisztában voltak a sör jótékony tulajdonságaival. A sörélesztő gazdag B2- és B6- vitamin forrás, feszesíti, táplálja, fiatalítja a bőrt, pantoténsav (B3 vitamin provitaminja) tartalma miatt nyálkahártya gyulladás csökkentő és a bőrsejtek anyagcseréjét fokozó tulajdonságokkal is bír.
A sörös fürdők egyre népszerűbbek, ami nem is csoda, hiszen nemcsak a hajra, hanem a téli hidegben erejét vesztett, fakó bőrre is szemmel láthatóan jó hatással van.

Ez a szappan vidám-színes külsőt kapott, gondolva a problémásabb bőrű kiskamasz családtagra is, és persze jólesett ebben a zord télben tavaszt idéző színekkel játszani : a zöld részbe szárított, őrölt csalánport és zöld agyagot, a sárgába pedig őrölt körömvirágszirmokat és kevés kurkumát kevertem (lehet, hogy ez nem volt épp a legjobb ötlet egy hajmosásra is tervezett szappannál, de bízom benne, hogy az utolsó, ecetes-vizes öblítés majd nem csak fényessé teszi a hajat, hanem segít eltávolítani az esetlegesen megbúvó csalán- és körömvirágrészecskéket is). A rozmaring- és teafa illó nem csak kellemes, friss illatot kölcsönöz a szappannak, hanem vérkeringést serkentő és bőrfertőtlenítő, faggyúmirigy szabályozó hatással is bírnak, jellegzetesen erős illatukat indiai citromfű illóolajjal lágyítottam. A dióolajat sem lehetett ebből a szappanból kihagyni : most extra ápolóként tettem bele.
Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, kókuszvaj, pálmavaj, napraforgóolaj, ricinusolaj, méhviasz, lenmagolaj, dióolaj, apróbojtorján-főzet, csalán-főzet, sör; teafa-, rozmaring- és citromfű illóolaj.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...